Okul masrafları defter kalem çanta eşofman derken veliler ciddi para harcadılar. Okul masrafları bununla da sınırlı kalmadı ciddi artan servis ücretleri de velileri çok zorluyor. Tabi birde öğrencilerin öğle yemeği ve kantin harcamaları var. Türkiye genelinde devlet ve özel okul kantinlerinde fiyatları aşırı artması velilerin tepkisini çekerken özel okullarda fiyatların çok daha fazla artması velileri de isyan ettirdi. Çanakkale Kantinciler Derneği Başkanı ve Türkiye Kanticiler Federasyonu ikinci Başkanı Aziz Asan fiyatların neden arttığını açıkladı. Asan devlet okullarında kantinlerdeki fiyatların artmasının en önemli nedeninin kira artışları olduğunu ifade ederek kantinse satılan ürünlerin artışında bir başka etkenin de yüksek enflasyon olduğunu söyledi. 
Kira Fiyatlarımız Çok Yüksek 
Okulların açılması ile birlikte öğrencilerin okul içinde alışveriş yaptıkları öğle yemeklerini yedikleri kantinlerin fiyatları gündem oldu. Veliler, ülke genelinde devlet okullarında bile kantin fiyatlarını çok pahalı bulduklarını ifade ederken kantinciler ise artan kira ve yüksek enflasyon nedeni ile fiyatların yükseldiğini ifade ettiler. Çanakkale kantinciler dernek başkanı Aziz Asan kantin fiyatlarına velilerin zaman zaman tepki gösterdiğini ancak kantin fiyatlarının artmasının da nedenleri olduğunun altını çizdi. Yüksek enflasyon nedeni ile Çanakkale’de devlet okul kantinlerinin kira artışlarının tefe tüfe oranında gerçekleştirildiğini ve ayrıca her 5 yılda bir güncellendiği bilgisini vererek şunları söyledi. “Fiyatların artışı nedeni belli. Öncelikle kira fiyatlarımız bizim çok yüksek. kantin kira fiyatları ile ilgili şu bilgiyi vereyim. Okul kantin kiralamaları, açık arttırma ile ihale ediliyor. Bu nedenle de açık arttırma olduğundan dolayı fiyat çok yükseliyor. Yüksek kantin fiyatları her sene tefe tüfe oranında yükseltiliyor. Mesela ben bu sene işlettiğim kantinin kirasını TEFE - TÜFE oranında %  65 arttırdım. Ayrıca kantin kiraları yıllık artışların yanı sıra her 5 yılda bir kez’ de güncelleniyor yani arttırılıyor. Bu artışları da hesaplarsak o zaman kantin kira bedelleri % 100 hatta bazen de % 200 artmış oluyor. Tabi buda maliyetlere dolayısı ile de fiyatlara yansıyor.”
Çanakkale’ de Kantinciler Belirlenen Tarifenin Aşağısına Satış Yapıyor
Çanakkale Kantinciler Derneği Başkanı ve Türkiye Kanticiler Federasyonu ikinci Başkanı Aziz Asan Çanakkale’de devlet okullarında bulunan kantinlerin, öğrencilere kendilerine verilen satış listesinin altına satış yaptıklarını da belirterek “Çanakkale'de de özel okul dostları yani ekmek araları yani fast food tarzı ürünler devlet okullarındaki kantin satış fiyatlarından yüksek. Tüm yurtta olduğu gibi Çanakkale’ de Milli Eğitime bağlı okullarda Çanakkale esnaf odasının devlet okullarındaki kantinler için belirlediği fiyat geçerli. Yani Çanakkale esnaf odasının okul kantinleri için belirlemiş olduğu bir tarife var. Biz o tarifedeki fiyatları geçemeyiz. O tarifedeki fiyatlara uymak zorundayız. Şu an Çanakkale esnaf odasının kantinler için belirlediği normal fiyat listesinin % 10 ila %30 Arasında daha düşük fiyatla öğrencilere hizmet veriyoruz. Okullarda tost fiyatı çok gündem oldu Çanakkale’ de kantinlerde tost satış fiyatı 60 TL. yani esnaf odasının bize verdiği listeye göre. Ama Çanakkale’ de kantinci arkadaşlarımızın hiçbiri kantinlerinde tosttu 60 TL’ye satmıyor. Kantincilerimiz öğrencilere tostu en yüksek 50 TL’ye satıyor. Hatta ilkolullarda tost 35 -40 TL arası satılıyor. Kantinlerde su fiyatı ise 7.5 ve 10 tl arasında satılıyor” dedi. 

Çanakkale'de iki kültür tek sahne Çanakkale'de iki kültür tek sahne

“Artışın Bir Başka Nedeni de Yüksek Enflasyon Nedeni İle Artan Fiyatlar”
Çanakkale’ de devlet okul kantinlerinde kantin fiyatlarının normal olduğunun altını çizen Asan 
“Günümüzde yüksek enflasyon nedeni ile kantinde satılan a’dan Z’ye her şeyin fiyatı sürekli artıyor. Bizde yüksek enflasyondan kaynaklanan bu fiyat artışlarını fiyatlara yansıtmak zorunda kalıyoruz. Bu artışlarda az artışlar değil bazı malzemelerin fiyat artışları % 75’i buluyor. Yani yüksek enflasyon yüksek kira artışları tabi ki kantin’ de satılan her ürünün fiyatının artmasına neden oluyor.“ dedi.

Muhabir: Ogün İnal