Bugün 1859 yılında yayımlanan Türlerin Kökeni'nin yıldönümü...
Bugün 1859 yılında yayımlanan Türlerin Kökeni'nin yıldönümü...Türlerin Kökeni'nin yazarı Charles Darwin'dir.
Orijinal adı Doğal Seçilim Yoluyla Türlerin Kökeni ya da Hayat Kavgasında Avantajlı Irkların Korunumu Üzerine idi, ancak 1872'de çıkan 6. baskısında Türlerin Kökeni olarak kısaltıldı. Bilim tarihinin en önemli çalışmalarından biridir ve evrimsel biyolojinin temelini oluşturduğu kabul edilir. Çalışma, Darwin'in HMS Beagle gemisi ile 1831-1836 yılları arasında yaptığı araştırma gezisi sonrasında, özellikle Galapagos adalarındaki gözlemlerine dayandırarak oluşturduğu biyolojik evrim kuramı üzerinedir.
Charles Darwin’in eseri Marx ve Engels'in de yoğun ilgisini çekmiştir. Darwin’in eseri yayınlanır yayınlanmaz Engels, Marks’a yazdığı mektupta şöyle demiştir: "Şu anda kitabını okumakta olduğum Darwin, tek kelimeyle muhteşem." Marks da kitabı "Bizim görüşlerimizin doğal tarih temelini içeren kitap işte budur." şeklinde nitelemiştir.
Darwin hakkındaki en yaygın yanılgı, Darwin'in insan kökenini maymunlara dayandırdığına dair iddialardır. Tam aksine Darwin bu konuda uyarıda bulunmaktadır. İnsanlar maymunlarla aynı ortak atalardan türemiştir. İnsan dışındaki tüm primatların vücudunun büyük bir kısmı kıllılarla kaplıdır ve ağaçsıl adaptasyonlara sahiplerdir. İnsanda olmayan bu özellikler tüm diğer primatlarda olduğu için insanın sonradan kaybetmiş olması gerekmekteydi. Bu da Darwin'de insan atalarının günümüzde maymun olarak tanımlananacak canlılar olduğunu düşündürdü. Günümüzde insan evrimiyle alakalı daha geniş ölçüde çalışmalar neticesinde insanın atalarının ağaçsıl olduğu biliniyor.
Darwin, kitabında ayrıca bu teorinin ispatındaki en önemli etmenin fosiller olduğunu şu şekilde ifade etmiştir: Eğer teorim doğruysa, türleri birbirine bağlayan sayısız ara-geçiş çeşitleri mutlaka yaşamış olmalıdır... Bunların yaşamış olduklarının kanıtları da sadece fosil kalıntıları arasında bulunabilir.