İşte geldik yaz mevsiminin en güzel zamanına…

İşte geldik yaz mevsiminin en güzel zamanına… Koca kazanların kaynadığı, kışlık sosların ve salçaların yapıldığı zamanlara…
Daha önceleri de yazımda yazmıştım, çocukken çok severdim bu zamanları. Kaynayan domatesin kokunu içime çekerdim. Mis gibi dolardı burnuma… Biber, domates salçalarını sıcak sıcak ekmek banardım.
Tam artık kimse kalmayacak salça yapan diye düşünmeye başlarken, pandemi ile beraber evlerimizde tekrar yapmaya başlamak bana umut verdi. Çünkü kışlık sosların ve salçaların yapımının bitmesini hiç mi hiç istemem!
O zaman hadi evlerimizde salça yapmaya! Bir de salça yaparken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var, onlara da değinelim.
Salça pişirirken mutlaka tahta kaşık kullanmanız gerekir. Metal kaşık salçayı sulandırır. Salça ocakta kurutulacaksa mutlaka başında durmanız gerekir, kaynamaya başladığında kıvamı çok yoğun olduğundan tüm mutfağınıza sıçrayabilir. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan temel faktör tuzdur. Bu tuzun da mutlaka turşuluk olarak tabir edilen kaya tuzu olması gerekir. İyotlu tuz salçayı sulandırır. Salçayı kullanırken mutlaka temiz kaşıkla almalı ve üzerini örtecek kadar zeytinyağı ile kaplamalısınız. Bu şekilde yaparak salçanızın hava ile temasını kesmiş olur ve bozulmasını engellersiniz.

Herkese iyi haftalar…