Kral Hammurabi, M.Ö.1792-1750 yılları arasında hüküm sürmüştür ve siyasi, stratejik mücadeleden sonra Larsa’yı yenerek Mezopotamya’da hakimiyet kurmuştur.

Kral Hammurabi, M.Ö.1792-1750 yılları arasında hüküm sürmüştür ve siyasi, stratejik mücadeleden sonra Larsa’yı yenerek Mezopotamya’da hakimiyet kurmuştur.

Babil kral yazıtlarında, Marduk’un baş tanrı olduğu ve evreni yönettiği aktarılmıştır ve Babil’deki en önemli tapınağı Esagil’dir. “Yukarının adı gökyüzü” manasına gelen “Enuma Eliş” Babil yaratılış destanıdır. Enuma Eliş metni, 159 tablet ve tablet parçaları üzerine yazılmıştır ve Asur ile Babil yazı şekillerinde aktarılmıştır. Yeni Asur şeklinde 83, Geç Babil şeklinde ise 76 nüshası bulunmuştur. Bu nüshalar, M.Ö.7.yüzyıl ortalarına tarihlenir ve kral Assurbanipal kütüphanesinde 47 nüsha bulunmuştur. Uzmanlar eserin yazıldığı dile “standart Babilce” demişlerdir. Tapınak dışında rahip ve eğitimli kişilerde bu metinlere sahiplerdi. Enuma Eliş metni yedi bölüme ayrılan tabletlerden oluşmaktadır.

Birinci tablet, evrenin yaratılışını anlatmakla başlar ve bu sebeple uzmanlar esere, “Babil Yaratılış Destanı” ismini de uygun görmüşlerdir. Dünya yokken Apsu (tatlı su tanrısı ve Tiamat’ın kocası) ve Tiamat (tuzlu su tanrıçası) vardı. Birbirlerine aşık bu iki kozmik varlığın birbirine karışması neticesinde suların içinden Lahmu (yaratıcı tanrı) ve Lahamu (yaratıcı tanrıça) yaratılır. Daha sonra ise Ansar (gök tanrısı) ve Kişar (yer tanrıçası) yaratılır. Onlardan doğan oğulları Anu ise Ea’yı (tatlı sular tanrısı ve Marduk’un babası) yaratır. Tanrıların sayısı çoğaldıkça aralarında çatışmalar başlar ve Ea, Apsu ve vezirini öldürür. Ea’nın sarayında, eşi Damkina’dan Marduk doğar ve büyür. Tanrıların bazzıları, Apsu’nun öldürülmesinden dolayı Tiamat’ı kışkırtır ve güçlü bir canavar ordusu kuran Tiamat, Apsu’dan sonra yeni sevgilisi Kingu’yu kral ilan eder.

İkinci tablet, tanrıların Tiamat ve Kingu’ya karşı çaresizliği ile başlar ve babası Ea’nın desteğiyle Marduk, Tiamat ve Kingu ile savaşmayı kabul eder ama bütün evrenin hakimiyetini ister. Tanrılar bu durumu kabul ederler. İkinci tabletin devamı ile üçüncü ve dördüncü tabletlerde Marduk’un düşmanlarını yenmesi ve akabinde yüceltilmesi yer alır. Tanrıların sözünü tutup onu kral ilan etmesi ile Marduk, bütün evreni yeniden yaratır ve günümüzün dünyası oluşur.

Beşinci tablet gökyüzünün yaratılışı ile başlar. Bir ejder olarak betimlenen Tiamat’ın parçalarından ise gökyüzü, yeryüzü ile Fırat ve Dicle nehirleri yaratılır. Bu durumdan anlaşıldığı üzere tüm inanışlardaki metinler, insanın ufku ile sınırlıdır. Tanrıların yaşam bölgeleri ile görevlerinin yanı sıra yıldızlar dünyası ve yeryüzünün yaratılışı anlatılır. Yedi kozmik bölge anlatılır. Bunlar gökyüzü (samu), gökyüzü ile yeryüzü arasındaki saray Esarra, yıldızlar, ay, güneşi içeren gökyüzü-yeryüzü arasındaki göksel boşluk elatu, yer altı suları sarayı ve dünyası Apsu-Essalga ile yeryüzüdür. Yer altı suları dünyası aktarılırken henüz ölüler diyarı yaratılmamıştır. İnsanlar da henüz yaratılmamıştır. Beşinci tablette, Babil kenti kurulur ve Marduk sonsuza dek kral ilan edilir.

Altıncı tablette, isyan eden Kingu’nun kanından insan yaratılır. Tanrıların elinden Marduk için Babil’in en büyük tapınağı olan Esagil inşa edilir. Esagil, Marduk sayesinde evrenin merkezi olur. Altıncı tabletin devamında ve yedinci tablette, tanrılar MArduk’un 50 adını zikrederler ve bu bize rakam farklı olsa da İslamiyetten tanıdık gelmektedir. Marduk’a övgüyle, Ea adı da verilir. Yedinci tabletin sonu “nerede su içilse onun (Marduk’un) adı anılsın” şeklindedir.