Çanakkale İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, 5-11 Ağustos tarihleri arasında kutlanan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Haftası kapsamında UMKE'nin önemi ve faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu. Acil durumlarda ve doğal afetlerde sağlık hizmeti sunabilmek adına eğitimli sağlık personellerinin gönüllü olarak görev yaptığı bir ekip olan UMKE, 2003 yılında Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak kurulmasıyla Türkiye'nin sağlık sisteminde önemli bir yere sahip olmuştur.

5-11 Ağustos tarihleri arasında kutlanan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Çanakkale İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, "Medikal müdahalesi yapılan afetzedelerin, ambulanslar ve uygun nakil araçları ile en kısa süre içerisinde ileri tetkik ve tedavilerinin yapılabileceği sağlık tesislerine sevkini sağlar” şeklinde konuştu.

"Sağlık personellerinde oluşan Medikal Kurtarma Ekibidir”

UMKE’nin hangi durumlarda nerede görev aldığına ilişkin açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Baştürk, "UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) Yurtiçi ve Yurtdışında meydana gelebilecek Afet ve Acil durumlarda acil sağlık hizmetine ihtiyaç duyan kazazede, afetzedelere olay yerinde başlayarak ambulansa veya bir sağlık tesisine nakil edilinceye kadar geçen süre içerisinde medikal kurtarma ve acil sağlık hizmeti sunmak üzere, gerekli temel ve ileri eğitimleri almış ve ihtiyaca uygun olarak donatılmış sağlık personelinden oluşan Medikal Kurtarma Ekibidir” diye konuştu.

"Faaliyetlerine düzenli olarak aralıksız devam edilmektedir"

Kıbrıs Gazisi Gaziler Günü'nde vefat etti Kıbrıs Gazisi Gaziler Günü'nde vefat etti

UMKE personelinin normal zamanlarda kendi görev yerlerinde asli işlerini yürütürken, afet ve acil durumlarda Bakanlık veya İl Sağlık Müdürüğü koordinasyonunda yurtiçi veya yurtdışında icra edilecek medikal kurtarma ve acil sağlık hizmetlerinin sunumunda görev aldığını belirten Müdür Baştürk, "UMKE’nin sahada sunacağı medikal kurtarma ve acil sağlık hizmetlerinin 7/24 kesintisiz devam ettirilebilmesi amacıyla eğitim, tatbikat ve diğer faaliyetlerine düzenli olarak aralıksız devam edilmektedir. UMKE personeli normal zamanlarda kendi görev yerlerinde İl Sağlık Müdürlüğü, Hastaneler, Toplum Sağlığı Merkezleri, 112 Başhekimliği, Komuta Kontrol Merkezi, ASH İstasyonları, vb. asli işlerini yürütür. Afet ve acil durumlarda ise Bakanlık veya İl Sağlık Müdürlüğü Koordinasyonunda yurtiçinde veya yurtdışında icra edilecek medikal kurtarma ve acil sağlık hizmetlerinin sunumunda görev alır.  UMKE personeli yıl içerisinde gerçekleştirilen eğitim, tatbikat ve diğer faaliyetlerden unvan ve branşlarına uygun olanlara ayrılan kontenjanlara göre katılım sağlamaktadır” dedi.

"Sağlık tesislerine sevkini sağlar"

Medikal kurtarma hizmetlerinde acil müdahale yapabilme kapasitesine sahip personellerin bulunduğunu ifade eden Müdür Baştürk, "Medikal kurtarma hizmetlerinde genellikle 1 hekim ve 4 sağlık personeli Hemşire, Ebe, AABT, ATT, TST, Sağlık Teknikeri, Anestezi Teknikeri vb. acil müdahale yapabilme kapasitesine sahip personel özel ekipmanlarla donatılmış, Canlandırma çantası, travma tahtası, kurtarma sedyeleri, Jeneratör, kurtarma vinci, çeki demiri, port bagaj,  4X4 arazi tipi UMKE Medikal Kurtarma Aracı kullanır.  Personel aldıkları özel eğitim ve donanımla, imkân ve kabiliyetlerini kullanarak afetzedenin hayatta kalması ve hayatını sağlıklı olarak idame ettirebilmesi için olay yerinde en kısa sürede medikal müdahale yapar. Medikal müdahalesi yapılan afetzedelerin, ambulanslar ve uygun nakil araçları ile en kısa süre içerisinde ileri tetkik ve tedavilerinin yapılabileceği sağlık tesislerine sevkini sağlar” ifadelerini kullandı.

"Her aşamasında aktif görev alır"

UMKE tarafından kurulan 20 yataklı seyyar hastanelerde görev yapmakta olan sağlıık personellerinden bahseden Müdür Baştürk, “UMKE medikal kurtarma hizmetlerinin yanında afetlerin büyüklüğüne göre sahada cerrahi müdahale üniteleri, acil müdahale üniteleri, seyyar hastaneler ve personel barınma üniteleri, mobil komuta merkezleri ve mobil olay yeri yönetim merkezleri kurarak afete müdahale ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında sunulacak sağlık hizmetlerinin her aşamasında aktif görev alır. UMKE tarafından kurulan 20 yataklı seyyar hastanelerde tüm branşlardaki Uzman Hekimler ile Pratisyen Hekimler ve özel eğitim almış acil servis, yeni doğan, ameliyathane, yoğunbakım ve servis hemşireleri ile Laboratuvar, Radyoloji, Anestezi ve ortopedi Tekniker/Teknisyenleri ile diğer sağlık personeli görev yapmaktadır” diye konuştu.

"Çalışmalarında başarılar dilerim"

Tüm ekibin UMKE haftasını kutlayan İl Sağlık Müdürü Gökhan Baştürk, "Çanakkale İlimiz UMKE Ekibinde 168 Sağlık Personelimiz görev yapmaktadır. 1  Acil Müdahale Aracı ve 3 UMKE aracı ile fedakarca çalışan tüm ekibimizin 5-11 Ağustos ulusal UMKE haftasını kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim” dedi.

A5E026Ef F969 473E A70E 6Cc7Dc10B818

Muhabir: Veysel Akın Salkın