Cumhuriyetin ilanından önce 16 Ocak 1923’te Atatürk payitaht olan İstanbul, Kocaeli ve Anadolu’nun çeşitli yerlerinden gazetecilerle İzmit’te bir araya gelerek, kurtuluş savaşına giden yol haritasını gazetecilerle paylaşarak, Anadolu’ya duyurmalarını talep etmişti. Kocaeli’de gerçekleştirilen bu tarihi toplantı, Türk Basın tarihi için de önemli dönüm noktalarından biri olmuştu. Bu anlamlı günü duyurmak ve Türk basının önemine dikkat çekmek amacıyla Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Tarafından her yıl 16 ocak Basın Onur Günü olarak kutlanıyor.
Atatürk’ün ilk basın toplantısının 102. Yıldönümünde Kocaeli Gazeteciler Cemiyetince (KOGACE) tarafından düzenlenen 16 ocak Basın Onur Günü programla kutlandı. Program kapsamında Atatürk'ün kente ayak bastığı İzmit Garı önünde toplanan gazeteciler, Kültür Tepesi'ne yürüyerek burada anıta çelenk sundu. Çelenk sunma töreninin ardından Kasr-ı Hümayun'da düzenlenen program Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Kocaeli Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Küresel Gazeteciler Konseyi Başkanı Mehmet Ali Demir, ülkenin dört bir yanından gelen Gazeteciler Cemiyetleri Başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Geleneksel Usullerle Gazete Dağıtıldı
Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin daveti ile programa Çanakkale’den Boğaz Medya ekibi katıldı. Yerel basına dikkat çekmek ve gazete okuma alışkanlığını yeniden kazanmak amacı ile Boğaz Medya tarafından başlatılan geleneksel gazete dağıtımı programda da gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından salon , Çanakkalelilerin alışık olduğu Yalın Ali Akın’ın “Yazıyor yazıyor sosyal medyayı bırakın gazeteye bakın’ sesi ile yankılandı. Yalın, gazeteleri davetlilere dağıtarak programda yerel basına dikkat çekti.
O günkü gazetecilik ruhu bugün de var
Programda ilk açıklamayı Küresel Gazeteciler Konseyi Başkanı Mehmet Ali Demir gerçekleştirdi. Dim yaptığı açıklamada, bu günün tarihi önemine değinerek “Türk Basını ve Türkiye Cumhuriyeti kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk basın toplantısı olması ve yol haritasının belirlenmesi için önemli bir toplantı ama Türk Basını açısından çok önemli ve anlamlı. O tarihte Atatürk’ün Türkiye’de yayınlanan çok az sayıda gazetenin ki o tarihte biliyorsunuz Milli mücadeleden çıkmış, bir çok savaş içinden çıkmış ve harap olmuş bir ülkenin lideri olarak, TBMM Meclis başkanı olarak Cumhuriyetin ilanından 11 ay önce bu mekanda yaptığı toplantı, Atatürk’ün gazetecilere güvendiğinin bir sembolü olmuş bu toplantı. İnanıyorum ki o günkü gazetecilik ruhu bugün de var” dedi.
Bu anlamlı günün farkındalığını arttırmalıyız
Kocaeli Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise yaptığı açıklamada Bu anlamlı günü daha güzel kutlamak ve duyurmak amacı ile daha iyi çalışmalar yapılabilir. Bir küresel ödül programı ile taçlandırılırsa bu anlamlı gün daha ulusal bir programa doğru gidecektir. Türk Basın tarihinde bu gün çok kıymetli bir gün. O gün burada olan toplantı Türkiye tarihinde de çok kıymetli bir toplantı. Bu toplantının önemi Türkiye’de aha fazla tanınması lazım. Maalesef basın için önemli olan bu tarihi gün hak ettiği yeri bulamıyor. Defalarca anlatılıp konuşulmasına rağmen İstanbul ve Ankara’nın bir merkez baskısı var. Biz de kenarda kaldığımız için çok da fark edilmiyor. Bunu anlatmak için de biraz daha ulusal organizasyonlar yapabiliriz. Hatta bu anlamlı günü anlatan organizasyon Ankara ve İstanbul’da da yapılabilir” ifadelerini kullandı.
Vali İlhami Aktaş’tan Çanakkale Örneği
Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’da bir konuşma yaparak Çanakkale’deki izlenimlerini aktardığı açıklamasında “Daha önce Türkiye Cumhuriyetinin ön sözünün yazıldığı Çanakkale ilinde görev yapmış birisi olarak bugün burada, devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün birnevi Basın camiasına kurulacağı gün olarak ilan edilen Kocaeli 16 Ocak’ta, böyle büyük bir tarihte aranızda bulunmaktan gerçekten büyük mutluluk duyuyorum. Çanakkale’de kazanılan zaferler elde edilen başarılar, yazılan destansı kahramanlık hikayeleriyle büyük kutlamalar yapılmakta, o günler yad edilmekte. Bugün burada da yapılan kutlama aslında 102 yıl önce yapılmış olan çok kıymetli bir çalışmanın hakkını teslim edilmesi, hem o günün yad edilmesi hem de bugün çalışan cefakar Basın Mensuplarımızın onurlandırılması için güzel bir imkan olmuş. Bunun genişletilerek devam ettirilmesi, başka mecralarla beraber daha geniş programlarda kutlanması için biz de Kocaeli valiliği olarak elimizden gelen tüm desteği vereceğimize , yapılacak tüm çalışmalarda eşlimizi taşın altına koyacağımızı belirtmek istiyorum” dedi.