Halk Oyunları Yarışmalarında Topluluklara Eşlik Eden Çalgı Gruplarında Görülen Müzik Hataları…
Halk Oyunları Yarışmalarında Topluluklara Eşlik Eden Çalgı Gruplarında Görülen Müzik Hataları…Davul- zurna tarafından kapalı yerlerde yapılan icralarda iki çalgı kesinlikle birbirini dinlememektedir. Hele zurnanın mikrofonla icrası, insan kulağını ve duygusunu son derece yıpratmaktadır. Son yıllarda bir zurnacının birçok yöreye eşlik etmesi sonucu, çeşitli yörelerin ezgilerinde bozulmalar ve ezgi kaymaları görülmektedir.
Çünkü zurnacı belli bir yöre tavrı ve üslubuna sahiptir. Zurna, kaval vb. nefesli çalgılarla tezeneli çalgıların birlikte kullanışı sırasında akort sorunu ortaya çıktığı gibi, komalı sesler de büyük farklılıklar görülmektedir. Kaldı ki davulun bile gerilirken, tınısının zurnaya göre ayarlanması gerekir.
Halk oyunları gruplarının çoğalması sonucu, ortaya çok yetersiz müzik grupları çıkmaktadır. Oyunlara eşlik eden müzisyenlerin çalması kadar, oynayan grubu da çok iyi izlemesi gerekir. Zira oyun topluluklarında müzik-oyun uyumsuzluğu son derece fazladır.Çalgı grupları oluşturulurken; açık hava veya kapalı yer çalgılarının seçimine dikkat edilmemektedir.
Kesinlikle teknik yönden birbiri ile uyum sağlayabilen çalgılar bir araya getirilmeli ve bu seçimde yöresel çalgı gruplarına öncelik verilmelidir. Türkülü oyunlarda çalgı kadar, okuyanların durumu çok önemlidir. Oyuncular türküyü söyledikleri takdirde yorulma sonucu sesler hemen düşmekte yani detone olmaktadır.
Özellikle zurna ile söylendiğinde, zurnadan net başlama sesi alınamayınca, çalgı ve ses arasında uyumsuzluk meydana gelmektedir.
Türkülü oyunlarda solistler söz ile bestenin uyumu anlamına gelen prozodi hataları yapılmaktadır. Bu nedenlerle Halk oyunları türkülerinin oynayanlar yerine, çok iyi yetiştirilmiş ayrı kişilere söyletilmesinde yarar vardır. Çalanlarca ve söylenenlerce görülen en büyük hatalardan biri de usül hatalarıdır. Bu hata oyunu tümüyle sarsmaktadır. Çünkü oyunun temeli müzikte önce ritme dayanmaktadır.
Bu bakımdan, halk oyunlarımızın sahnelenmesinde, oyun grubunu çalıştıran kişi yada kişilerin, yarışmalarda görev yapan jüri üyelerinin oyun bilgisi kadar, yeterli müzik bilgilerinin de olması gerekmektedir. Bugün ülkemizde halk oyunlarında en büyük sıkıntı müzik yönünden çekilmektedir.