Çanakkale’ye özgü coğrafi koşullarda yetişen meşhur domatesin ilk turfanda fideleri toprakla buluştu.
Her yıl yaklaşık 85 bin dekarlık alanda 650 bin ton üretimi yapılan Çanakkale domatesi, 2023 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillenmişti. Lezzetini Kaz Dağları ile Çanakkale Boğazı’ndan esen rüzgarlardan ve potasyum oranı yüksek verimli topraklardan alan domates, uzun raf ömrü ve benzersiz aromasıyla öne çıkıyor.
Tescil süreci, Çanakkale Ticaret Borsası’nın 13 Ocak 2022 tarihinde yaptığı başvuruyla başlamış, ardından gelen incelemeler sonucu 01 Ağustos 2023 tarihli Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yer alarak 13 Temmuz 2023 itibarıyla tescil hakkı kazanmıştı.
İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde yoğun talep gören Çanakkale domatesi, sadece lezzetiyle değil, üretim kalitesiyle de dikkat çekiyor.
Meşhur domatesin üretiminde ilk adım atılırken, Çanakkale topraklarında başlayan bu süreç, yaz aylarında sofralara ulaşacak lezzetli mahsullerin habercisi oldu.