Koron boyundaki Truva atı gerçekleştirilen basın açıklamasında, DİSK Emekli-Sen Çanakkale Şube Başkanı ve LABEB Temsilcisi İrfan Kütüklü, eğitim sisteminin mevcut durumuna ve yeni müfredat modeline ilişkin sert eleştirilerde bulundu.

Kütüklü, eğitim sisteminin MEB, Diyanet, tarikat ve cemaat iş birliği ile fiili olarak işgal altında olduğunu belirtti. "Laik, bilimsel, kamusal, çağdaş ve karma eğitim büyük bir saldırı altındadır. Okullar, okul olmaktan çıkmış adeta medreseye dönüştürülmüştür" diyen Kütüklü, yeni müfredat modeline yönelik tepkilerini şu sözlerle ifade etti: “Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ müfredat taslağını kabul etmiyoruz. Laik, bilimsel, demokratik, karma, parasız eğitim, çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğinin güvencesidir.”

Basın açıklamasında, müfredatın detaylarının ortaya çıkmasıyla tepkilerin büyüdüğünü belirten Kütüklü, eğitim politikalarının bilim ve teknolojideki gelişmelere göre güncellenmesi gerektiğini vurguladı. “Laik bilimsel eğitimden uzaklaşan, karma eğitimin sınırlandırılmasına yönelik girişimleri kınıyoruz. Eğitim Sendikalarının, akademisyenlerin ve toplumun görüşü alınmadan otoriter bir anlayışla hayata geçirilmeye çalışıldığı için kabul etmiyoruz” dedi.

Kütüklü, yeni müfredatın Atatürkçülük, laiklik ve Cumhuriyet gibi değerlere yer vermediğini ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 42. maddesine açıkça aykırı olduğunu belirterek, bu durumun eğitimde dinselleşme ve piyasalaşmayı artırdığını söyledi. “Bilim, Kültür, Sanat ve Felsefe derslerinden uzaklaşarak, laikliği sıfırlayarak, bilimsel temellere dayanmayan, din ağırlıklı dogmatik uygulamalara yer verdiği için karşıyız” ifadelerini kullandı.

Eğitim sisteminin fiilen işgal altında olduğunu vurgulayan Kütüklü, "Sorgulayan, özgür düşünen, dijital okuryazarlık ve yabancı dil becerileri gelişmiş gençler yetiştirmeye odaklanmamız gerekirken, müfredatı bu temel eksene oturtmamız gerekirken, biat eden kindar ve dindar nesiller yetiştirmeyi hedefleyen müfredat değişikliklerini istemiyoruz” dedi.

Kütüklü, son olarak şunları ekledi: “Bizler LABEB olarak; laik bilimsel, çağdaş, ulusal, kamusal, parasız ve karma eğitimi savunmak için; ırkçılığa, gericiliğe, bölücülüğe hayır demek için; ümmet değil milletiz demek için; Türkiye laiktir laik kalacak demek için alanlarda olacağız.”

Basın açıklamasına Çanakkale'de faaliyet gösteren çeşitli dernek ve sendikalar da destek verdi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, 29 Ekim Kadınlar Derneği, Veli-Der, DİSK Emekli-Sen, Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Türkiye Emekli Subayları Derneği, İda Dayanışma Derneği, ELDER, Fisa Çocuk Hakları Derneği, Emekli Sendikası ve Ekmek ve Gül Topluluğu gibi kuruluşlar, LABEB’in açıklamasına katılarak müfredat değişikliklerine karşı olduklarını ifade ettiler.

Editör: Boğaz Gazetesi