Diyabetlilerin dikkat etmesi gereken bazı dikkatini çekmesi gereken içecekler var.
Diyabetlilerin dikkat etmesi gereken bazı dikkatini çekmesi gereken içecekler var. Bazen ne yazık ki dikkat etmiyoruz.Ama etmemiz lazım. Kötülerini biliyoruz aslında ama iyi gelen içeceklere dikkat çekmek de önemli.
Su: Hidrasyon (sıvı alma) söz konusu olduğunda, diyabet hastaları için su en iyi seçenektir çünkü kan şekeri seviyeni yükseltmez. Doğru hidrasyon fiziksel ve zihinsel sağlığı etkiler ve vücuttaki her sistemin suya ihtiyacı vardır. Yeterli su içmek vücudun idrarla aşırı glikozu gidermesine yardımcı olabilir. Uzmanlar erkeklerin günde yaklaşık 13 bardak, kadınların ise 9 bardak su içmelerini tavsiye etmektedir. Yüksek kan şekeri seviyeleri dehidrasyona (sıvı kaybına) neden olabilir. Bir kişi açlık ve susuzluk belirtileri ya da tatlı yeme ihtiyacı duyduğunda hata yapabilir. Bu, bazı insanların alkolsüz içeceklere ve meyve sularına ulaşmalarına yol açar. Böyle bir istek oluşursa, önce bir bardak su içmek ve sonra vücudun nasıl tepki verdiğini görmek en iyisidir.
Aromalı su: Bazı insanlar meyve suyunu veya şekerli içecekleri seçer çünkü suyun lezzetini sıkıcı ya da rahatsız edici lezzetini bulurlar. Eğer sade su çekici gelmiyorsa limon, yeşil limon veya misket limonu gibi narenciye meyvelerinin suyu, portakal dilimleri ya da yüzde 100 kızılcık suyu içilecek suyla eklenerek lezzetlenmesi sağlanabilir. Ezilmiş taze veya dondurulmuş çilek, böğürtlen, ahududu gibi meyvelerle suya aroma katmak aynı zamanda sağlıklıdır. Nane, fesleğen veya melisa gibi lezzetli bitkilerin dallarını da suya eklenebilir. Bir çalışma, suya aloe vera özü eklenmesinin diyabet hastalarına fayda sağlayabileceğini göstermektedir.
Çay: Araştırmalar yeşil çayın genel sağlık üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu göstermiştir. Ayrıca kan basıncını azaltmaya ve zararlı LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar, günde altı bardağa kadar yeşil çay içmenin tip 2 diyabet riskini azaltabileceğini göstermektedir. Yeşil, siyah veya bitki çaylarının hangisi tercih edilirse edilsin tatlandırıcılardan kaçınılmalıdır. Serinletici bir tat için, rooibos çayı (kırmızı çay) gibi soğutulmuş kokulu bir çay kullanılarak buzlu çay hazırlanıp içine birkaç dilim limon eklenebilir. Kişi için kafeinin sakıncası yoksa Earl Grey ve yaseminli yeşil çay da harika seçeneklerdir.
Bitki çayları: Bitkisel çaylar veya bitkilerle demlendirme suyu tatlandırmanın başka bir yoludur. Bazı bitkilerin yapraklarını suda kaynatmak hem lezzet hem de sağlık ekleyebilir. Mesela meyan kökü, kandaki şeker seviyesini yükseltmeden zarif bir tat verir. 2007’den itibaren yapılan bir hayvan çalışmasında, meyan özü tüketildikten sonra diyabetli farelerde glikoz seviyelerinin düştüğü tespit edilmiştir. Bu, meyan kökünün şeker hastalığı olan kişilerde kan şekerini azaltmaya yardımcı olma potansiyeline sahip olabileceğini göstermektedir.
Kahve: Diyabetli kişilerin kahve alımı hakkında bir tartışma vardır. 2004 yılında, bir inceleme yapan bilim insanları, kahve tüketiminin kısa vadede istenmeyen etkilere sebep olabileceği ancak uzun süreli kahve içmenin bazı faydalar gösterdiği sonucuna varmıştır. 2012’de yapılan bir çalışmada, kahve içmenin tip 2 diyabet gelişme riskini düşürmeye yardımcı olabileceğini, günde iki ila üç bardak içen insanlar için risk seviyesinin düştüğü tespit edilmiştir. Bu aynı zamanda kafeinli veya kafeinsiz kahveyi günde dört bardak veya daha fazla içen insanlar için de geçerlidir. Çayda olduğu gibi, kahvenin de şekersiz içilmesi önemlidir. Kahveye süt, krema veya şeker eklemek, toplam kalori miktarını artırır ve kan şekeri seviyesini etkileyebilir. Barista kahvelerinde de yüksek düzeyde şeker içeren aromalı kremalar ve şuruplar bulunabilir.
Saf meyve suyu: Saf meyve suları uygundur, ancak meyve suyunun içinde meyveden gelen şeker de vardır. Örneğin, 248 gram gelen bir fincan taze, işlenmemiş portakal suyu, yaklaşık 26 g karbonhidrat içerir ve bunun neredeyse 21 g’ı şekerdir. Porsiyon büyüklüğü, bir yemekle meyve suyu içerken karbonhidrat alımını yönetmek için önemli bir faktördür. Tek başına meyve içmek suyu kan şekerinde artışa yol açabilir, ancak diğer gıdalarla, özellikle protein veya sağlıklı bir yağ ile tüketmek bunu önlemeye yardımcı olabilir. Meyve yemek susuzluğu gidermek için iyi bir yol olabilir ve meyve suyundan daha fazla besinsel yarar sağlar. Meyve suları saf, şekersiz olsa da lif bulunmadığı için diyabetliler tarafından az miktarda tüketmelidir.
Sebze suyu: Çoğu meyve suyu çok fazla şekere sahip olduğundan domates suyu veya sebze suyu bunların yerine geçebilecek iyi bir alternatiftir. Leziz bir vitamin ve mineral kaynağı için yeşil yapraklı sebzelerin, kerevizlerin veya salatalıkların bir karışımı bir avuç çilekle karıştırılabilir.
Az yağlı süt: Bazen bir kişinin vücudu sudan daha fazlasını ister. Süt iyi bir seçenek olabilir. İnek sütü, soya sütü, pirinç sütü veya badem sütü kalori, vitamin ve mineraller sağlayabilir ancak diyete karbonhidrat da ekler. Her zaman tercih edilen sütün şekersiz, az yağlı veya yağsız versiyonları seçilmelidir. Süt içimi günde bir veya iki bardakla sınırlandırılmalıdır. Ayrıca Hindistan cevizi sütü gibi süt içermeyen, düşük şekerli seçenekler de denenebilir. Soya ve pirinç sütünün karbonhidrat içerdiğini unutulmamalıdır. En şekersiz badem sütünde bile az miktarda karbonhidrat vardır ama diyabetli bir kişi kendi sütündeki besin değerlerini kontrol etmeli ve bir porsiyonda ne miktarda karbonhidrat bulunduğundan emin olmalıdır.
Kaynak: https://www.bilgiustam.com/diyabetliler-icin-en-iyi-ve-en-kotu-icecekler/