Çanakkale İl Genel Meclisi’nin Kasım boyunca sürecek olan toplantılarının 3. Bileşimi 1. Oturumunda oylaması yapılarak kabul edilen, meclise bağlı köylerde altyapı çalışmaları için ret oyu kullanan Bağımsız İl Genel Meclisi Üyesi Erdal Gürel, ret oyunun sebebini anlattı. Gürel, köylerde yapılacak olan kanalizasyon ve foseptik çalışmalarının yeni yapılan üstyapıları yok edeceğini söyledi.

Erdal Gürel,“ Bu konu çok önemli. Daha önce de meclisimizde bu konu ile ilgili bir gündem oluşmuştu. Kanalizasyonlar ve foseptik yapımı ile ilgili komisyon raporlarına ret oyu vermemin nedeni anlatmak isterim. Kanalizasyonun çok ciddi bir problem olduğu hepimiz tarafından aşikâr. Üstüne basa basa sayın valimizden ve sayın idaremizden, değerli meclisimizden ve komisyonlarımızdan talebim şu yönde olacaktır: Kırsalda yaptığımız kanalizasyon hizmetlerinin maalesef arıtma sistemleri ile ilgili bir takım sıkıntılar söz konusu. Dolayısı ile köylerimizin birçoğunun üst yapı problemleri halledilmiş yani çözülmüş durumda. Birçok köyümüze parke taşı döşenmiş ve asfaltlama çalışması yapılmıştır. Bu köylerde kanalizasyon ile ilgili yapılan işlerde birincisi, yeni yapılmış sorunsuz üst yapıyı yok ediyoruz. Bu köylerde kanalizasyon çalışmasının ardından yine üst yapı ile ilgili bir çalışmaya ihtiyaç olacak. İkincisi, yaptığımız kanalizasyon çalışmasını arıtma sistemi olmadan hayata geçirmek zorunda kalıyoruz, çünkü arıtma sistemlerinin maliyeti çok yüksek. Köylerin gelirleri olmadığı için bu köylere, idare tarafından arıtma sistemi yapılsa dahi bu arıtma sisteminin bütçesi olmadığından, köylünün bu sistemin giderlerini karşılaması mümkün değil. Dolayısı ile biz ne yapıyoruz? Köydeki foseptikleri topluyoruz, hepsini toplu halde bir dereye akıtıyoruz. Tamamen çevre felaketi oluşturuyoruz. Bu durum ortadayken kanalizasyon ve foseptik ile alakalı ya kurumsal foseptik sistemi köylerde hayata geçmeli ya da bunların bireysel foseptik sistemi ile köyde bertaraf yapılmalı. Ben böyle daha doğru bir yatırım olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Gürel, Sarıçay’a kanalizasyonları dökülen 4 köye ilişkin, “Çanakkale Belediyesi ve İl Özel idaresi arasında yapılması planlanan protokol ile ilgili bir yol alındı mı, bu konuda hangi aşamadayız?” diyerek soru yöneltti. Güzel’in sorusuna ilgili daire müdürü, “Çanakkale Belediyesi’nin bu dört köyün ürettiği atık su miktarını belirleyerek, atık su için en düşük atık su bertaraf bedeli belirleyecek ve protokol imzalanacak” şeklinde cevap verildi.

Şenay AZMAN
Editör: Boğaz Gazetesi