Her yıl geleneksel olarak düzenlenen bu prestijli yarışa bu yıl 30 farklı ülkeden yaklaşık 1300 yüzücü katıldı. Türkiye'nin yanı sıra uluslararası katılımcılarla da renklendirilen yarış, Eceabat sahilinden başlayarak Çanakkale İskelesi'nde sona erdi. Yüzme yarışmasında dikkat çeken isimlerden biri de Eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen oldu. Tüzmen, profesyonel spor geçmişi ile tanınan bir isim olarak, yarışa katılarak hem spora olan ilgisini ortaya koydu hem de bu önemli etkinlikte yer aldı. Kürşat Tüzmen’in katılımı, yarışa olan ilgiyi daha da artırdı.

1300 Yüzücü, Çanakkale Boğazı’nı Aştı

Yarış, saat 08.30'da Avrupa kıtasındaki Eceabat Sahili'nden başladı ve sporcular yaklaşık 6,5 kilometrelik bir parkurda Çanakkale Boğazı’nı yüzerek geçmeye çalıştı. Yarışmanın gerçekleştirildiği süre boyunca Çanakkale Boğazı, sporcuların güvenliği için transit gemi geçişlerine çift yönlü olarak kapatıldı. 12 kategoride yapılan yarışlar, dünya çapında tanınan sporcuların yanı sıra amatör yüzücüleri de ağırladı. Yarış süresince güvenlik en üst düzeyde tutuldu. Sporculara 65 balıkçı teknesi, 10 hızlı bot, 4 Sahil Güvenlik botu, 1 Çanakkale Belediyesi botu, 2 Deniz Polisi botu, 1 Kıyı Emniyeti botu ve 1 ambulans bot eşlik etti. Ayrıca 40 kano sporculara destek verirken, 33 hakem ve 16 cankurtaran da görev aldı. Bu sayede yarışlar sorunsuz bir şekilde tamamlandı.

Çanakkale Boğazı'ndaki yüzme yarışmasında İstanbul'dan katılan Suriye asıllı Türk vatandaşı olan Muhammed Naim Mısıroğlu, “Ben İstanbul'dan geldim. İlk defa Çanakkale Boğazı'ndaki yüzme yarışmasında yüzüyorum. Parkur çok zor. Ama Allah'a şükür ben kazandım. Herkese çok teşekkür ederim. Ben aslen Suriyelim. Dedem Türk. Ben yeni vatandaşlık aldım. Benim hedefim Türkiye Milli Takımı'nı temsil etmek” dedi.

Eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ise konuşmasında şunları söyledi.

 “Zafer Bayramımızda bunun yapılması bütün şehitlerimizi, gazilerimizi, saygıyla, sevgiyle tekrar anmamız harika bir şey. Onlar sayesinde buralarda özgürce Türk Bayrağını dalgalandırarak yüzüyoruz. Yarış güzel bir yarış. Ben bunu hep senelerdir söyledim. İstanbul'daki kıtalar arası maratonun arkasına 5-6 gün sonra 30 Ağustos'ta da burayı yapalım. İkisi beraber yapıldığı zaman yurt dışından gelen bütün yüzücüleri yaklaşık 1 hafta, 10 gün Türkiye'de tutma imkanımız olur. Onlar da, Türkiye'nin büyükelçileri olarak dışarıda bizi iyi temsil ederler. Lobicilik faaliyetlerimize katkıda bulunurlar. Yarış güzel. İyi çalışanlar, başarılı oldu. Burada önemli olan aldığımız madalya değil, buna katılma cesaretini göstermek. Gençlere de hakikaten dünya çapında yüzücüler yetiştirerek örnek olabilmek. İlk defa bir olimpiyat beşincisi yetiştirebildik bugüne kadar. Onun arkasından inşallah daha iyileri gelecek. 30 Ağustos Zafer Bayramımızın, vatanımıza, milletimize örnek bir bayram olarak bizden sonraki nesillere ne yapacaklarını gösteren bir etkinlik olarak kalmasını arzu ediyorum”

Başkan Erkek, belediye önünde eylem yapan işçilerle görüştü Başkan Erkek, belediye önünde eylem yapan işçilerle görüştü

Erkekler ve Kadınlar Kategorisinde Birinciler Belirlendi

Yarışta genel klasman erkekler kategorisinde, Stevan Pavlovic 43 dakika 25 saniye ile birinci olurken, Özkan Dizar 45 dakika 11 saniye ile ikinci, Muhammed Naim Mısırlıoğlu ise 45 dakika 35 saniye ile üçüncü oldu. Kadınlar kategorisinde ise Çiğdem Ezo Topaloğlu 49 dakika 2 saniye ile birinciliği elde ederken, Ümit Ilgın Aydınöz 51 dakika 37 saniye ile ikinci, Aybige Su Irçağ 52 dakika 1 saniye ile üçüncülüğü kazandı.

Yarışmanın ardından gerçekleştirilen ödül töreninde, dereceye giren sporculara madalyaları takdim edildi. Hem yerli hem de yabancı yüzücüler için unutulmaz anların yaşandığı bu yarış, Çanakkale’nin uluslararası yüzme yarışmaları takviminde ne kadar önemli bir yer tuttuğunu bir kez daha gösterdi. Yarışa katılan tüm sporcular, başarılarını kutlayarak ödüllerini aldı.

Muhabir: Senem Erdem İnal