Artan ekonomik maliyetler nedeniyle her şeyin ücreti artıyor. Okullar açılmaya yaklaşırken Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nın talep ettiği okul servisi ücret talebi onanmıştı. 2022-2023 eğitim öğretim yılı 9 aylık servis ücretlerindeki yeni tarifeye göre; tek servis 800 TL, sabah akşam servis 1000 TL oldu. Ücretler hakkında gazetemize özel değerlendirme yapan Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir; “Artan maliyeler iki katından fazla olmasına rağmen, maliyetler oranında bir artış yapmadık” dedi.

Okulların açılmasına sayılı günler kala, velilerin en çok merak ettikleri konuların başında da, okul servis ücretleri geliyor. Çanakkale’de 2022-2023 eğitim öğretim yılı 9 aylık servis ücretlerindeki yeni tarifeye göre; tek servis 800 TL, sabah akşam servis 1000 TL oldu. Ücretler hakkında gazetemize özel değerlendirme yapan Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir artan maliyeleri ve servis esnafının durumunu anlattı.

Maliyetlerin arttığından dem vuran Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir; ‘’Şimdi biz zaten oda olarak bir çalışma yaptık. Geçen sene mazot 7.5 liraydı, şimdi 25 lira yani bunun yanında, sigortalar şoförün sigortası, servis ablasının sigortası aracı sigortası, kaskosu, yağı her şeyde bir artış var. Yani yüzde yüz ’ün üzerinde bir artış var. Onun için bu sene fiyat tarifesi sabah- aksam 1000 TL öğrencilerde, tabi bu öğlende Etüt’e kalırsa değişiyor fiyatlar, biz fiyat tarifesi veriyoruz ama yine arkadaşlar eş dost indirimi yapıyorlar, yardımcı oluyorlar’’ dedi.

Maliyetlerin geçen seneye göre yüzde yüzden fazla arttığını söyleyen Demir; ‘’Geçen sene 600 TL olan servis ücretleri biz 1000 TL yaptık, artan maliyeler iki katından fazla olmasına rağmen, maliyetler oranında bir artış yapmadık. Sadece akaryakıt geçen sene 7.5 TL’ydi şimdi 25 Lira oldu. Bir lira düşüyor. Bir bakıyorsunuz 3 gün sonra zam geliyor. Sadece akaryakıtla da bitmiyor.’’ şeklinde konuştu.

‘’VELİDEN SERVİS PARASI DİYE 12- 13 BİN TL PARA İSTENİYOR’’

Özel Okulların bazılarının servisçilik hizmetinden veliden fazla servis işini yapanlardan daha çok para kazındığını ifade eden Demir; ‘’Bizim esas sıkıntımız, şu an herhalde 6-7 tane özel okul var. Biz Çanakkale'ye özel okular geldi diye sevindik. Hem iş açısından hem eğitimde rekabet açısından sevindik, ama şimdi son zamanda şunu görüyoruz. Veliden servis parası diye 12- 13 Bin TL para isteniyor. Yalnız arabacıya verilen servis parası 5.500 TL, Şimdi ara yerde servisçi esnafı üzerinden servisçinin kazandığından daha fazla para kazanılıyor. Ben eğitimciysem, ben eğitim yapıyorsam, eğitimden para kazanmam lazım. Servis yapıyorsam servisten para kazanmam lazım, burada en büyük sıkıntı çeken veliler, velilerden alınıyor para, aynı şey yemekten de olduğunu düşünüyorum.’’ diye ifade etti.

‘’EN BÜYÜK SIKINTIYI VELİ ÇEKİYOR’’

Bu özel okulların uygulamaları yüzünden en çok velinin zararlı çıktığını söyleyerek; ‘’Biz iyi kötü çarkı döndüreceğiz, ama bizim sıkıntımız dedim ya biz bundan bin TL aldığımız düşünsek 9 ayda 9 bin TL yapar, ama özel okul 13.5 alıyor. Kimisine de kimi okul 5500 TL para veriyor. Kimisi 6- 7 TL kendi kazanıyor. En büyük sıkıntıyı veli çekiyor. Ben bunu daha evvelde sosyal medyamdan da paylaştım. Artık vatandaşta uyansın! Bir tane veli, o okullardan birine ‘biz kendimiz özel servis tutacağız’ diyor. Okul; ‘özel servis tutarsanız kapıda indirir’ diyor! Ne demek ya? Bende velilere söyle dedim, siz özel servis tutun, onlarda sizi içeri almasın kapıda indirsin bende oraya basını yığıyor muyum, yığmıyor muyum görsünler dedim. Ne demek ya sen benim çocuğumdan para kazanıyorsun tabi bir emek sarf ediyorsun, ama ben özel servis tuttum diye ne demek kapının önünde indirmek böyle bir şey olur mu ya, çok ayıp bir şey” dedi.

“AKARYAKITI İNDİRSİNLER YETER”
Türkiye’de artan maliyetler yüzünden bazı bazı alanlarda vatandaşlara verilen yardımların, tıpkı eğitim yardımları yakıt yardımları gibi şeyler servis ücretleri için söyleniyor. Bu konuda ise Demir; ‘’Çok zor Türkiye geneli zaten onu yapmaya gerek yok. Akaryakıtı indirsinler yeter. Servisler zaten komple düşecek, Yeterli ticari araçlara indirsinler, hani diyorlar ya İstanbul'da domates şu para tarlada, bunun nakliyesini düşünmüyor. Antalya'dan ne kadara geldiğini düşünmüyor. Maliyetleri düşürsün zaten yani sebze meyvede de nakliyede de öğrenci sevisinde de düşecek’’ diye konuştu.

200’den fazla öğrenci servis aracı ile hizmet vermeye hazırlanan Çanakkale'de beklentiler hakkında ise Demir; ‘’ Çok sayıda kendi aracı ile çocuklarını okula götüren veli var. Okullar özel araç dolu, yeterli servis var. Geçen sene servis araçların 30-40 tanesi çalışmadı, hiç kontak açmadı. Öğrenci yoktu. Maliyetlerden birde pandemiden dolayı özel aracı ile götürmek istedi veliler çocuklarını” diyerek sözlerini tamamladı.

İbrahim Akın KAZANCI
Editör: Boğaz Gazetesi