Proje sonunda katılan öğrencilerin, hayvansal üretim, hayvansal ürün üretimindeki teknoloji konularında bilgilendirmek, öğrencileri sektördeki gelişimler ile buluşturmak, yaşadıkları kentin üretim alanlarının farkına varmaları sağlandı.
Çanakkale Turgut Reis Ortaokulu ve Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile seçilmiş öğrencilerin, hayvansal üretim sektörü ve gıda güvenliği ile ilgili farkındalık oluşturmak ve konu hakkında bilgilenmelerine ve gelişimlerine yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilen ‘Genç Çiftçi Projesi’ sona ermesi ile öğrencilere ve projeyi gerçekleştiren öğretmenlere belge takdim töreni düzenlendi.
Turgut Reis Ortaokulu’nun konferans salonunda düzenlenen törene Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, AK Parti İl Başkanı Naim Makas, Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, okul Müdür Şule Yıldızoğlu, proje öğretmenleri ve projede yer alan öğrenciler katıldı.
“ÖĞRENCİLERİMİZ YENİ DENEYİMLER ELDE ETTİ”
Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program Okul Müdürü Şule Yıldızoğlu’nun açılış konuşmaları ile devam etti. Yıldızoğlu, “7 ay boyunca İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile beraber, çok kıymetli katkıları ile bir grup öğrenci ile farkındalık oluşturmayı hedefledik. Hayvancılık ve hayvan ürünleri üretimi, gıda güvenliği üzerine çalışmalar gerçekleştirdik. Öğrencilerimiz yeni deneyimler elde etti. O yüzden onların adına boyunca İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne çok teşekkür ederim. Bu çalışmayı yürütürken firmalarında, işletmelerinde misafir eden çok değerli işletme sahiplerine de çok teşekkür ederim. Öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi çok güzel deneyimlere taşıdılar. Umuyorum öğrencilerimiz bundan sonraki yaşamlarında elde ettikleri birikimleri değerlendirebileceklerdir” dedi.
“ÇOCUKLARIMIZI DAHA GÜZEL YERLERDE GÖRMEK İSTİYORUZ”
Okuldaki diğer projelerle ilgili bilgi veren Müdür Yıldızoğlu, “Turgut Reis Ortaokulu çok güzel bir değişim içerisine girdi. Biz geçen sene Çanakkale Eğitim Vizyonu 2023’te, ortaokullar arasından Çanakkale Merkez birincisi olduk. Bizi çok mutlu, umarım bu başarılarımız devam eder. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 21.yüzyıl becerilerinin öğrencilere kazandırmak amacıyla, Tasarım Beceri Atölyeleri oluşturuyor. Biz de okulumuzda Tasarım Beceri Atölyelerine en yatkın okullardan biriyiz. Birçok atölyemiz var. Sanat atölyelerimiz, bilim atölyelerimiz, laboratuvarlarımız var. Tek eksiğimiz var, Yaşam Becerileri Atölyesi. Çocukların günlük yaşamlarını veya tek başına hayatta kaldıklarında yaşamalarını sürdürebileceklerini öğrenmesi için Yaşam Becerileri Atölyesi yapacağız inşallah. Okul Aile Birliği ile araştırmalarımızı şu an sürdürüyoruz, dört dörtlük bir hale geleceğiz. Çocuklarımızı daha güzel yerlerde ve daha başarılı yerlerde görmek istiyoruz” şeklinde temennilerini dile getirdi.
“BİZE ÇOK FAYDASI OLACAK, HİÇ ŞÜPHEMİZ YOK”
Okul müdürünün ardından Genç Çiftçiler adına Turgut Reis Ortaokulu öğrencisi Melis Sidelya Ünal konuşma yaptı. Ünal, “Öncellikle değerli öğretmenlerim, sayın müdürüm Şule Yıldızoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne, bütün gezilerimizde bize eşlik eden veteriner ablamız Ayşegül Hanım’a bütün arkadaşlarım adına teşekkür ederim. Bu proje öncelikle bizi birçok şey hakkında bilgi sahibi yaptı. Bu projede, can dostlarımız olan sevimli arkadaşlarımız hakkında bilgiler edindik. Yavru keçiler, atlar, arılar, bal sağımı gibi birçok faaliyetlere gittik. Ayrıca ilgimizi çeken şeylerden biri de solucan gübre tesisi oldu. Bize eşlik eden öğretmenlerimize çok teşekkür ederiz. Burada edindiğimiz bilgiler, ileride hayatımızda bize çok faydası olacak, bundan hiç şüphemiz yok” ifadelerini kullandı.
“PROJE BİZE AKTARILDIĞINDA ÇOK BEĞENMİŞTİK”
İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz da kürsüye gelerek, proje hakkında düşüncelerini anlattı. “Bu proje bize aktarıldığında çok beğenmiştik ve çok doğru bir adım olduğunu söylemiştik. Gördüğümüz kadarıyla sonuçları da beklediğimiz gibi olmuş. Bizim yüzyılımızın ihtiyacı olan öğrencilerin öğrendikleri bilgileri hayatta sentezleyebilmeleri. Bunu öğrenip, bir anda sentezlemek çok zor. Size gerçekten okul dışı öğrenme ortamlarında bunun gibi etkinliklerle gidip yerinde görerek, içselleştirmek gerekiyor. Okulumuz bunu yapmış ve çok da başarılı olmuş” şeklinde konuştu.
“TÜM İMKANLARI ALTYAPIYI HAZIRLAYARAK, KENDİLERİNE SUNDUK”
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, konuyla ilgili olarak, şunları söyledi: “Eğer geleceğe yatırım yapmak istiyorsak, insana yatırım yapmamız gerekiyor. Bakanlığımızın 6 yıldır Türkiye genelinde bir çalışması var ve biz il müdürlüğü olarak Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile birlikte bunu yürütüyoruz. Bu Lider Çocuk projesi, son senelerde 4.sınıflardan oluşan 30 öğrencimizi tarımsal faaliyetlerin yapıldığı bütün alanlara, bir hafta boyunca bütün altyapısını, masraflarını bakanlığımız karşılamak üzere bu 30 öğrencimizi bütün işletmelere götürüp, teknik gezilerini ve o bilgileri kendilerine veriyorlar. Bu okul müdürlüğümüzün bir fikri ve bize gelip bunu anlattıklarında, İl Milli Eğitim müdürümüz ile görüştük ve gayet güzel bir şey olacağına inandık ve bu konuda bir adım attık. Kendilerine tüm imkanları altyapıyı hazırlayarak, kendilerine sunduk” dedi.
Karadağ, “Okulumuzda, bu işte hevesli olan öğrencilerimiz seçilerek, bu öğrencilerimiz ile birlikte 2019’un başından itibaren, tarımsal faaliyet yapan işletmelerimize, kurumlarımıza, çiftliklerimize öğrencilerimiz götürüldü ve işin tekniğini, detayını öğrendiler. Öğrencilerimizin içinde olan o mevcut potansiyeli bazı alternatifler üreterek, hangi alanlarda yetenekli olduğunu görerek onlara yönlendirmemiz gerekiyor” diyerek, bu tarzda projelere destek vermeye devam edeceklerini dile getirdi.
Konuşmaların ardından projeyi yürüten öğretmenlere ve projede yer alan öğrencilere belgeleri takdim edildi. Program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Gizem Tuğçe BAYHAN
Editör: Ersan Küçükkuru