Şeker tüketimi genel sağlığa etkisi nedir bilmek çok önemli.
Şeker tüketimi genel sağlığa etkisi nedir bilmek çok önemli.Şeker çok büyük bir problem çünkü hayatta.
Vücudun enerji üretimi için kullanılan glikoza dönüşmesi için şekere ihtiyacı vardır. Dolayısıyla tüketilen şekerin tamamı zararlı değildir. Ancak diyet yoluyla çok fazla şeker alındığında özellikle rafine şeker ise sorunlara neden olmaya başlar. Vücut ana enerji kaynağı, karbonhidratları parçaladığında üretilen glikozdur (kan şekeri). Karbonhidratlar nişasta, lif ve şekerden oluşur ve basit ve karmaşık olmak üzere iki türü vardır.
Karbonhidratların şeker elementi basit karbonhidratlar olarak bilinir, çünkü vücut onu enerji için kullanmak üzere hızla glikoza dönüştürür. Bu bize şekerimizi ‘vurur’ ama vücut glikozu tükettiğinde bizi enerjik hale getirebilir. Karbonhidratların içindeki nişasta ve lif, vücudun sindirimi daha uzun sürdüğü ve basit karbonhidratlardan daha uzun enerji salınımı sağlayan glikoza dönüştürdüğü için karmaşık karbonhidratlar olarak bilinir.
Basit karbonhidratlar hem meyvelerde, sebzelerde ve süt ürünlerinde bulunan doğal şeker formlarında hem de toz şeker gibi ilave şekerlerde ve keklerde, tatlılarda, çikolatalarda, bisküvilerde, alkolde ve gazlı içeceklerde bulunan şekerlerde bulunur. Karmaşık karbonhidratlar, ekmek, makarna, sebze, kepekli tahıllar, bezelye ve fasulye gibi nişasta ve lif içeren yiyeceklerde bulunur. Karmaşık karbonhidratlarda yüksek ve rafine şekerde düşük yiyecekler yemek, vücuda yavaş bir glikoz salınımı sağlayarak enerji seviyelerinin dengede tutmaya yardımcı olacaktır.