Jeoloji profesörü  Doğan Perinçek, Çanakkale’yi karış karış gezerek bir yandan jeofizik hakkında bilgiler edinirken, biryandan da sahada gördüğü  doğa güzellikleri fotoğraflayarak aktarıyor.  Her ne kadar deprem bölgesinde yer alsa da yakın zamanda oluşan volkanik ve olayla Çanakkale’nin coğrafyasını da eşsiz güzellikler katıyor. Doğanın Çanakkale güzelliklerine kattığı  bir başka güzellik ise ‘Bazalt Sütunlar’ oldu.  Volkanik patlamaların ardından yüzeye çıkan lavların zamanla katılaşması sonucu oluşan bu sütunlar,  sağların oluşmasına sebep olurken  çevreye verdiği güzellikle de göz dolduruyor.

Ezine’den Kumkale’ye, buradan da Çan ve Biga Hattında oluşan bazalt sütunlar Çanakkale’ye ayrı güzellikler katarken, Jeoloji araştırmacıların da incelemelerine büyük kolaylık sağlıyor. Çanakkale’de  örnekleri sık görülen, şekilleri ile doğayı hem sabitleyen hem de güzelleştiren bazalt sütunlara, jeoloji profesör ve öğrencilerin bilimsel çalışmalarının yanı sıra vatandaşların da ilgisini çekiyor. Çanakkale’yi karış karış gezerek  bölgenin  jeofizik  yapısı hakkında bilgiler edinen ve doğayı tanıtan Jeoloji profesörü  Doğan Perinçek, bazalt sütunlarını bir kez daha hatırlattı.  

 Kendi sosyal medya hesabından öğrencisinin bir araştırma için çektiği fotoğrafı paylaşarak, doğanın güzellikleri hakkında bilgiler veren Perinçek “Çanakkale Akköy yakınında ilginç kaya yapıları. Jeoloji dilinde bu kaya yapılarını bazalt soğuma sütunları olarak tanımlıyoruz. Fotoğraf, öğrencim Melek Sinan tarafından sağlanmıştır. Tez sahasında bulunan bu güzel foto tam da kitaplık örnektir. Çanakkale’nin en güzel Bazalt sütunları diyebiliriz” ifadelerine yer verdi.

En Güzeli Akköy’de

Binlerce yıl önce, onlarca medeniyete ev sahibi olmuş Şehitler coğrafyasında, onlarca Volkanik baca bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Perinçek,  7 ila 15 milyon yıl öncesinde oluşmuş doğal güzelliklere gösterilecek en güzel örneğin ise Ezine Akköy yakınlarındaki Sütunlar olduğunu söyledi.  Perinçek “Yer altından sıcak halde çıkıyor, soğuma sırasında altıgen şekli alıyor. Bu tam lavın soğuması sırasında kazanılan bir yapı bu.  Oradaki oluşum çok yeni değil, 12-15 milyon arsında bir yaşı var.  Bizim Ezine civarında 3 farklı yaşta volkanik var.  O nedenle bunun tam olarak yaşını bilmiyorum. Ama 7 milyon ile 15 milyon arasında olabilir. Yani en genç olursa 7 milyon en geç olursa 17 milyon olur.  Ancak en yaşlı olduğunu sanmıyorum. 7 ile 10 milyon arasında değişebilir” dedi.

20 volkanik baca tespit etti

ÇOMÜ’ den emekli Prof. Dr. Perinçek, Çanakkale Ayvacık ve Ezine arasında 20 den fazla Volkanik baca tespit ettiklerine dikkat çekerek “Bu bölgede benim keşfettiğim  20’ye yakın volkanik baca var.  Ayvacık’tan Kumkale’ye kadar olan alanda  bunları tek tek inceledim.  Biga ve Çan’a doğru gidilince sayı daha da artıyor.  Ama Babakale ile Kumkale arasında ki biliyorsunuz birsi güneyde, birisi kuzeyde.  Bu arada ben 18 tane baca tespit ettim.  Çana doğru giderken de tespit ettim ve onları da bir gün makale haline getireceğim. Bu da bize şunu gösteriyor ki bu bölgede çok sayıda volkanik alan var.  Bunun yanı sıra Gökçeada’da da volkan bacası var” dedi.

Bunlar Çanakkale’nin en güzelleri

Volkanik Baca olarak kalan en büyük sütun tepesini de işaret ederek yetkililere çağrıda bulunan Doğan Perinçek,   Çanakkale’nin en güzel bazalt taşlarının burada olduğunu dile getirdi.  Perinçek Tuzlada bulunan Volkanik bacanın konumuna da değinerek seyir terası yapılmasını talep etti. Perinçek “En genç olanlardan bir tanesi de Tuzla’da. Buradaki volkanik tepeden Gökçeada, Bozcaada ve midilli adaları bile görünüyor.  Ben orayı seyir tepesi olarak da önerdim  yazdığım bir makalede.  Özetle bölgede çok sayıda volkan bacası var,  bu da volkanik aktivitenin yakın zamana kadar sürdüğünü gösteriyor.  Biz bunlara bazalt kolonları, ya da bazalt soğuma sütunları  diyoruz.  Bunun güzel örneğini bir Gökçeada bir de Lapseki’de görmüştüm. Ancak burada oluşan sütunlar daha güzel.  Bunlar Çanakkale’nin en güzel bazalt soğuma sütunları” dedi.

Çanakkale’de Armağan Çağlayan rüzgarı esecek Çanakkale’de Armağan Çağlayan rüzgarı esecek

Çanakkale İçin yeni gezi alanları olur mu?

ÇOMÜ’den emekli Jeofizik profesörü Doğan Perinçek, yapılan tespitler sonucu oluşan doğa harikasının turizm ve ziyaretler için de önemli olduğuna dikkat çekti.  Perinçek’in seyir terası teklifi, akıllara volkanik bacaların turizme kazandırılması gerektiği sorusunu akıllara getirilirken, volkanik araştırma yapan öğrenci ve akademisyenler için de bölge önemli bir merkez olma potansiyeline sahip. Ezine’den Biga İlçesine kadar 20’den fazla volkanik baca bulunan Çanakkale’de yeni bir araştırma alanı açılır mı?

Çanakkale’nin Doğal Güzelliği ‘Bazalt Sütunlar’Çanakkale’nin Doğal Güzelliği ‘Bazalt Sütunlar’ (1)Çanakkale’nin Doğal Güzelliği ‘Bazalt Sütunlar’ (2)

Muhabir: Cuma Deren