Atık yemeklerin değerlendirilerek mama üretimine dönüştüğü tesis, ilk etapta günlük 200 kilogram mama üretim kapasitesiyle faaliyete başladı.
Tesisin açılış törenine CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Vali Yardımcısı Dr. Polat Kara, CHP İl Başkanı Levent Gürbüz, Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun, CHP’li belediye meclis üyeleri ve davetliler katıldı.
Günlük üretim kapasitesi ilerleyen süreçte 700 kilograma çıkarılabilecek tesisin, sokak hayvanlarının beslenmesinde sürdürülebilir bir çözüm sunması hedefleniyor.
“Önemli bir projeyi hayata geçirmiş oluyoruz”
Açılışta konuşan Belediye Başkanı Muharrem Erkek, “Aslında anlamlı bir açılış. Her zaman söylediğimiz bir şey var. Canlı cansız tüm varlıklar bu kentin, bu doğanın bir parçasıyız. Biz bu kentte can dostlarımızla, sokak hayvanlarıyla, birlikte yaşıyoruz ve böyle de yaşamaya devam edeceğiz. Mama üretim tesisimizi niçin hayata geçirdik? Bir çok sebebi var. Bir kere evsel atıkları, yemek artıklarının değerlendirilmesi çok önemli. Zaten kentimizde de önümüzdeki süreçte artık çöplerimizi ambalaj atığı ve organik çöp, evsel atık olarak ikiye ayırıp evlerimizde ayrıştırmamız, toplamamız, değerlendirmemiz gerekiyor. Ambalaj atık dediğimiz zaman biliyorsunuz metalinden karton ve camda bu kategoriye giriyor. Diğer tarafta da evsel atıklar var. Burada hem Jandarmamızın hem de üniversitemizin mutfaklarından destek alıyoruz. Onlara da çok teşekkür ediyorum. Günde ortalama bugün itibariyle yaklaşık 200 kilo mama üretiyoruz. Bu önümüzdeki süreçte kapasitenin daha da arttırılmasıyla günlük 600, 700 kilograma kadar ulaşacak. Önceliğimiz belediyemizin rehabilitasyon merkezindeki tabii can dostlarımızın beslenmesi olacak. Daha sonra kentte birçok bölgede beslenme noktaları var. Bunları da ve hayvan severleri de destekleyeceğiz. Önümüzdeki süreçte İl Özel İdaremizin bir projesi var. 70 dönümlük bir alanda, ormandan tahsis edilen bir alanda, can dostlarımız için bir yaşam alanı oluşturulacak. Tabii o yaşam alanında özellikle mama desteği çok önemli. O destek buradan da sağlanabilir. Bugün açılışını yapıyoruz. Tesisimiz çalışmaya başladı. Deneme süresinde de gördük ki burada üretilen mamaları can dostlarımız sokak hayvanlarımız son derece iyi bir şekilde tüketiyorlar. Bu da önemliydi. Bu da çok güzel. Burada çevre açısından can dostlarımız açısından önemli bir projeyi hayata geçirmiş oluyoruz. Bizim yeni yaptığımız can dostlarımız için yeni rehabilitasyon merkezi barınma merkezi de %50 tamamlandı. Bu yılın Mayıs ayında ya da Haziran ayında onun da açılışını gerçekleştireceğiz. Daha modern, daha sağlıklı, daha güzel bir rehabilitasyon merkezine Çanakkale kent merkezinde sahip olacağız. Ama her zaman söylediğimiz bir şey var. Sokak hayvanları meselesi önemli bir mesele. Çok açıdan buna bir bütüncül yaklaşım da gerekiyor. Yani il özel idaremiz, valiliğimiz, tüm yerel yönetimler, doğa koruma müdürlüğü Tarım Müdürlüğümüz ildeki bütün aktörler, il bütününde bir araya gelip buna bir çözüm üretmemi, birlikte çalışmamız çok çok önemli. Ben Veteriner İşleri Müdürlüğümüz başta olmak üzere emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Tesisimiz, kentimiz, sokak hayvanlarımız, can dostlarımız için hayırlı olsun” dedi.
Vali Yardımcısı Dr. Polat Kara da açılışta yaptığı konuşmada, tesisin önemli bir ihtiyaca cevap verdiğini vurgulayarak emeği geçenlere ve mama üretimi için destek sağlayan kurumlara teşekkür etti.
"Onlarla birlikte yaşama alışkanlığını kazanmamız şart"
CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan ise, “Bu dünya sadece insanlara değil, tüm canlılara ait. Onlarla birlikte yaşama alışkanlığını kazanmamız şart. Çanakkale Belediyesi sosyal demokrat belediyecilik anlayışıyla örnek işler yapıyor. Yeni barınak da bölgenin en nitelikli yaşam alanlarından biri olacak” dedi.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından tesisin açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra Başkan Muharrem Erkek ve beraberindekiler, tesis sorumlusundan mama üretim süreci hakkında bilgi aldı. Tesisin üretim bandında yapılan sunum, katılımcılardan tam not aldı.
Çanakkale Belediyesi’nin çevreci ve duyarlı projesi, hem atık yönetimi hem de sokak hayvanlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi açısından kent için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.