Geçtiğimiz yıl Eylül ayında gerçekleştirilen Geleneksel Çanakkale Seramik Çalıştayından ‘Festival’ fikri çıkmıştı. Geleneksel Çanakkale Seramiğini ulusal ve uluslararası alanlarda tanıtılmasını sağlamak amacı ile Mayıs Ayında gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Çanakkale Seramiklerinin tarihi ve köklerinin dünya ile paylaşılacağı bu festivalin düzenlenme çalışmaları ile ilgili Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Güzel, bilgiler verdi. Güzel yaptığı açıklamada “Araştırmacı arkadaşlarımla beraber, Çanakkale Seramiklerini ve bu alanda yapılan çalışmaları yaklaşık 3 yıldır araştırmalarımıza devam ediyoruz. Projenin tam ismi ‘Somut Olmayan Kültürel Miras Kapsamında Geleneksel Çanakkale Seramikleri’ Çanakkale seramiklerinin turizm perspektifinden değerlendirilmesi, bu kapsamda yıllardır çeşitli bilgi, belge ve dokümana ulaşmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda eski ustalarımız veya yakınlarına ulaşıp, onların eserlerini bulmaya çalışıyoruz. Nitekim bununla ilgili bir kitap da ortaya çıktı, yakında herkes bunu da ulaşabilir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Geleneksel Çanakkale seramiğine ilgi var
Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Güzel, yaptıkları araştırmalar sonucunda Çanakkale seramiği ile ilgili ilginç bir detay fark ettiklerini ve özellikle koleksiyonerleri n Çanakkale seramiklerinin peşinde olduğunu belirterek “Bu proje kapsamında amacımız, yüzyıllardır kentimizin sanat ruhunu ortaya koyan, geçmişini belirleyen, kent kimliğinde önemli bir yer alan seramiklerin bir destinasyon olarak Çanakkale'nin kimliğine oturmasını sağlamaktı. Çünkü biz biliyoruz, bir Çanakkale'de seramiği geleneğimiz var ve ciddi bir geçmişi var. Ancak bunu yerli veya yabancı turistlere gerektiği kadar sunamıyor, görselleştiremiyoruz, farklılaştırarak onların ilgisini çekemiyoruz. Ama şu çok önemli bir nokta, dünya geleneksel Çanakkale seramiklerini biliyor. Bir çok Avrupa müzelerinde m geleneksel Çanakkale seramikleri sergileniyor. Birçok koleksiyoner geleneksel Çanakkale seramiklerinin peşinde. Dünyanın Çanakkale seramiklerine ciddi bir şekilde ilgisi var. Çanakkale seramikleri biliniyor ama yerli veya yabancı turistlerin hedefinde ancak bir Destinasyon olarak Çanakkale seramikleri yok. Festivalin bu anlamda ciddi bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.
Bahar Festival tadında yaşanacak
Mayıs ayında yapılacak olan festival hakkında da bilgiler veren ve baharı festivalle şenlendireceklerini dile getiren Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Güzel “Yaptığımız Geleneksel Çanakkale seramiği çalıştayından çıkan ilk şey ‘Festival’ fikri oldu. seramik adına özlenen ve beklenen şey festival oldu. Festival, çalıştaya katılan ya da katılmayan tüm paydaşların istediği bir şeydi. Festival, 9-11 Mayıs tarihleri arasında 3 gün sürecek. Bir çok kişinin haberi var. Ön bilgilendirme yaptık ve bana çok güzel fikir verenler de oldu. Kentin bir çok yerinde sergiler olacak. Açık alanda, sahil bölgelerinde torna gösterileri olacak. Kurulan sergi alanları ve açık alanda oluşturulacak turna gösterileri ile bahar öyle bir gelecek ki Festival tadında yaşanacak” dedi.