Bir döneme damga vuran, Cumhuriyetin eğitim köklerini meydana getiren ve kırsal bölgelerin eğitim ve kalkınmasına yönelik büyük öneme sahip olan Köy Enstitülerini yaşatmak için kurulan Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Enstitü mezunlarını sık sık ziyaret ediyor. Ali Yazıcı, YKKED Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri tarafından ziyaret edildi.

Çanakkaleli sporculardan serbest dalışta tarihi başarı Çanakkaleli sporculardan serbest dalışta tarihi başarı

Cumhuriyetin okur yazarlığına edinilen meslek ve görülen eğitimle katkı sağlayarak, Türk eğitiminin güçlü temellerini oluşturan Köy Enstitülerini yaşatmak amacı ile kurulan Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Köy Enstitü mezunu öğretmenleri ziyaret etmeye devam ediyor. Ziyaretlerde o dönemin eğitim şartlarına yönelik bilgiler ediniliyor. Biga İlçesi Bakacak Köyünde ikamet eden Savaştepe Köy Enstitüsü 1946 yılı mezunu Tonguç Babanın çocuklarından Ali Yazıcı’yı ziyaret eden Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği yönetimi, okullar hakkında bilgi alırken öğretmenleri ile hasret giderdiler.

“Öğretmenimiz etrafına ışık saçmaya devam ediyor”
YKKED Çanakkale Şube Başkanı Yüksel Özdemir, Ali Yazıcı’ya yapılan ziyarete yönelik yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

 “1927 yılında Biga Gürçeşme Köyünde doğan öğretmenimizle dünü, bugünü, sağlıklı yaşamı, onun bir günü nasıl geçirdiğini konuştuk. Akan suyun tatlı sesi gibi olan anlatımında saatlerin nasıl geçtiğini anlayamadık. Daha doğrusu zaman bize yetmedi. Kalkmamız gerektiğinde daha konuşulacak çok şey bir sonraki buluşmaya kaldı. ‘Hoşçakalın Anılarım’ kitabının başında ‘Kökleriyle toprağa sımsıkı tutunmuş, dallarıyla etrafına ışık saçan bir ömrün hikayesidir bu’ diye yazıyor.  Öğretmenimiz etrafına ışık saçmaya devam ediyor. Bugün biz de ışığında aydınlanma mutluluğunu yaşadık.  Bugün ‘Tarım ve Hayvancılık Okulları’ açılmalıdır. Köyler bu alanda geliştirilmelidir diyerek bugüne dair görüşlerini paylaştı.  Bahçesinin ve evinin bütün işlerini 97 yaşındaki Cumhuriyet çınarımız kendisi yapıyor. Yemyeşil bahçesinde çiçeklerin arasında, ağaçların gölgesindeki sohbetimiz ve misafirperverliği için canımız öğretmenimize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyor, sağlıklı yıllar diliyoruz”  
 

Muhabir: Şahver Banu Çağlak