Yaz aylarının sonuna gelinmesi ile birlikte evlerde yapılan kış hazırlıkları hız kazandı. Domates sosu, menemenlik salça, erişte, bir çok farklı ev yemekleri ve konserveleri yapılmaya başlandı, Fakat hazırlıklar yaz aylarında geçen senelere göre artış yaşanması dikkat çekti. Ev hanımları kış ayları için yapacakları konserve ölçülerini pahalılık nedeni ile neredeyse 3’te birine indirdiler. Ama her şeye rağmen kış aylarındaki fiyatlardan daha tasarruflu olacağından yapmaktan vazgeçmediler.

FİYAT ARTIŞLARI KIŞLIK KONSERVEYİ VURDU

Her yıl kadınların genelde imece usulü yaptıkları kış konserveleri her geçen gün arttan maliyetler nedeni ile yapılamamaya başladı. Önceki yıllarda artmaya başlayan ve bu yol en üst sevileri gören sebze meyve fiyatları ve tabi ki ürünlerin saklanmasını sağlayan konserve ve kapak fiyatlarındaki artış ev hanımlarını karar kara düşündürüyor. Yaz aylarından kış aylarında tüketilmek için yapılan tarhana, domates salçası, domates sosu, menemenlik, erişte ve diğer konserveler sebze ve konserve yapımında kullanılan ürünlere gelen yüksel artışların kurbanı oldu. On kilolarca domates, onlarca kilo kaypa biber, kuru soğan sivri biber, litrelerde sıvı ve zeytinyağı onlarca kutu yumurta kilolarca un ve yeteri kadar baharat ürünleri almak artık çok ciddi rakamlara mal oluyor. Hal böyle olunca da ev hanımları kışlık konserve yapmakta çok zorlanıyor. Birçok ev hanımı kışa hazırlık için yaptıkları konserve kavanoz sayısını üçte bire düşürmüş durumda. Sebze fiyatlarındaki artış ise bu kadarına da pes dedirtirken sıvı yağ ve zeytinyağındaki fiyat artışı ise artık ev hanımlarına “Artık Kışlık Konserve’ de yapılmaz” dedirtiyor.

Ev hanımlarına “Artık Kışlık Konserve’ de Yapılmaz” dedirten başta sebze fiyatlarında olmak üzere kışlık konserve yapımında kullanılan tüm malzemelerin fiyatlarının adeta uçması kışlık konserve yapan ev hanımların zor durumda bıraktı. Ev hanımlarının neredeyse kışlık konserve yapımından vazgeçiren fiyat artıkları ise inanılmaz. 2020-2021- ve 2022 yılı sebze fiyatlarına bakıldığında fiyatların dolayısı ile de kışlık konserve yapımı maliyetlerin ne kadar attığı gözler önüne serildi. Örneğin kışlık konservede en çok kullanılan domates 2020 yılında 1,5 lira çıvarında olan domatesin kilo fiyatı 2021 de 3,2 TL 2022 ise 17 TL oldu. Sivri biber’in 2020’deki fiyatı 8 lira iken 2021 yılında bu fiyat 14 TL oldu. 2022’de ise 40 TL’yi buldu. Kışlık konserve yapımında kullanılan tüm malzemelerin fiyatları da bu oranlarda artınca kış aylarına hazırlık için yapılan kışlık konserveler artık hayal oldu.


Sevi Gözay UĞURLU



Editör: Boğaz Gazetesi