1513 yılında ünlü Türk denizci ve kartograf Piri Reis tarafından çizilen bu haritanın mozaik kopyasında zaman içinde meydana gelen yıpranmalar, titiz bir çalışma ile onarıldı.Çalışmalar kapsamında ilk adım olarak harita, yüksek temizlik özelliklerine sahip kimyasal malzemeler kullanılarak temizlendi. Bu temizlik işlemi, haritanın detaylarının korunmasını sağlarken, yüzeyde biriken kir ve tozların tamamen giderilmesini amaçladı.

Çanakkale çarşı merkezinde tiyatro gösterisi Çanakkale çarşı merkezinde tiyatro gösterisi

Dayanıklı ve Uzun Ömürlü Malzeme Kullanımı
Temizlik işleminin ardından, hasar görmüş bölgelerde onarım çalışmaları yapıldı. Mozaik Piri Reis Haritası, dayanıklılığı yüksek malzemelerle kaplanarak korunmaya alındı. Bu kaplama için, tek bileşenli şeffaf poliüretan esaslı, yüksek UV dayanımlı, gerilme, yırtılma ve aşınma direncine sahip, sararma yapmayan epoksi kullanıldı. Bu malzeme, -30°C ile 90°C arasındaki sıcaklık değişimlerine dayanıklı olmasının yanı sıra, üzerinde yürünebilir özellikte olmasıyla da dikkat çekiyor.

Haritanın Tarihi ve Turistik Önemi
1513 yılında Piri Reis tarafından çizilen bu harita, dünya haritacılığı açısından büyük bir öneme sahip. Orijinal haritanın bir mozaik kopyası olarak Çanakkale'de sergilenen bu eser, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Harita, Kordonboyu’nda sergilenmesi nedeniyle de ziyaretçilerin uğrak noktalarından biri haline geliyor.

Muhabir: Coşkun Balcı