Çanakkale Defterdarlığı konuyla ilgili olarak Biga, Çan, Ezine, Gelibolu ve Merkez’de, Ticaret Borsası, Ticaret ve Meslek Odaları, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Başkan ve üyeleri ile vergi mükelleflerinin de katıldığı bilgilendirme toplantıları düzenledi. Bu uygulamalarda ise ekonomik aktiviteleri elektronik ortamda izleme, analiz etme, raporlama, elektronik ortamda denetim alt yapısı oluşturma, Kamu hizmeti kalitesini artırma, kayıt dişiliğin önlenmesi hedeflendiği vurgulandı.
Çanakkale Defterdarlığı, geçtiğimiz gün Esnaf ve Sanatkârlar Birliğinde bulunan 32 oda temsilcilerine konu hakkında bilgi verdi. Düzenlenen toplantıda Defterdar Alpay Ekici, konu hakkında sunum yaparak, ardından esnafın sorularını yanıtladı.

Defterdar Alpay Ekici, sunum öncesinde yaptığı konuşmada, “Bilgilendirme toplantılarımızı 5 ilçede yaptık. Hepsinde yapmak isterdik ama zamanın darlığından dolayı birleştirerek yaptık ve ilçelerde esnaf odaları başkanlarımız tarafından çok iyi karşılandık. Herkese ayrı teşekkür ederim” dedi.

Düzenlenen toplantıda şu bilgiler verildi: “19/10/2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan 509 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-defter ve diğer tüm elektronik belgeler hakkında daha önce yayınlanan tebliğler yürürlükten kaldırılmış 2020 ve müteakip yıllarda e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e- Defter re diğer tüm e-Belge geçiş tarih ve limitleri yeniden belirlenmiştir.”

2020 YILI E-FATURA UYGULAMASI VE GEÇİŞ ZORUNLULUĞU
“2018 hesap dönemi brüt satış hasılatı (eya satışları ile gayrisafı iş hasılatı) 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler 01.1.2020 tarihinde, 2018 veya 2019 hesap dönemleri brüt satış hasılatı (eya satışları ile gayrisafı iş hasılatı) 5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler 01.07.2020 tarihinde,
Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'ndan lisans alan (bayilik lisansı dâhil) mükellefler ile aynı Kanunu ekli (I) sayılı listedeki malları imal, inşa ve/veya ithal edenler 01.07.2020 tarihinde, Mal veya hizmetlerin alınması, satılması, kiralanması veya dağıtımı işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık etmek üzere internet ortamında başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ya da tüzel kişi aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında gerçek ve tüzel kişilere ait gayrimenkul, motorlu araç vasıtalarının satılmasına veya kiralanmasına ilişkin ilanları yayınlayan internet sitelerinin sahipleri veya işleticileri ile internet ortamında reklamların yayınlanmasına aracılık faaliyetinde bulunan internet reklamcılığı hizmet aracıları 01.07.2020 tarihinde, 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler 01.01.2020 tarihinde, e-fatura uygulamasına geçiş yapmak ve kullanmak zorundadır. 5957 sayılı Kanundaki tanımlara göre; KOMİSYONCU; malların toptan satışı amacıyla kendi adına ve başkası hesabına komisyon esası üzerinden çalışan meslek mensuplarını, TÜCCAR; malların toptan satışı amacıyla kendi adına ve hesabına çalışan meslek mensuplarını ifade etmektedir. Bu çerçevede ilgili Kanununda TÜCCAR veya KOMİSYONCU tanımına girmeyen mükelleflerin (Örneğin: pazarcı, seyyar olarak sebze ve meyve satışı yapanlar, bütün satışlarını perakende olarak gerçekleştiren manav, market vb. işletmeler) belirtilen e-Belge uygulamalarına geçiş zorunluluğu bulunmamaktadır.
Satıcı ve alıcının her ikisinin de e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcılar olması halinde, bunlar arasında düzenlenen faturaların tamamının e-Fatura olması gerekmektedir.”

2020 YILI E-ARŞİV FATURA UYGULAMASI VE GEÇİŞ ZORUNLULUĞU
“e-Fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu bulunan mükellefler ile isteğe bağlı olarak e-Fatura uygulamasına bu Tebliğin yayım tarihi itibarıyla geçmiş olan mükellefler 01.01.2.020,
Aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracıları 01.01.2020, e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL'yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL'yi) aşması halinde, söz konusu faturaların "e-Arşiv Fatura" olarak düzenlenmesi gerekmektedir.”

“2020 YILI E-İRSALİYE UYGULAMASI VE GEÇİŞ ZORUNLULUĞU”
“e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 25 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 01.07.2020'ye kadar, özellikli bazı sektörlerde (maden, şeker, demir-çelik, EPDK lisansına sahip firmalar vb.) yer alan firmaların 1 Temmuz 2020'ye kadar uygulamaya geçiş zorunluluğu bulunmaktadır.”

2020 YILI E-SERBEST MESLEK MAKBUZU UYGULAMASI VE GEÇİŞ ZORUNLULUĞU
“Vergiden muaf olmayan Serbest Meslek erbaplarından, 01.02.2020 tarihi itibariyle faaliyetine devam etmekte olanların 01.06.2020 tarihine, 01.02.2020 tarihinden (bu tarih dâhil) itibaren faaliyetine başlayacak olanların ise işe başladıkları ay izleyen 3 üncü ayın sonuna kadar e-SMM Makbuzu uygulamalarına geçme zorunluluğu bulunmaktadır.

2020 YILI E-GİDER PUSULASI UYGULAMASI VE GEÇİŞ ZORUNLULUĞU
“e-Gider Pusulası uygulaması, Gelir İdaresi Başkanlığınca kendisine yazılı bildirim yapılan mükellefler dışındaki mükellefler için zorunlu bir uygulama olmayıp, kendisine yazılı bildirim yapılan mükelleflerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirtilen süre içinde geçiş zorunluluğu bulunmaktadır.”

VUK'A GÖRE DİĞER ELEKTRONİK BELGELERE GEÇİŞ ZORUNLULUKLARI
“e-Bilet: Kara, deni ve hava taşımacılığı yapan firmalar: 1 Ocak 2021 Yerli ve Yabancı Sinema işletmeleri: 1 Temmuz 2020 Buna göre, e-Belge ve e-Defter uygulamalarına zorunlu olarak dahil olacak mükellef gruplarının kapsamı genişletilmiştir. e-(3ider Pusulası, e-Dekont, e- Döviz Alım-Satım Belgesi, e-Sigorta Poliçesi ve e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi oluşturulmuştur. e-Belge ve e-Defter zorunluluğu için öngörülen ciro limitleri 10 milyon liradan 5 milyon liraya düşürülmüştür. Vergisel açıdan kritik sektör ve mükellef grupları zorunlu olarak kapsama dahil edilmiştir. e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunan mükellefler, aynı zamanda e-Arşiv Fatura uygulamasına da geçmek zorunda olacak ve mücbir sebepler haricinde tüm faturalarını elektronik ortamda düzenleyecektir. E-Faturaya geçen bu mükellefler aynı zamanda e-Defter uygulamasına geçme zorunluluğu bulunmaktadır.
E-Fatura Nedir? Elektronik fatura mükellefi olan işletmeler arasında elektronik ortamda hazırlanan ve yine elektronik olarak gönderilen faturadır. E-Faturanın kağıt çıktısı almaz.
E-Arşiv Fatura Nedir? Elektronik fatura mükellefi olmayan işletmeler ile nihai tüketici konumunda olan kişilere elektronik ortamda fatura gönderilmesine ve saklanmasına \mkan tanıyan bir uygulamadır. e-Fatura mükellefi olmayan kullanıcıların e-Arşiv Fatura kullanması için herhangi bir başvuru yapmaları gerekmeyecek, İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) kullanıcı kodu ve şifresi kullanılarak girilebilecektir. Bu kod ve şifresi henüz bulunmayan mükelleflerimiz ise ivd.gib.gov.tr adresinden gerekli kaydını oluşturarak kullanıcı kodu ve şifrelerini alabileceklerdir. e-Arşiv Fatura kullanımı için Mali mühür gerekmeyecek, fatura kesme işlemini bitiren mükellef buton aracılığı ile sisteme onay talebinde bulunduktan sonra e -Arşiv Faturaları Başkanlık sistemlerine ait mali mühür ile otomatik olarak onaylanacaktır. Onaylama İşlemi Gelir İdaresi Başkanlığına ait Mali Mühür ile gerçekleşmiş olacak, mükellefin Mali Mühür almasına gerek kalmayacaktır. Belirtilen nitelikteki faturaların düzenlenmesi işlemi; sadece Gelir İdaresi Başkanlığımız tarafından oluşturulan ve ücretsiz olarak tüm mükelleflerimizin kullanımına sunulan e-Belge portalı üzerinden gerçekleştirilecek olup herhangi bir özel entegratör kuruluşla anlaşma yapma zorunluluğu getirmemektedir.
Mükellefler tercih etikleri takdirde tüm faturalarını e-Arşiv Fatura Portalı üzerinden kesebilecektir. Aynı günde ve aynı kişiye düzenlenen faturaların toplamının belirtilen tutarları aşması halinde belirtilen zorunluluk oluşacaktır. Belirtilen tutarın altında kalan işlemler için kağıt (matbu) fatura olarak düzenlenebilmesi uygulaması öteden beri olduğu gibi devam edecektir.
Ayrıca aynı kişilere de olsa farklı günlerde gerçekleştirilen mal ve hizmet satışları nedeniyle düzenlenen faturalar, belirtilen tutarın hesabında birlikte dikkate alınmayacaktır.
Aynı günde ve aynı vergi mükellefine gerçekleştirilecek satışların vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL'yi, vergi mükellefi olmayanlara gerçekleştirilecek satışların ise vergiler dahil toplam tutarının 30.000 TL'yi aşması halinde söz konusu satışlara ait faturalar e-Belge Portalı üzerinden e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi gerekecektir. Belirtilen tutarın altındaki faturalar ise öteden beri olduğu gibi kağıt (matbu) fatura olarak düzenlenmeye devam edilebilecektir.
Uygulama kapsamında fatura düzenlenmesi için Gelir İdaresi Başkanlığımızca e-Belge Portalında gerekli geliştirmeler tamamlanmış ve 1/1/2020 tarihi itibariyle mükelleflerimizin kullanımına açılacak olup e-Arşiv Fatura bilgisayar, tablet, cep telefonu vb. cihazlar üzerinden düzenlenebilecektir.
Mükelleflerimiz istemeleri halinde belirtilen tutarların altındaki fatura düzenleme işlemleri için de söz konusu e-Belge Portalını kullanmaları mümkün bulunmaktadır.
Düzenlenen e-Arşiv Faturalar alıcılarına her türlü elektronik ortamda (e-mail, sms vb.) iletebileceği gibi, düzenlenen belgelerin kağıt çıktısı alınarak ve belge üzerine mükellefin ıslak imzası tatbik edilerek alıcılarına teslim edilebilecektir. e-Belge Portali üzerinden düzenlenen e-Arşiv Faturaların Gelir İdaresi Başkanlığına Raporlanmasına gerek bulunmamaktadır.
Düzenlenen e-Arşiv Faturaların sorgulanması, görüntülenmesi, elektronik ortamda indirilmesi ve kağıt çıktısının alınması işlemlerinin e-Belge Portali üzerinden gerçekleştirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bununla birlikte düzenlenen e-Arşiv Faturaların muhafaza ve ibraz işlemleri Vergi Usul Kanunu düzenlemeleri uyarınca mükelleflerimizin sorumluluğunda bulunmakta olup, söz konusu belgelerin e-Belge Portalı'ndan elektronik olarak İndirilmesi ya da kağıt çıktı alınarak muhafaza edilmesi gerekmektedir.
Düzenlenen e-Arşiv Faturalarının, Başkanlığımıza ait https://ebelge.gib.gov.tr/ earsivsorgula.html adresinden sorgulama ve doğrulama işlemleri gerçekleştirilebilecektir.
Uygulamaya yönelik soruların Gelir İdaresi Başkanlığımızın,
http://forum. efatura.gov.tr /main_page.php adresindeki forum sitesine, [email protected] mail adresine iletilmesi ieya 189 numaralı Vergi İletişim Merkezi hattından, Defterdarlığımız Gelir Müdürlüğü ile Vergi Dairesi Müdürlüklerimizden bilgi alınması mümkün bulunmaktadır.”

Gizem Tuğçe BAYHAN
Editör: Ersan Küçükkuru