Lapseki’nin şeftalisi, özellikle Rusya gibi ülkelerde yoğun talep görüyor. Aroması, büyüklüğü ve görüntüsüyle öne çıkan bu şeftaliler, iç ve dış pazarda büyük ilgi görüyor. Bu yıl hasadı yapılan şeftaliler, üreticilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Coğrafi tescilli işarete sahip olan Lapseki şeftalisi, sahip olduğu özel lezzet ve kaliteyle dikkat çekiyor. Lapseki’de bu yılki şeftali ve nektarin üretiminin 150 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 90 bin ton ihracat gerçekleştirilen coğrafi tescil işaretli Lapseki şeftalisinde, bu yıl 110 bin ton civarında ihracat bekleniyor. Bu durum, üreticilerin büyük umutlar beslemesine neden oluyor. Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan açıklamarında bu yıl 110 bin ton civarı ihracat beklediklerini ifade etti. Ali Kaçan açıklamarında devamında ise, '' Geçen yıllarda coğrafi tescilli Lapseki şeftalisinden yaklaşık 90 bin ton ihracat gerçekleştirilmişti. Bu yıl daha fazla yani 110 bin ton civarı ihracat bekliyoruz. Çünkü Lapseki toprak yapısı ve rüzgarının etkisiyle daha lezzetli bir şekilde yetişen coğrafi tescilli Lapseki şeftalisi, iç pazarda olduğu kadar yurt dışında da büyük ilgi görüyor'' dedi.
Tüm Üreticilerimizin Yüzünün Güleceğine İnanıyoruz''
Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, Lapseki'de şeftalinin hasadının Haziran ayında başladığını ifade ederek, "Ekim ayı ortalarına kadar sürüyor. Şeftali çeşidi olarak 40’a yakın şeftali çeşidi var. Lapseki bu konuda önde bildiğiniz gibi şeftali coğrafi işaretini aldık biz ve bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Lapseki şeftalisinin farklılığı ortaya kondu. Diğer bölgelerde üretilen şeftalinin farkı coğrafi işareti üreticilerimiz şeftali hasadına başladılar. Sezon güzel başladı ve devam ediyor. İlçemiz olarak biz geçiş iklim özelliklerini taşımaktayız, toprak yapısı farklı üreticilerimizin yetiştirmedeki bilinçli hareketleri bizi şeftali konusunda başa taşıyor diyebiliriz. İlçemizde yetişen ürünler İstanbul piyasasına gidiyor, ihracatçı firmalar gelmeye başladılar. Rekoltemiz oldukça iyi. Bölgede bu yılki şeftali ve nektarin üretiminin 150 bin tonu aşması bekleniyor. Geçen yıllarda coğrafi tescilli Lapseki şeftalisinden yaklaşık 90 bin ton ihracat gerçekleştirilmişti. Bu yıl daha fazla yani 110 bin ton civarı ihracat bekliyoruz. Çünkü Lapseki toprak yapısı ve rüzgarının etkisiyle daha lezzetli bir şekilde yetişen coğrafi tescilli Lapseki şeftalisi, iç pazarda olduğu kadar yurt dışında da büyük ilgi görüyor. Aroması, büyüklüğü ve görüntüsüyle öne çıkan Lapseki şeftalisi, özellikle Rusya gibi ülkelerde rağbet görüyor. Lapseki’de 2 bine yakın kayıtlı çiftçimiz bulunuyor. Bu çiftçilerimiz meyve ve tarla bitkileri ağırlıklı üretim yapmaktadır. Şeftali ve kirazla ünlü bir ilçe olarak coğrafi işarete sahibiz. Toplamda 150 bin ton şeftali ve nektarin üretimimiz bulunmaktadır. İç ve dış pazarda fark yaratan Lapseki şeftalisini ihracatçılar da tercih etmektedir. Lapseki’nin toprak yapısı ve geçiş iklim özellikleri ürünlerimize ayrı bir lezzet katmaktadır. Uzman üreticilerimiz sayesinde, budama, ilaçlama, gübreleme, kış bakımı ve yabancı otla mücadele gibi konularda fark yaratarak kaliteli ürünler elde ediyoruz. Bu yıl verimli bir üretim dönemi geçirmeyi umuyoruz ve tüm üreticilerimizin yüzünün güleceğine inanıyoruz” dedi.
Meyve yetiştiriciliği yapan Ali Cankara ise şunları söyledi.
"Uzun yıllardır babam ile birlikte meyve yetiştiriciliği yapmaktayım. 80-90 dönüm alan içerisinde meyve yetiştiriciliği yapmaktayım. Rekoltemiz geçtiğimiz yıla istinaden biraz daha iyi meyve ağaçlarında üretim bazında artış var. Fiyatlarda oldukça iyi. Geçtiğimiz yıl kilo bazında 27 ila 30 lira bazında idi. Bu yıl 30 lira ile başladık sezona şuan 40-50 liraya kadar çıktı hatta İstanbul piyasasında 60 liraya kadar satılıyor. İhracatçı firmalarda gelmeye başladı. Onların gelişiyle fiyatların daha da artmasını bekliyoruz. İhracatçı firmalarımızı coğrafi tescilli Lapseki şeftalisini almaya bekliyoruz"