Gıdaları pişirmeden yemenin çok büyük zararları olabilir.

Gıdaları pişirmeden yemenin çok büyük zararları olabilir. Bu yüzden mutlaka bunlara dikkat etmek gerekir. Balık ve et yemekleri için özellikle buna önem vermemiz lazım.

Her çeşit kırmızı etin çiğ tüketilmesi, Salmonella, E.coli ve Listeria gibi bakteriler bulundurabileceği için risklidir. Kişiler iyi pişirilmeyen etlerden veya etlerle temas etmiş tezgahlardan, kesme tahtası, bıçak gibi mutfak aletlerinden alınan bakterilerde de hastalanabilirler. Yedikten 24 saat sonrasına kadar ortaya çıkan ishal bulantı, karında kramp, kusma, ateş yükselmesi, baş ağrısı gibi belirtiler çiğ et nedeniyle zehirlenme belirtileridir. Etkileyen patojene bağlı olarak belirtiler bir hafta ya da daha fazla sürebilir. Çiğ et ağız yaralarına, yutak iltihabına, bağırsak kurtlarına da sebep olabilir. Sosis, sucuk, salam, pastırma, etli çiğ köfte gibi yiyecekler de genellikle pişirilmeden hazırlanmaktadır. Bu nedenle hem bu tür gıdalar hem de tüm kırmızı etler iyi pişirildikten sonra tüketilmelidir.

Sebze, avokado ve yağsız balık çeşitleri ile hazırlanan suşi, omega-3 yağ asitlerini ve bazı vitaminleri alabilmenin iyi bir yolu olsa da az pişirilmiş ya da hiç pişirilmemiş balık içeriyorsa mide ağrısı, ishal ve kusmaya neden olabilecek anisakiasis gibi bazı parazitlere ve bakterilere sahip olabilir. Hamilelerin, emziren annelerin ya da küçük çocukların, bağışıklıkla ilgili sorunlara sahip olan kişilerin az pişirilmiş ya da hiç pişirilmemiş balık içeren gıdaları yememesi gerekir. Ayrıca herkes köpek balığı, kılıç balığı, kocagöz orkinos (ton balığı) gibi yüksek oranda cıva içerebilen balıklardan kaçınmalıdır.

Kaynak: https://www.bilgiustam.com/bazi-gidalari-cig-tuketmenin-tehlikeleri/