‘Sorularımıza cevap sokak hayvanlarına barınak istiyoruz’ ‘Sorularımıza cevap sokak hayvanlarına barınak istiyoruz’

Çanakkale Boğazında Çardak kıyılarında bulunan, kıyıdan denize doğru yaklaşık 100 metre uzayan ve karayla bağlantısı köprüyle sağlanan kum adası, sahilde küçük bir gölet oluşturuyor.

Özellikle yaz aylarında büyük ilgi gören Çardak Kum adası oluşumuyla hayrete düşürürken, hikayesiyle de hafızalarda yer ediniyor. Buranın şifalı olduğuna inanarak gelen çok sayıda insan da var. Türkiye'nin dört bir yanından vatandaşlar buraya gelip kendilerini kuma gömüyorlar. Kumun şifalı olduğu, romatizma hastalığına iyi geldiğine inanılıyor.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Orman Yüksek Mühendisi Mehmet Akkan, Çanakkale’deki bu doğal güzellikle ilgili bilgilendirmelerde bulundu. 

Çanakkale Boğazında Lapseki İlçesi, Çardak Beldesinde yer alan kum adasının, Gelibolu ilçesinin karşısında yer aldığını ve Türklerin Gelibolu’ya geçiş hazırlığının yapıldığı merkezlerden olan muhteşem bir oluşum ve güzellik olduğunu ifade etti.

Akkan Çardak Kum Adasın’nın hikayesini ise şöyle anlattı, “Çardak’ta, bugün Salbaş diye adlandırılan mevkii o zamanlar gür ormanlarla kaplı bir arazidir. Osmanlılar büyük bir gizlilik içinde sal yapımına başlar. Hazırlıklar yapıldıktan bugün Kum Ada’sının ucundan sallarını denize atarak Avrupa uygarlığına doğru yola koyulurlar. Sala almadıkları Kızıl Deli Sultan, denilen gözü kara bir evliya sallar hareket ettikten sonra eteğine kum alarak başlar Gelibolu’ya doğru yürümeye. Her geçtiği yer kum olur. Bunu gören saldakiler, ‘Durdurun salları bu ermiş Boğaz’ı kapatacak!’ derler ve ermişi sala aldıkları zaman o da eteğinde ki tüm kumu serper ve rivayete göre bu ada meydana gelir. Anadolu topraklarında hüküm süren Karesioğulları Beyliğine bağlı olan köyler Osmanlı İmparatorluğu'nun bu bölgelere egemen olmasıyla bugünkü Çardak’ın kuruluşu gerçekleşmeye başlamıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun Rumeli’ye geçmesiyle Avrupa’daki Birliklere destek olmak ve boğaz güvenliğini sağlayabilmek için Çardak’ta ordu bulundurmaya başlamış ve Gazi Yakup Bey’i de Boğaz Komutanı olarak buraya göndermişlerdir. Kumu ve suyu romatizma hastalara iyi geldiği bilinen Kum Adası, Lapseki'de Çardak Beldesi'nde bulunmaktadır. Kıyıdan denize doğru yaklaşık 100 metre uzayan ve karayla bağlantısı köprüyle sağlanan kumluk alan, sahilde küçük bir gölet oluşturmaktadır. İç gölet muhteşem güzellikte olup onlarca canlının yaşam bulduğu yerlerdendir.”

Muhabir: Ogün İnal