Ülkemiz bulunduğu bölge koşullarıyla oldukça zengin bir orman ve bitki örtüsüne sahip olmasına rağmen her yıl binlerce hektar orman ve tarım arazisi çıkan yangınlar sonucu kül olmaktadır.
Modern yapılaşma ve çıkarılan madenler yüzünden her yıl binlerce ağaç kesilmeye devam ederken elde kalan ağaçlar ne yazık ki bilinçsiz bir şekilde yakılan anız, sigara izmariti veya doğal sebepler sonucu yok olmaktadır. Bilinçli müdahale yapılıp yangın kontrol altına alınana kadar yanıp kül olan ağaçlar bizlerin son oksijenleri olmaktadır.Her yıl çıkan orman yangınlarını kontrol altına almak oldukça zor ve uğraştırıcı oluyor. Özellikle yangın söndürme konusunda deneyimsiz kalınması ormanlarımızın göz göre göre yok olmasına sebep oluyor. Orman yangınların söndürülmesinde en büyük yardım havadan söndürme ile olmaktadır. Yeterli miktarda yangın söndürme uçağı ve helikopteri ile yapılan bir müdahale ile pekâlâ bu tip yangınlar kontrol altına alınabilir ancak ne yazık ki ülkemizde bu konuda çok önemli bir eksik mevcut.
Ormanların kullanımından sorumlu bakanlığın gözetiminde her yıl tüm bölgelerdeki orman bölge ve işletme müdürlüklerine yangın söndürme uçağı ve yangın söndürme helikopteri tahsis edilmektedir. Ancak bu tahsisler kimi zaman yetersiz kalmakta ya da hiç tahsis yapılamamaktadır. Herhangi bir orman yangınına yapılan ilk müdahale yetersiz kaldığı zaman yakın bölgelerden talep edilen havadan müdahale yangın söndürme araçları ulaşana kadar oluşan zaman kaybı yangının daha da büyümesine ve yayılmasına da sebep olabiliyor.
Orman yangınları konusunda halkın bilgilendirilmesine yönelik çalışmaların yetersiz kalması da bu konuda büyük bir eksikliktir. Piknik alanlarında ateş yakılması ve orman arazisi içerisindeki denetim mekanizmasının yetersizliği de orman yangınlarına ön ayak olmaktadır.
Elimizde kalan son ormanların da yok olmaması için her zamankinden daha fazla duyarlı olmak ve bizden sonraki nesillere daha yeşil bir gelecek bırakmak için orman yangınları konusunda dikkatli olmak bizlerin en temel vazifelerinden biridir.