Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından başlatılan Lavanta Ekimi Projesi’nin ayrıntıları Eceabat İlçe Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Emre Türkmen tarafından paylaşıldı.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 2016 senesinde başlatılan ve o zamandan bugüne kadar Çanakkale genelinde yaklaşık 1220 dekara yayılan lavanta ekimi, gün geçtikçe Türkiye’de ilk üçe girmeye yaklaşıyor. Lavanta yağı üretmek, arıcılara kaynak sağlamak ve ilde görsel zenginlik yaratmak amacıyla yürütülen projenin Eceabat kısmında ise üretimler devam ediyor.
Eceabat İlçe Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Emre Türkmen, Eceabat ilçesinde lavanta ekiminin 220 dekara yaklaştığı bilgisini vererek, projeyle ilgili bilgi verdi. Türkmen, “Lavanta, aromatik bitkiler grubundan, çalı formundan yaklaşık 10-15 yıllık ekonomik alanına sahip bitki ürünleridir. Lavantanın çiçeklerinden elde edilen yağlar, kozmetik, parfüm ve temizlik sanayiinde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca ağrı kesici ve dinlendirici tarafından dolayı da tıpta da kullanılmaktadır. Mor çiçekli olması dolayısı ile görüntü olarak da bulunduğu yeri renklendiriyor. Suya ihtiyacı az olan ve fazla dokunmasını sevmeyen lavanta, özellikle buğday, ayçiçeği gibi tarla ürünleri için verimsiz olan marjinal tarım arazisi dediğimiz kurak, kireçli ve taşlı alanlardan en fazla kar getiren ürünlerin başındadır. Ayrıca polen verimi de yüksek olduğu için arıcılıkta da oldukça verimli bir bitkidir” dedi.
“LAVANTA EKİMİ İLE VERİMSİZ TARIM ARAZİLERİNİ DEĞERLENDİRMİŞ OLACAĞIZ”
“Ülkemizde lavanta ihtiyacının büyük bir kısmı, ithalat yolu ile karşılanmaktadır. Bu nedenle ülkemizde ekimi çok önemli olduğu gibi ilimizde de lavanta ekim alanlarını arttırmak için çalışmalara başladık” diyen Türkman, “Geçtiğimiz yıllarda konunun uzmanlarının katılımı ile lavanta panellerini düzenledik. Bu çalışmaların sonucunda Çanakkale’de 2016 yılında sıfır ekim olan lavanta ekim alanı, 2020 yılında 200 dönüme kadar çıkmıştır. Bu alanlardan birisi de Alçıtepe Köyündeki ekim alanı. Bu yıl hazırladığımız ‘Turkuazdan Mora Eceabat 2020’ projemiz Tarım Bakanlığı Yardım dairesi tarafından desteklenmeye değer görüldü. Proje kapsamında Eceabat-Kabatepe yolu üzerinde tanıtım amacı ile 20 dönümlük bahçede lavantalar kuracağız. Buradan elde edilecek olan lavantalar köylü kadınlar tarafından işlenerek lavanta yağları, lavanta demetleri ve bunun dışında kendi el emekleri ile yaptıkları bez bebekleri torbalarının içine yine lavantaları koyarak, farklı ürünler elde ederek burada oluşturulan pazarda satacaklar. Sonuç olarak lavanta ekimi ile verimsiz tarım arazilerini değerlendirmiş olacağız. Hem köylerin gelirlerini arttırmış olacağız hem de tarih turizminin yanında kırsal turizmi de değerlendirmiş olacağız. Bu proje ile arıcılık da gelişeceği gibi, ülkemizin lavanta ithalattı da azaltılmış olacak” ifadeleri kullandı.
Gizem Tuğçe BAYHAN
Editör: Ersan Küçükkuru