İşçiler adına açıklama yapan ve şirketin uluslararası çalışmalar gerçekleştirdiğini ve diğer ülkelerde işçilerin hakkını verdiği halde Çanakkale’de vermediğini belirte Hizmet-İş Sendikası Avukatı ve Genel Sekreteri Mehmet Yeşilyurt “Mısır’a var,  İspanya’ya var,  Almanya’ya var,  Çanakkale’yi geçilmez kılan bu mübarek toprağın çocuklarına yok” dedi.

Çanakkale Belediyesi, İl Özel İdaresi, Kepez Belediyesi, Lapseki Belediyesi, Çardak ve Umurbey Belediyelerinin çöplerin bertaraf edilmesi için kurduğu Çanakkale Katı Atık Birliği (ÇAKAB) yıllardır Çanakkale’nin çöplerini toplayarak bertaraf eden SUEZ firması ile çalışmalarını yürütürken, firme bir çok işçiyi de istihdam ediyor. Son yıllarda beklenen maaşların altında zamlar yapan ve  haklarını talep etmekte güçlük çeken işçiler, Hizmet- İş Sendikasına üye olarak  haklarını sendikal yollarla aramaya başladı.  Ancak şirket bu sefer de toplu iş sözleşmesini durdurmak için mahkemeye başvurdu. Çanakkale’nin çöplerini temizleyen işçiler  haklarını alamayınca bu kez meydanlara indi.  İşçiler, Çanakkale Belediyesi önünde toplanarak sendikal haklarını talep ettiler.

Çanakkale Belediyesi 100. Yıl Meydanında toplanan üyelere Hizmet-İş Sendikası Avukatı ve Genel Sekreteri Mehmet Yeşilyurt, Hizmet-İş Sendikası  Çanakkale Şubesi Başkanı  Vedat Yılmaz,   Diğer Sendika başkanları ve çok sayıda işçi destek oldu.  İşçiler adında basın açıklamasını yapan isim ise Hizmet-İş Sendikası Avukatı ve Genel Sekreteri Mehmet Yeşilyurt oldu.

İspanya’ya Mısır’a, Fransa’ya, Almanya’ya Var Çanakkale Çocuklarına Yok

Hizmet-İş Sendikası Avukatı ve Genel Sekreteri Mehmet Yeşilyurt, şirketin uluslararası çalışmalar gerçekleştirdiğini ve diğer ülkelerde işçilerin hakkını verdiği halde Çanakkale’de vermediğini belirterek “SUEZ A.Ş. kim?  Birden fazla ülkede uluslararası çalışmalar yürüten bir şirket.  SUEZ, 2023 yılında toplam 1700 toplu sözleşme imzaladı. İspanya’da, Kanada’da, Almanya’da, Fransa’da ve Mısır’da toplu iş sözleşmesi  imzalayan SUEZ Çanakkale’de işçilerin hakkı için neden imzalamıyor?  Çanakkale bunu hak ediyor mu?  Çanakkale halkının beşeri sermayesini kullanacaksın, alın terini kullanacaksın, emeğini kullanacaksın  ama haklarına gelince Mısır’a var,  İspanya’ya var,  Almanya’ya var,  Çanakkale’yi geçilmez kılan bu mübarek toprağın çocuklarına yok.  Bizler Hak-İş ve Hizmet-İş Olarak Çanakkale’de ilk defa yokuz, ilk defa Basın açıklaması yapmıyoruz.  2019 yılında Bayramiç Belediyesinde haksız yere işten çıkartılan  tüm çalışanlarımızın hakları için Bayramiç’te meydandaydık.  Onların haklarını savunduk.  Biz Çanakkale’de Hep Vardın ve Var olmaya da devam edeceğiz” dedi.

Sizlerle Masaya oturmak İstiyoruz

Şirket yetkililerine bir çağrıda bulunan ve masaya oturmak istediklerini dile getiren Hizmet-İş Sendikası Avukatı ve Genel Sekreteri Mehmet Yeşilyurt “Biz SUEZ yetkililerine ‘Sözleşme yapalım’ dedik ‘yok’ dediler.  Bugün alalacele  %80 zam yapıldı. SUEZ, madem emekçinin hakkını vermeliydin, madem bu para onların hakkıydı  neden sendikalı olmadan önce bu haklarını vermedin arkadaşlarımızın?  Buradan bir kez daha SUEZ A.Ş.’ye  buradan bir çağrıda bulunuyoruz.  Bizler müzakereye açığız, bizler diyaloğa açığız,  sizlerle masaya oturmak istiyoruz.  Yetki davanızı, haksız davanızı çekin. Arkadaşlarımızın anayasal hakkına saygı duyun,  buranın emeğinden, alın terinden  faydalanıp bu arkadaşlarımızın her birini  beşeri bir sermaye görüp para kazanıyorsan  hakkını vermek için davanı çek gel masaya otur.  Davanı çek ve arkadaşlarımızın kabul ettiği noktalarda  buluşarak işçi arkadaşlarımızı bir am önce toplu iş sözleşmesine kavuşturalım.  Eğer bu haksız davanızı geri çekmezseniz, bu eylemlerimiz ve protestolarımız sonuçlanıncaya kadar devam edecek” dedi.

Muhabir: Cuma Deren