Sigara ve alkolün vücudumuza yaptığı kötü değişimleri zaten biliyoruz. Bir de spor yapanların nasıl etkinlendiğini okumanızı istedim. sporsonik.com 'un bu konuda yazdığı güzel yazıyı paylaşıyorum.

"Eğer sigara ve alkol kullanan bir sporcu iseniz bu risklerin yanı sıra antrenman sırasında performans olarak ve uzun vadede gelişim olarak tüm potansiyelinizi kullanamazsınız. Yani sigara ve içki kullanmayanlara göre 1-0 yenik başlarsınız.
Karbonmonoksit zehirli bir gazdır. Sigara içenlerin kanında %15‘e kadar oksijen yerine karbonmonoksit taşınmaktadır. Oksijen özellikle vücuttaki dokuların, kasların ve hücrelerin düzgün bir şekilde çalışması için gereklidir. Dokulara, kaslara ve hücrelere ulaşan oksijen miktarı uzun süre boyunca düzenli olarak azaldığında protein gibi önemli besleyici maddelerin vücutta emilimi, kas gelişimi ve kasların yenilenmesi azalır.
Akciğerlerimiz vücut geliştirme ve diğer spor aktiviteleri sırasında bizim için önemli bir organdır, çünkü kas ve dokulara ne kadar fazla oksijen ulaşırsa daha az yoruluruz. Bu sebeple sigarayı bırakmak aynı zamanda antrenmanlarımızı daha rahat çıkarmamızı, dolayısıyla daha kaliteli antrenmanlar yaptığımız için hedeflerimize daha hızlı bir şekilde ulaşmamızı sağlar.
Sigara içmek ayrıca kemik kaybına sebep olur. Kemik dokusu cansız ve daima sabit kalan bir doku değildir, tersine sürekli yapım ve yıkım halinde olan dış etkilerden çok etkilenen canlı bir dokudur. Kemik dokusu sürekli olarak kısmen yenilenen ve yapılandırılan bir dokudur. Vücuda alınan kalsiyum, D vitamini ve diğer besin maddeleri, egzersiz, spor gibi uyaranlar kemik dokusunda yapımı uyarır. Hareketsizlik, yetersiz kalsiyum, yetersiz D vitamini,yetersiz beslenme, sigara, alkol gibi uyaranlar kemik dokusunda yıkıma sebep olurlar. Kemik ve kemik iliği kaybı yaşamak antrenman sırasında sakatlıklara çok daha açık olmanıza yol açar.
Vücut geliştirme ve fitness ile ilgilenenler için alınan her bir kalorinin önemi vardır ve aldığınız kalorilerin boş kaloriler olmamasına özen göstermeniz gerekir. Alkol ise son derece kalorilidir ancak besleyicilik açısından son derece düşüktür. Yani alkol ile aldığınız kalorilerin sizin için herhangi bir faydası yoktur, sadece kocaman bir bira göbeğiniz olur. Bu sebeple profesyonel vücut geliştirme sporcuları alkolden uzak durur. Üstelik genellikle alkol tüketirken yanında yenilen yemek ve aperatiflerin de kalorisi pek hesaba katılmaz.
Alkol ayrıca böbrek ve karaciğeri oldukça fazla yorar ve dehidrasyona sebep olur. Dehidrasyon yani vücudun susuz kalması durumunda vücudunuz tam ve düzgün olarak çalışamaz. Hala kullandığınız gıda takviyelerinin böbrek ve karaciğerinize zararlı olduğunu düşünüyor, ancak zararı kanıtlanmış olan alkole hayır diyemiyor musunuz? Tekrar düşünün!
Alkol ayrıca kasların güçsüzleşmesine ve kas dokusunun yapısının bozulmasına sebep olur. Kalp ve kan dolaşımı da alkolden olumsuz etkilenir. Sağlığına ve gelişimine önem veren hiç bir sporcu vücudunda bunların olmasını istemez.
Alkol ayrıca beyin fonksiyonlarını da olumsuz etkiler, spor sırasında önemli olan koordinasyon yeteneğini azaltır.
Testosteron kas gelişimi için vücutta salgılanan önemli bir hormondur. Alkol alımı testosteron salınımını azaltan önemli bir faktördür.
Tüm bunlar sigara ve alkolün genel zararları haricinde antrenman, performans ve gelişiminiz üzerindeki olumsuz etkileridir. Beslenmenize, antrenmanlarınıza ve gıda takviyelerinize son derece dikkat etsenizde alkol ve sigara kullanımına devam ediyorsanız asla olabileceğiniz en mükemmel forma ulaşamayacaksınız, çünkü alkol ve sigara sizin için ciddi bir eksi puan olacaktır. Ayrıca tüm bu olumsuzlukların yanı sıra alkol ve sigaradan kaynaklanan ciddi bir rahatsızlık (kalp krizi, kanser gibi) spor hayatınızın sonu olabilir."