Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü yakınlarında dün saat 16:30 sıralarında makilik alanda başlayan yangın rüzgarın etkisiyle hızla büyüyerek yayıldı. Alevler, köy sınırları içinde kalan başta Aristoteles olmak üzere Platon’un öğrencilerinin faaliyette bulunduğu Yunan şehir devletlerinin iyi korunmuş örnekleri arasında gösterilen 7 bin yıllık Assos Ören Yeri ile Athena Tapınağı’na da sıçradı.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri bilgi verilmesinden kısa bir süre sonra alevlere müdahaleye başladı. Behramkale Köyü ve SİT alanını tehdit etmesi nedeniyle yer ekiplerine destek amacıyla Dardanos ve civar bölgelerde konuşlu yangın söndürme ve yönetim helikopterleri ile Çanakkale, Edremit, İzmir ve Muğla havalimanlarında konuşlu 10 uçak, yangın söndürme çalışmalarına destek verdi. Çevre belediyeler ve diğer kurumlardan itfaiye ekiplerinin de katkı sunduğu mücadele sonunda saat 22:15’te yangın kontrol altına alındı. 31 hektar ziraat alanının zarar gördüğü yangında bir arazöz de alevlere teslim oldu.

Diğer yandan çıkan yangında Assos Örenyeri'nde kültür varlıkları açısından herhangi bir olumsuzluk bulunmadığını, gerekli tespit çalışmalarının yürütülmesi nedeniyle ören yerinin 3 gün ziyarete kapatıldığı bildirildi.

Çanakkale’de yarın 8 saatlik elektrik kesintisi Çanakkale’de yarın 8 saatlik elektrik kesintisi

Kültür ve turizm Bakanlığından yapılan açıklamada, “Çanakkale ili Ayvacık İlçesi Behramkale Köyü sınırlarında çıkan yangın, ekiplerin yoğun çalışması ile kontrol altına alınmış olup soğutma çalışması devam etmektedir. Yangında Assos ören yerinde kültür varlıkları açısından herhangi bir olumsuzluk bulunmamakla birlikte yapılan çalışmalara kolaylık sağlanması ve ören yerinde gerekli tespit çalışmalarının yürütülebilmesi için Assos ören yerimiz 27-28-29 Haziran tarihleri boyunca ziyarete kapalı olacaktır” denildi.

Muhabir: Ersan Küçükkuru