İskele Meydanı’nda konuşlanan deprem simülasyon tırında eğitim almak isteyenler, AFAD Eğitmenleri tarafından verilen deprem eğitiminin ardından, simülasyonla birlikte eğitimi pratiğe döküyor. 21-25 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan eğitimler 09.00-18.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Eğitimler vatandaşlara ve öğrencilere açık şekilde gerçekleştirilecek.
Deprem simülasyon tırının ilk gününde ise ÇOMÜ Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü öğrencileri eğitim alarak, simülasyon tırında Marmara, Van, Gölcük gibi yaşanan depremlerin şiddeti gösterilerek, eğitimde öğretilenlerin uygulanması sağlandı. Simülasyondan önce AFAD Eğitim Merkezi Eğitmeni Alper Demir, öğrencilere deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenleri anlatarak, ‘çök, kapan, tutun’ uygulamasını gösterdi. Ardından öğrenciler sınıf ortamı olarak hazırlanmış simülasyon tırına girerek, deprem anında yapılması gerekenleri uygulamalı olarak öğrendi.
“KORKU PANİK YARATIR, PANİK HATA YAPTIRIR”
Etkinliğin ilk gününde bulunan AFAD Çanakkale Müdürü Levent Yılmaz, öğrencilere seslenerek, “Bugün hayatınızın en önemli dersini alıyorsunuz. Hem görsel hem uygulamalı bir şekilde görmüş olacaksınız. İlimizde deprem tırımız bu hafta süreyle hizmet verecek. Değerli hocalarımız, sizlere hem bunları uygulamalı olarak anlatabilmeleri hem de görsel olarak bu anlamda bölümünü okuduğunuz Afet Yönetiminin nasıl, ne şekilde yapılması gerektiği noktasında ince noktalar sağlayacak. Öncelikle, deprem nedir? Deprem, ne zaman ne şekilde ve nasıl olduğunu bilemediğimiz bir doğal afet olayıdır. Deprem başımıza geldiğinde eğer bilinçsiz bir şekildeysek, toplumun bu anlamda bilinçlenmesi gerektiği için özellikle eğitimlerle ve aynı zamanda görsel olarak deprem tırı ve diğer materyaller ile desteklemeye çalışıyoruz ancak korku panik yaratır. Panik hata yaptırır, can ve mal kayıplarını arttırır. Geçmiş yıllarda yaşadığımız depremlerde birçok acı sonuçlar ve izlerin bıraktığını görüyoruz. Bugünkü şartlarda değerlendirdiğinizde geçmişte yaşanılan acıların unutulduğunu görüyoruz. Unutmamız gereken ve her daim hazır olmamız gereken, her şeyden önce kendimizi korumak, çevremizdekileri korumak adına neler yapmamız gerektiğini düşünmemiz gerekiyor. Hocalarımız size deprem öncesinde ne tür hazırlıklar yapmamız lazım, nasıl tedbirler almanız gerekiyor, deprem sırasında doğru hareket şekillerimiz neler olmalı, ‘çök, kapan, tutun’ hareketlerini, deprem sonrasında panik yapmadan toplanma alanlarına nasıl, ne şekilde tahliye olunacağı, panik yapmadan tüm ailenizi bir araya toplayabileceğini ve can ve mal kaybı yaşanmadan bu tip afetlerden nasıl korunmamız gerektiğini hep birlikte göreceğiz” diyerek katılan tüm öğrencilere teşekkür etti.
Gizem Tuğçe BAYHAN
Editör: Boğaz Gazetesi