Beyrut şehri, en merak ettiğim yerlerden biri.
Beyrut şehri, en merak ettiğim yerlerden biri. Gidip gören var mı aranızda, benden daha şanslı olan...Beyrut, Lüban'ın başkenti olup Akdeniz iklimi görülen bir şehir. Birçok kişinin benim gibi Beyrut'u merak ettiğini öğrendim araştırınca.
Lübnan en meşhur yerleri sahil şeridinde uzanıyor. Bu yüzden gidenler mutlaka bu sahili gezmek gerektiğini söylüyorlar. Raouché semtinin sahilinin açıklarında yer alan iki doğal kaya oluşumu olan güvercin kayalıklarını görmeden buradan ayrılmamak gerektiğini de ekliyorlar. Şehrin en havalı semtleri Gemmayzeh ve Mar Mikhael olarak biliniyor. Burada birçok sokak sanatı eseri bulunabiliyormuş. Gemmayzeh semtinde ise sayısız dar sokağa ve tarihi bir mimariye ev sahipliği yapıyor.
Sfeir Semler Gallery, ziyaret edilmesi gereken bir yermiş ve önemli Arap sanatçıların eserlerine yer vermek amacıyla özellikle de kavramsal ve minimal sanatlara önem veriyormuş.
The Egg binası ve Mohammad Al-Amin Camii mimarileri ise iç savaşın kalıntılarını taşıyor.
Hikayesi ise şu şekilde; Lübnan’daki iç savaş Beyrut’ta da önemli izler bıraktı. Bu izleri görmek için de henüz inşa halindeyken bombalanan çoklu şehir merkezi kompleksinden daha iyi bir yer yok. Bu harabelerin ortasında ise bir zamanlar büyük bir sinema olacakken şimdi bir beton yığını halinde duran The Egg yer alıyor. The Egg binasının içine giremeyecek olsan da, yaydığı melankoli, güzellik ve belirsizlik hislerinin karışımını fark edebileceğin kadar yaklaşabilirsin. The Egg binasına şehrin yerlileri özel bir sevgi besliyor ve Beyrut mimarisinin daimi bir öğesi olması için de kampanya başlatıldı. Şimdilik, Mohammad Al-Amin Camii’nin gölgesinde ve olası yeniden inşa planlarıyla sallanan belirsiz bir geleceğin ortasında asi bir şekilde ayakta duruyor. 1998’de açılan bu gösterişli cami ise 72 metrelik yüksek mavi minareleriyle Beyrut şehir siluetini süslüyor ve şehrin 70’lerdeki iç savaşın ardından tekrar ayağa kalkmasının sembollerinden biri olarak kabul ediliyor. İstanbul’daki Bizans döneminden kalma Ayasofya Camii’nin şekline benzetilerek inşa edilen bu cami, dıştan yansıttığı görkemini ayrıntılı iç dekorasyonuyla tamamlıyor.
Daha fazlası için verdiğim kaynağa bakabilirsiniz.
Kaynak: https://www.momondo.com.tr/kesfet/yazi/beyrut-gezisi