Gençcan, Çanakkale’nin yer altı zenginliklerinin içerisinde altın olduğunu belirterek, Çanakkale’de yapılacak altın madenciliği ile Çanakkale’nin daha refah günlere ilerleyeceğini söyledi.
Anadolu’nun en önemli medeniyetlerine ev sahipliği yapan ve içerisinde Çanakkale’yi de kapsayan TROAS bölgesinde son yıllarda altın madenciliği tartışmaları yaşanıyor. Altın madenlerinin çevreye ve tarıma zarar vereceğini iddia eden çevreler ile gelişen teknolojiyle birlikte madenlerin çevreye zarar vermeyeceğini ifade eden şirketler zaman zaman karşı karşıya geliyor.
Yaşanan tüm polemiklerin yanı sıra Çanakkale’de altın madenciliğin yapılmasını savunan Tarihçi ve Araştırmacı yazar Mehmet İhsan Gençcan tarihten örnek vererek, Çanakkale bölgesinde altın rezervlerinin olduğunun görüldüğünü söyledi. Yetkililere çağrıda bulunan Gençcan, Çanakkale’de altın madenciliğinin başlatılmasının önemli olduğunun altını çizdi.
Altının güncel hayattaki önemine değinen Gençcan:“ Güncel hayatımızda altının yeri, kullandığımız paradan daha kıymetlidir. Altını her yerde bozdurabilirsiniz. Mutlu bir günde size takdim edilen bir hediye altındır. Ayrıca ebediyen parmağınıza taktığınız bir halkanın altın olduğunu, boynunuza takılan bir madalyanın altın olduğunu söylemek isterim. Altın madenlerin en kıymetlisi sosyal hayatımızın en büyük dayanak direğidir” dedi.
Savaşlar toprak için değil yeraltı zenginliği için
“Dünyada savaşlar oluyor ama toprak için değil, toprağın altındaki zenginlikler için oluyor” ifadeleriyle dünyada yer altı zenginliklerinin önemini yapılan savaşlardan anlaşılabileceğini söyleye n Gençcan: “ Mesela, petrol ve su üzerine oluyor. Devletin en büyük kaynağı altındır. Fakat toprak altında durduğu müddetçe işe yaramaz çıkarılıp işlenmesi gerekir” şeklinde konuştu.
Altınlar dışarıdan gelmedi vurgusu
Geçmişe bakıldığında kim altın madenine sahipse oraya hâkim oluyor ve böylece devletçik kuruyordu. Anadolu’da ise birçok devletçikler var ve bunların sahip olduğu altınlar dışarıdan gelmedi sözlerini kullanan Gençcan:“ Çanakkale’de de yöresel olarak altın var. Truva’da külçe külçe altın çıktı. Karabiga’dan başlayın Asos’a kadar bütün sahilde devletçikler var ve hepsinde altın para var. Çanakkale’de madenciliğe toprak üstünde çıkan kömürle başladık. Daha sonra kurşunumuz çıktı. Lapseki’nin üst tarafında altını bulmak zor değil. Çanakkale’de altın var” dedi.
“Milattan 3 bin yıl evvel kurulmuş bir Dardanos var. Dardanos’da bir mezar açıldığı zaman altın kolyeler çıktı. Bu altınların dışarıdan gelmesi mümkün değil” diyen Gençcan, “ Bunları araştırılıp, bulunması lazım. Bunlar bulunmadıkça devletimizin direkleri yıkılır. Bunların da ortaya çıkması lazım” ifadelerini kullandı.
Siyanür zehir diye gürültü yapıyorlar
Bazı çevreci grupların altın madenciliğinde siyanür kullanılıyor ifadeleri ile halkı korkuttuğunu vurgulayan Gençcan:“ Siyanür zehir diye gürültü yapıyorlar. Siyanürün kökü geçmişi olmayan bir zehir. Siyanürün birçok kullanım alanı var. Fotoğrafçılıkta da kullanılır. Ama bunun bir dozu var. Eskiden bu teknoloji olmadan nasıl çıkarıyorlardı, bunu bulup çözmek lazım. Diğer devletler Bundan 50 sene evvel siyanür kullanılıyordu. Şuanda kullanmıyor” şeklinde konuştu.
Gençcan, “Altın madenciliği doğaya zarar değil, zararı olmadan bu iş halledilebilir. Kafalardaki imajı silmek yeni bir imaj getirmek gerekir. Madem altın üzerine bir atılım var, görelim görmeden karar verilmemeli. O zaman zararı varsa tepki gösterilim, hep birlikte itiraz edelim” ifadelerine yer verdi.
Altın madenciliğinin Çanakkale’de üstlenebileceği rolünden bahseden Gençcan sözlerini şöyle sürdürdü:“ Çanakkale 3 bin yıllık geçmişi ile başlar, sonra 100 yıllık Çanakkale Savaşları ile altındır. Zihinlere kazanan bir kenttir. Kentimiz sadece bununla kalmıyor. Çanakkale, devlete destek olacak olan yöresel bir bölge. Bu maden çıkarılırsa buradaki insan faydalanır, kente refah gelir. Ufak ufak başlayarak işsizlik biter. Birbirini destekleyen kurumlar var. Bütün işkolları harekete geçer. Devletimize de katkımız olacak, Çanakkale’ye de yatırımlar doğacak. İşsiz olan birçok genç için çalışma imkânı doğacak”
Emire Sülün Konuk
Editör: Boğaz Gazetesi