Bilindiği gibi; Halk oyunları vasıtasıyla aynı dili konuşabilmek, duygu ve düşünceleri ortak bir dil, simgeler ya da imgelerle anlatabilmek, anlamanın ve anlaşılabilirliğin en temel koşullarından biri
Bilindiği gibi; Halk oyunları vasıtasıyla aynı dili konuşabilmek, duygu ve düşünceleri ortak bir dil, simgeler ya da imgelerle anlatabilmek, anlamanın ve anlaşılabilirliğin en temel koşullarından biridir. Halk oyunlarına hizmette birlikteliği, ortak düşünmeyi ve işbirliğini sağlamak önemli bir unsurdur. Karşıtlıklar, karmaşıklar, bulanıklıklar içeren bir ortam, bilinmeyenler içerisinde bir toz duman bulutu yaratmaktan öte bir şey değildir. Etkin ve etkili düzenlemelerin, istenilenlerin uygulamalarına olanak tanıyan ortamın doğması, kimi odaklar için ki, bu odaklar; bu karmaşa içerisinde kendini kenara çekip izlemesini bilenlerdir. Yönlendirmenin en önemli aracı kullanıma hazır demektir. Oysa yalın, düz, saydam ve açık bir ortam tanımlanabilir bir alandır. İyinin, kötünün, çirkinin, güzelin bir arada çıplak gözle görünmesi, katıksız bir biçimde kargaşa yaratır.Bu değerlendirmelerin ışığında söylemek gerekir ki, Halk Oyunlarına hizmet düşüncesi can çekişiyor. Bu günkü koşullar içerisinde Halk oyunlarına hizmetin varlığından bile söz etmek güçleşiyor. Halk oyunlarına hizmette, hizmet edenlerin işlevleri ve sorumlulukları söz konusudur. Ancak bu sorumluluklar ve işlevler yerine getirilirse, Halk oyunlarına hizmetten söz edilebilir.
Bu günden daha neşeli başlayan, geleceğe daha iyimser bakacağımız yıllar da vardır. 2021 yılı halk oyunları gündeminden haberdar olanların, her şeyin kendiliğinden düzeleceğine inanması için birazcık saf olması gerekir. Halk oyunlarını zor bir yıl beklemekte, herkesin “kendi sorumluluğunu” üstlenme ve “temel değişimler için gereken cesareti gösterme” ,”diyalog” içinde olması gerekmektedir.
Bu konuda önemli olan “nitelik, hizmet ve yetkinlik” tir. Bize göre gelecek yıllarda alan araştırmalarının düzenli yapılması gerekiyor. Konu ile bürokratik hizmetleri yürüten bir kamu görevlisinin söyledikleri dikkat çekicidir. “Halk oyunlarındaki sorunların herkesin katkısıyla çözümlenecektir. Bunun için herkesin üzerine düşeni yapması gereklidir. Henüz yirmi yaşında Adıyaman’a öğretmen olarak atanmıştım. Ankara’ya geldiğimde kesin olarak emin olduğum şey, bağımsız olarak ve Halk oyunlarında çalışma isteğimdi. Hayallerimin gerçekleşmesi için yılların geçmesi gerekti.” diyor. Bir bürokrat olarak şiarını şöyle tarif ediyor.....Bakmak-Düşünmek-Harekete geçmek....”
Bugün eğitim amaçlı Halk oyunları yarışmalarının organizasyonunda faaliyete üç milyon genç katılıyor. Yalnızca Halk oyunlarında jüri ve oyun eğitmenlerine hakim olan, toplumla bütünleşebilir ve halk kültürü faaliyetlerinde ilerleme kaydedebilir.
Halk kültürüne hizmette, bu günlerdeki sorumlulukta sürekli bir yükselme görünmektedir. Avrupa Ülkeleriyle kültürel alandaki derneklerimizin yaptığı tanıtım amaçlı Festivallerdeki görevlerde ve diğer bilimsel faaliyetlerde, bu durum ciddi boyutlarda görülmektedir. Halk Oyunları topluluklarımızın katkıları ülkemizin Avrupa Birliğine giriş sürecinde de olumlu yankılar yapmaktadır.
Geniş açılı kültürel ürünlerin Avrupalı insanlara aktarılması, Halk Kültürünün getirdiği barışçı duyguların aktarılması, büyüyen Avrupa da kültürümüzün tanıtımının yaygınlaştırılması için, Halk Oyunlarına hizmet edenlere yeni fırsatlar yaratmaktadır. Ancak bunun için, Halk Oyunlarımızın tanıtımında yeni Avrupa Birliği normlarının yakalanması ve sanatsal faaliyetlerin sunuluşunda yapılması gerekli standartların geliştirilmesi gerekmektedir.