Gündemdeki ‘ekmek’ mevzusuna ilişkin, oradan buradan toplanmış, yamalı bir köşe yazacağım bugün. Yorum yine sizde olsun.

Gündemdeki ‘ekmek’ mevzusuna ilişkin, oradan buradan toplanmış, yamalı bir köşe yazacağım bugün. Yorum yine sizde olsun.

Duvar Gazetesi’nden Haber Merkezi olarak geçilen haberden kısa bir giriş:

“Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, "Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir" sözleri üzerine gözaltına alınmasının ardından tutuklama talebiyle sulh ceza hâkimliğine sevk edildi.
DHA'nın haberine göre Kolivar, "Türk milletini alenen aşağılamak" suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Kolivar katıldığı televizyon programında, "Siz temel gıda maddesi sayıyorsunuz ben saymıyorum. Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir. Bilimsel bir şey konuşuyorum, ezber değil. Kişi başı tüketim 210 kilo; İsveç, Norveç, Japonya’da 50 kilo. Bizim toplum ekmek ile doyduğu için başında 20 senedir böyle yöneticiler duruyor" demişti.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise "Kolivar’ın sözleri nefret söylemidir. Milletimizi ve ekmeği aşağılayan açıklamaları hadsizliktir. Bu şahsın milletimizi ve ekmeği aşağılamanın yanı sıra husumet siyasetinin elemanı olduğunu belli eden açıklamaları ise başlı başına nefret siyasetidir" ifadelerini kullanmıştı.”

Haberin gayet yorumsuz olduğu dikkatinizi çekmiştir. Lakin yorum yapmaya da gerek yok, bazı şeyler ne olduğunu belli eder. Ben Kolivar’ın söylemini üzerime almadım ama uğraşacak yer arayan birisi alınabilir.

Aptal insan kime denir? “Aptallık aptal olma durumudur. Kök sözcük aptal ise zekâsı pek gelişmemiş, zekâ yoksunu, alık, ahmak, alık salık anlamlarına gelir. Bir sıfat ya da isim olarak kullanılabilir. Türkçede abdal sözcüğünden evrilmiştir.” Kaynak: Vikipedi

“Aziz Nesin’in yaklaşık 20 yıldır tartışılan... “Türklerin yüzde 60’ı aptaldır” çıkışı da... Yine 1982 Anayasa Referandumu’na dayanır. Tıpkı Müjdat Gezen’in yıllar sonra anlattığı gibi: “İzmir Torba’da şenlik vardı, İlhan Selçuk ve Aziz Nesin’le birlikte bir panele katılmıştık. Panelin konusu mizahtı. Birisi kalktı ‘Nasrettin Hoca’nın torunları olarak zeki insanlarız değil mi?” diye sordu Aziz Nesin’e. O da ‘Yüzde 60’ı aptaldır’ dedi. Herkes alkışladı. Sonra kuliste kendisine sordum neden böyle bir şey söylediğini. O da ‘Evladım, yüzde 92 diyecektim dilim varmadı’ dedi. O zaman referandum yapılmıştı ve oy verenlerin yüzde 92’si Kenan Evren’e oy vermişti. Bu söz oradan kaldı.”” Kaynak: Gazete Vatan
“World Population Review’a göre; 80 ülkenin vatandaşlarının IQ seviyeleri ölçüldüğünde, ortalama 108 IQ ile Hong Kong ve Singapur’un ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu sıralamayı 106 IQ ile Güney Kore takip ederken, Çin ve Japonya 105 ile aynı IQ seviyesini paylaştı. Sıralamanın devamında 104 ile Tayvan ve 102 ile İtalya var. 9. ve 10. sırayı 101 IQ seviyesi ile İzlanda ve Moğolistan paylaşıyor.
Türkiye ise bu sıralamada 90 IQ ile 80 ülke içerisinde 63. sırada bulunuyor” Kaynak: Veripie
Selametle.