Yapay zeka, en basit şekilde belirli görevleri yerine getirmek için insan zekasını taklit eden ve topladıkları bilgileri yineleyerek kendilerini geliştirebilen sistemler olarak tanımlanır.
Yapay zekayı günümüz teknoloji sistemlerinden ayıran en önemli özellik insan zekasını taklit edebilmesidir. Bu sistem, var olan durumları gözlemleyerek daha önceden belirlenen parametreler doğrultusunda ilgili durumu işler ve buna yönelik bir tepki verir. Bu süreçte, yapay zeka duruma ilişkin verileri hızlı, yinelemeli ve akıllı algoritmalarla birleştirilerek işler. İnsanın aksine hiçbir duygu emaresi yoktur.
Çeşitli işlevlere sahip yapay zeka farklı yöntem ve teknolojiler (Makine Öğrenimi, Yapay Sinir Ağı, Derin Öğrenme Teknolojisi, Bilişsel Hesaplama, İleri Algoritma, Grafik İşlem Birimleri) ile birlikte çalışır.
Yapılan çalışmalar yapay zekanın kullanılmaya başladığı şirketlerde henüz bu nedenle işten çıkarmaların yapılmadığını gösteriyor. Aksine yapay sistemleri kullanan şirketler üç farklı kolda yeni insan güçlerine ihtiyaç duyuyor. Tıpkı insandaki öğrenme ve adaptasyon süreci gibi yapay zekanın da bilgiyi alması, işlemesi ve bağlantı kurabilmesi gerekiyor. Algoritmasının öğrenebilmesi ve gelişene kadar açığa çıkacak hataların da insan tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla kendi kendini yönetebilir ve yürütebilir hale gelene kadar insan gücüne ihtiyaç devam ediyor.
Bu durumda da bilim çevreleri yeni yeni meslekler ortaya çıkacağını öngörüyorlar. Bu meslekleride böyle sıralayabiliriz. Dijital veri dedektifleri,Yapay zeka iş geliştirme uzmanı, Robot teknisyeni, Yapay Sağlık Danışmanı,Yapay Eğitim Danışmanı, Robotik veya Holografik, Algoritma eğitmenleri, Robot iş gücü sağlayıcılar, Siber Polis, Siber Terör Uzmanı,İş-veri analistleri, Kişisel bellek uzmanları, Dijital çöpçüler, veri temizleme ve geri dönüştürme uzmanları, Dijital tedarikçiler, Yapay zeka hukuğu; robotlar kaynaklı açığa çıkan sorunlar için avukatlar, Robot tamircileri bu mesleklerden sadece bir kısmı.
Uzmanlar, yapay zekanın yepyeni iş alanları açarken, bazı işlerin de otomatikleşmesine neden olacağı görüşünde. Bu da halihazırda var olan pek çok mesleğin çok yakın bir gelecekte makineler tarafından yapılacağını söylüyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) halihazırdaki mesleklerin yüzde 27'sinin yapay zeka devriminden etkilenebileceğini açıkladı. Dijitalleşme, veri ve yapay zeka alanlarındaki gelişmelerin A.B.D ve A.B de 97 milyona yakın yeni iş yaratacağını öne sürüyor. Öte yandan dünyaca ünlü yatırım bankası Goldman Sachs'ın bir raporunda, aynı zaman zarfında 300 milyon işin otomatikleşeceği sonucuna varılmıştı. Yapay zeka ve araştırmacıların ayrı ayrı hazırladığı listede yapay zeka 86 mesleği tamamen etkilenenler arasında sıralarkan araştırmacılar 15 mesleği bu sınıfta sıraladı.
Araştırmacılara göre yüzde 100 etkilenecek olanlar:
Matematikçiler,Vergi müşavirleri, Finansal analizciler,Yazarlar,Internet arayüz tasarımcıları.
Yapay zekadan yüksek oranda etkilenecek meslekler:
Anket araştırmacıları (yüzde 84,4), Mütercim-tercümanlar (yüzde 82,4), Halkla ilişkiler uzmanları (yüzde 80,6), Hayvan bilimciler (yüzde 77,8).
90'ın üzerinde etkilenecek meslekler:
Muhabere memurları, Blokzincir, mühendisleri, Zabıt katipleri ve daktilograflar, Metin yazarları.
Tamamen etkilenecek meslekler:
Matematikçiler, Muhasebeciler ve İç denetçiler,Muhabirler ve gazeteciler, Hukuki ve idari sekreterler, Klinik veri yöneticileri, İklim değişimi politikası analistleri.
Araştırmacılar mesleklerin büyük bir çoğunluğunu bir şekilde yapay zekadan etkilendiği ve yüksek maaşlı işlerdeki görevlerin daha yüksek oranda etkilendiğini tespit ettiklerini belirtti. Bu teknoloji insanlık için ne kadar faydalı ne kadar zararlı ben karar veremedim.