1980’lerde serbest paraşüt zaten oldukça popülerdi.

1980’lerde serbest paraşüt zaten oldukça popülerdi. Fakat o dönemlerde hava sporlarında yenilik arayan bazı sporcular, alışılagelmişin aksine dağ yamaçlarından atlamayı denediler. Bu denemelerin sonucunda da, aerodinamik yapısı normal paraşütlerden biraz daha farklı, havada süzülmeyi daha kolay hale getiren daha hafif paraşütler tasarlandı. Bundan sonra yamaç paraşütünün popüler bir spor haline gelmesi de tahmin edersiniz ki pek uzun sürmedi.
Nedir bu yamaç paraşütü?
Yamaç paraşütü, teknik olarak serbest paraşütten çok da farklı olmamakla beraber farklı yapıda bir paraşüt kullanılarak yapılan, yüksek yerlerden atlamak yerine dağlardan, yamaçlardan atlamayı gerektiren bir hava sporudur.
Serbest paraşüt ve yamaç paraşütü farkı nedir?
Yamaç paraşütünün serbest paraşüte göre farklarından biri, yamaç paraşütü ile havada saatlerce uçmak, hatta kilometrelerce yükselmek mümkün. Ayrıca daha kolay havalanır ve yönlendirilmesi de bir parça daha kolay. Yamaç paraşütünü serbest paraşüte göre daha pratik kılan özellik ise paraşütün inişten sonra hızlıca toparlanıp bir sırt çantası büyüklüğüne getirilebiliyor olması.
Bu iki hava sporu arasında terimsel bazı farklar da var. Mesela serbest paraşütte “atlama” terimi kullanılırken yamaç paraşütünde buna “kalkış” denir. Aynı şekilde “düşüş” yerine de “süzülüş” terimi kullanılır.
Yamaç paraşütü yapmak için ne gerekli
Yamaç paraşütü yapabilmek için elbette öncelikle bir paraşüte ihtiyacımız var. Fakat paraşüt sanıldığı kadar basit bir yapıya sahip değil. Paraşütü genel olarak dört temel parçaya ayırabiliriz: Kanat (Kanopi), ipler, kolonlar ve kuşam (harnes).
Kanat: Adından da anlaşılacağı gibi uçuşu mümkün kılan parça kanat. İçinin havayla dolması sayesinde uçuşu sağlayan bu parça pilotun kilosuna, uçuş koşullarına ve pilotun tecrübesine göre farklı şekillerde de üretilebiliyor.
İpler: Kanada yaklaştıkça ikiye veya üçe ayrılarak daha güçlü hale gelen iplerin her biri yaklaşık 100 kg ağırlığı taşıyabilecek güçte. Askı ipleri ve fren ipleri olmak üzere iki çeşidi vardır.
Kuşam: Kuşam pilotun oturduğu kısımdır. Plastikten ya da tahtadan yapılmış bir oturma kısmı, sırtın yaslanabileceği bir yer, omuz askıları ve kolonlardan oluşur. Tıpkı kanat gibi vücut ölçülerine uygun olarak farklı biçimlerde üretilebilir, ayarlanabilir.
Kolonlar: Tüm iplerin birleştiği noktada kolonlar vardır. Kolonlar sayesinde pilot kalkış ve iniş esnasında tüm iplere tek noktadan hükmetme kolaylığına erişir.
Yamaç paraşütü güvenli midir?
Uçmak her zaman insan doğasına zıtmış gibi göründüğü için hava sporlarından biraz korkuyoruz elbette. Fakat her spor gibi, yamaç paraşütü de kurallarına uygun yapıldığında pek de tehlikeli sayılmaz. Önemli olan uçuş için doğru hava koşullarını tespit etmektir. Kazaların birçoğu da olumsuz hava koşulları sebebiyle veya akrobasi gösterileri sırasında gerçekleşmektedir. Kısacası uçuş eğitimlerinizi tamamlayıp pilotunuzun uyarılarına kulak verirseniz keyifli ve güvenli bir uçuş gerçekleştireceğinizden eminiz.
Kimler uçabilir?
Öncelikle 100 kilogramın üzerinde olmamak gerekiyor. Ayrıca hamileler, astım hastaları, kalp rahatsızlığı olanlar ve sara hastaları da maalesef uçamıyorlar. Yaş sınırına gelecek olursak, aile izni olduğu taktirde her yaştan adrenalin tutkunu bu sporu yapabilir.