50 bini aşkın öğrencisi ile dikkat çeken üniversite, 2023-2024 dönemi mezuniyet törenini 18 Mart Stadyumu'nda gerçekleştirdi. Bu görkemli etkinlikte, 7 bin 500 öğrenci mezuniyet sevincini aileleri ve akademisyenlerle birlikte yaşadı. 18 Mart Stadyumu'nda düzenlenen törene Vali Vekili Abdulkadir Duran, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Öznur Benderlioğlu Doğangün, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve veliler katıldı. Stadyum, öğrencilerin aileleri ve yakınları tarafından tıklım tıklım dolduruldu. Bu coşkulu törende aileler, çocuklarının mezuniyet anlarını gururla izlerken duygu dolu anlar yaşandı.

Akademisyenler ve Öğrencilerin Geçiş Töreni
Mezuniyet töreni, stadyumda akademisyenlerin ve öğrencilerin geçişiyle başladı. İlk olarak, Rektör Cüneyt Erenoğlu önderliğindeki akademisyenler, tribünleri dolduran öğrenci velilerini selamladı. Ardından, fakülteler, bölümler ve meslek yüksekokulları öğrencileri sırayla geçiş törenine katıldı. Öğrenciler, tribünde oturan ailelerini selamlayarak büyük bir heyecan ve coşku içinde stadyumdan geçtiler. Öğrencilerin yürüyüşünün ardından törene geçildi.  Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından  programa geçildi ve  İlk Konuşmayı  mezunlar adına Filiz  Tekeli gerçekleştirdi.  Okul birincisi olan ve öğrenciler adına  konuşma yapan Tekeli  “Anayurdun Bozkırlarından doğan  ve Dünya’nın üçte ikisine yayılan Türk sanatının n eşsiz, motif, desen  kompozisyonlarının bir çizgiden gelerek, evrenin sonsuzluğunu ve dengesini, suyun akışkanlığından gelerek evrenin yaratılış prensiplerini  ve bir çiçeğin kesişinden başlayarak , cennet bahçelerinin güzelliğini bir sanat anlayışı ile takdir edildiğini  mezun olduğum Geleneksel Türk Sanatları Bölümünde öğrendim.  Bir noktanın ölçüsünün, konumunun metinde neyi ifade ettiğini  her hafta en az 30 saat boyunca  yılmadan hüsnü hat sanatlarıma çalışırken  idrak ettim.  Tek bir kalem ve fırça hareketinin  bir desene, bir esere  neler kattığını ve haftalarca emek ile üretilmiş  bir ödevi nasıl yok ettiğini  bütün arkadaşlarımın da çok iyi bildiği  gibi  deneyimledik.  Ama hiç birimiz yılmadık, daha çok çalışıp daha iyisini ürettik.  Geleneksel Türk Sanatı Öğrencilerine, sanatın özünü, mitolojisini, değer yargılarını, nereden gelip  nereye evrildiğini  ham maddesinden sırrın sırrına nasıl vardığını, renkler, motifler ve harfler ile bütün duygularımızı  ortaya çıkaracağımızı, çömlekçi çarkından başlayarak  çinilik, tezhip fırçası ve  hat kalemi ile  nerelere ulaşacağımızı  bize özgürce öğreten  bölüm hocalarımıza teşekkür ederim.  ‘Öğrenmenin yaşı yok’ desem de öğrenme koşulları  siz ailelerin özverileri ile gerçekleştiği için  bütün mezunlar ve öğrenciler adına tüm ailelere, bize verdiğiniz destekler için  teşekkür ederim.    Sevgili mezun olacak öğrenci arkadaşlarım,  yeni hayatlarınızda başarılı olacaksınız. Sormaktan, sorgulamaktan korkmayın.   Sizler güvenli ve donanımlı bireyler olarak  sizi ileriye taşıyacak bilgiye sahip olun. Yolunuz ve bahtınız açık olsun” dedi. 

''Yenilikçi ve sürdürülebilir bir vizyonla hareket etmekteyiz''
Üniversite birincisi Filiz Tekel’inin ardından konuşan ve önceki yılların aksine yeniden coşkulu kutlamaya döndüklerini dile getiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Üniversitesi adına sizleri burada görmekten büyük bir mutluluk ve onur duyuyorum. Hepiniz 2023-2024   akademik yılı mezuniyet törenimize hoş geldiniz. Bugün üniversitemiz için tarihi bir gün. On sekiz Mart Stadyumu'nda düzenlenen en son tören 2018-2019  akademik yılı için gerçekleştirilmiştir. Özellikle pandemi ve yüz yıllık felaketi Kahramanmaraş depremleri döneminde verilen uzaktan öğretim sırasında, birçok yüksek öğretim kurumunda olduğu gibi üniversitemizde de mezuniyet tören bir süre birim bazlı ve kısıtlı katılımcıyla gerçekleşti. İşte bu 5 yıllık aradan sonra mezuniyet törenimizi Çanakkale On Sekiz Mart Stadyumu'nda tüm fakülte ve meslek yüksekokullarımızın katılımıyla coşku içinde hep birlikte kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi olarak yürütmekte olduğumuz eğitim, öğretim, araştırma geliştirme ve toplumsal Faaliyetlerinde her zaman ileriye dönük, yenilikçi ve sürdürülebilir bir vizyonla hareket etmekteyiz. Bu noktada üniversitemizin misyonu, evrensel değerleri benimseyen, bilgiye dayalı, yaratıcı ve eleştirel düşünebilen yönüyle bireyler yetiştirmek arzusundayız. Temel değerlerimiz doğruluk, Adalet ve sorumluluk bilincidir. Bugün burada toplandığımız bu kıymetli stadyum, tarihin ve özgürlüğün simgesi olan Çanakkale'nin bağrında, eğitim ve öğretim biliminin ışığını yaymak misyonumuzu sembolize etmektedir. Bu misyonu yalnızca Türkiye'nin değil, dünyanın her köşesinden gelen öğrencilerimize kapılarını açan, evrensel değerleri benimseyen ve topluma doğrudan katkı sunan bireyleri yetiştirme amacındayız. Bu hedef doğrultusunda üniversitemiz her geçen yıl daha da güçlenmekte ve büyümektedir. Stratejik hedeflerimiz arasında uluslararasılaşma ve uluslararası standartlarda eğitim ve araştırma faaliyetlerini yürütmek, bunun yanı sıra toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilen projeler geliştirmek ve üniversitemizin küresel ölçeklere tanınırlığını arttırmayı amaçlıyoruz. Bu bağlamda uluslararasılaşma odaklı kalite çalışmalarımızda önemli adımlar attık. Yükseköğretim kurumsal akreditasyon programı kapsamında gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla kalite standartlarımızı sürekli olarak iyileştirmekteyiz. Bu yıl araştırma ve geliştirme faaliyetlerimize de önemli ilerlemeler kaydettik. Özellikle bilimsel araştırma projelerinde ulusal ve uluslararası alanda birçok ödül kazandık” dedi. 

''Toplumumuza katkı sağlayacaksınız''
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, akademisyenlerin çalışma ve projelerine de değinerek,  “Öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin katkılarıyla yenilikçi ve yaratıcı çözümler üreterek topluma doğrudan fayda sağlayan projeler geliştirdik. Araştırma merkezlerimizde yapılan çalışmalar yalnızca akademik dünyaya değil aynı zamanda ve topluma da büyük katkılar sağlamaktır Toplumsal katkı faaliyetlerimiz, üniversitemizin en önemli önceliklerinden gelmektedir. Sosyal sorumluluk projelerimizle çevremizdeki toplumlara destek oluyor, onların ihtiyaçlarına çözümler üretiyoruz. Üniversitemiz, öğrencilerimiz ve personelimizle birlikte özellikle sıfır atık yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik konseptlerinde çevreye duyarlı ve topluma fayda sağlayan projeler ve gençler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu hedefleri ulaşmaya devam edeceğiz. “Sevgili öğrencilerimiz, bugün burada elde ettiğimiz başarı yalnızca sizlerin değil, aynı zamanda ailelerinizin, hocalarınızın, tüm üniversite personelimizin ortak başarısıdır. Sizler geleceğin liderleri olarak öğrendiğiniz bilgileri ve edebildiğiniz birbirinden kıymetli deneyimleri, en iyi şekilde kullanarak toplumumuza katkı sağlayacaksınız.  Üniversitemizin değerlerine bağlı kalarak dürüst, bireyler olacağınıza inancımız tamdır. Eğitim öğretim araştırma geliştirme ve toplumsal katkı alanlarında yürütülmekte  olan tüm çalışmalarımızı ve faaliyetlerimizi, üniversitemizin en büyük iç paydaşı olan siz değerli öğrencilerimiz için. En önemlisi de siz öğrencilerimiz birlikte gerçekleştirmeyi kendimize ilke edindik. Bu kapsamda özellikle öğrenci kulüplerimiz, öğrenci senatomuz ve öğrenci dekanlığımızı hayata geçirerek idari anlamda tüm karar verme mekanizmalarında destek olmanızı ve aktif şekilde konumlanmanızı sağladık. Bugünden sonra mezuniyetinizle birlikte en önemli, en büyük paydaşımız yine sizler birer dış paydaşımız olacaksınız. Yani mezunlarımız. Bu noktada Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi'nin kurumsallığı ve sürekli girişim noktasında, sizlerden istek almaya bizler devam ediyor olacağız. bu amaca hep birlikte ulaşabilmemiz için her birinizi şu anda tam olarak şu anda üniversitemizin mezun iletişim sistemine ww comu.edu.tr internet adresi vasıtasıyla girerek tekrar üye olmaya davet ediyorum” dedi. 

Çanakkale'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı çoşkuyla kutlandı (VİDEO) Çanakkale'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı çoşkuyla kutlandı (VİDEO)

''Deneyim ve beceriler hayatınız boyunca size rehberlik edecek''
Rektör Cüneyt Erenoğlu  konuşmasının devamında şunlarıda söyledi.

“Sizler üniversite Hayatınız boyunca karşılaştığınız zorlukları aşarak bugün burada olmayı başardınız. Bu süreçte kazandığınız bilgi, deneyim ve beceriler hayatınız boyunca size rehberlik edecek. Sizlerden gelecekte de üniversitemize olan bağlarınızı koparmadan bilgi ve deneyimlerinizi bizimle paylaşarak, üniversitemizin gelişmesine katkı sağlamanızı bekliyorum.  Unutmayın ki kıymetli gençler, değerli mezunlarımız Sizler Bizim için en değerli elçilerimizsiniz. Değerli akademisyenlerimiz ve idari personelimiz, sizlerin özverili çalışmaları olmaksızın bu başarıyı yakalamamız mümkün değildir. Özellikle öğrencilerimize sunduğumuz nitelikli eğitim ve sağlamış olduğumuz Rehberlik için hepinize ayrı ayrı gönülden teşekkür ediyorum. Sizlerin katkılarıyla üniversitemizin Her geçen gün daha da güçlenmekte ve büyümekte olduğunu biliyoruz gelecek nesillere aktaracağız bilgi ve deneyimler üniversitemizin değerlerine katkı sağlamaya devam edecektir. Saygıdeğer anneler babalar, kıymetli aileler, bugün burada evlatlarınızın, çocuklarınızın bu noktaya gelmesinde verdiğiniz emek ve desteği unutmamalıyız. Onların her zaman yanlarında olduğunuzu hissettirdiniz. Bugün bu emeğin karşılığını almaktasınız. Çocuklarınızın başarılarıyla gurur duymakta haklısınız. Bu noktada onlara sağladığınız destek ve sevgi, bu başarının temel taşlarını oluşturdu. Bu gururu Bu mutluluğu sizlerle paylaşmak bizim için büyük bir onur.  Kıymetli Çanakkale halkı Sizler de üniversitemize her zaman destek oldunuz ve işbirliği içerisinde bize daima güç verdiniz. Üniversite ve şehir arasındaki bu güçlü bağ , öğrencilerimizin hem de üniversitemizin gelişimine büyük bir katkı sağladı.  Sizlerin desteği ve iş birliği üniversitemizin başarısının arkasındaki  en önemli güçtür.  Bizlerle daha güçlü ve sürdürülebilir bir  gelecek inşa etme noktasında  destekleriniz için şimdiden teşekkür ediyorum” 

D S C F8289D S C F8281D S C F8278D S C F8275D S C F8273

Muhabir: Senem Erdem İnal