Daha önce hiç ‘Yavaş Hareketi’ diye bir şey duydunuz mu? İlk duyduğumuzda garip gelen bu kavram aslında günlük hayatımıza da yerleşti.
Daha önce hiç ‘Yavaş Hareketi’ diye bir şey duydunuz mu? İlk duyduğumuzda garip gelen bu kavram aslında günlük hayatımıza da yerleşti. Kapitalizmin ardından farkındalığı yüksek bir kesim, tüketim durumunun önüne geçmeye çalıştı ve toplumsal bir hareket başlattı.Yavaş Hareketi, hızlı modern hayatı eleştiren ve hayatın farklı alanlarında (yeme biçimi, ekonomik hayat, insanlararası ilişki vs.) hız ve modern tüketim kalıplarını dönüştürecek bir kültürel değişimi savunan toplumsal harekettir.
Cittaslow, 1999 yılında İtalya'da kurulmuş uluslararası bir belediyeler birliğidir. Kelime kökeni İtalyanca ‘Città (Şehir)’ ve İngilizce ‘Slow (Yavaş)’ kelimelerinin birleşmesiyle türetilen ‘Cittaslow’, ‘Sakin Şehir’ anlamında kullanılmaktadır.
Gökçeada, Türkiye'de 2016 itibarıyla 11 tane olan ‘sakin kent’lerden (Cittaslow) birisidir. Cittaslow hareketi, Türkiye’ye 2009 yılında Seferihisar ilçesinin katılmasıyla gelmiştir. Gökçeada veya 1970 yılına kadar kullanılan adıyla İmroz, Çanakkale'nin bir ilçesi ve Türkiye'nin en büyük adasıdır.
Gerçekten de Gökçeada’ya gittiğimizde insanların gayet sakin ama hayattan zevk alan o hallerine de hayran oluruz. Özellikle bir şehirli için nimettir bu durum.