Her geçen gün artan küresel ısınma, dünyayı ve ülkemizi daha da kurak hale getirilirken Türkiye hızla su fakiri ülkeleri arasında yerini almaya başlıyor. Su kaynaklarının verimli kullanılması ve farkındalığın arttırılması amacı ile ülke genelinde bir çok çalışma yürütülüyor. Yağıişarın azalması ile son birkaç yıldırı Çanakkale’de de hissedilen kuraklığı önlemek ve su kaybının önüne geçilmesi amacı ile belirlenecek yol haritasının şekillendirileceği Çanakkale Su Zirvesi gerçekleştirilecek. Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Teknopark ve ÇASİAD iş birliği ile Onursal Başkanlığını Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman’ın yaptığı “Zirve17: Çanakkale Su Zirvesi” çalışma grupları toplantısı gerçekleştirildi.
Suyu korumak amacı ile çalışmalar yürütecek olan grupların tanıtılması ve su zirvesi hakkında bilgilerin verildiği toplantı Çanakkale Belediyesi nikah salonunda gerçekleştirildi. Toplantının ilk konuşmasını gerçekleştiren Çanakkale Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğünden Duruk Ödemir “Çanakkale’nin su kaynağını oluşturan Atikhisar Barajı, kenti sel, su baskını ve afetlerden korunmanın yanı sıra kentte yürütülen tarımsal faaliyetlere de büyük katkı sunmuştur. İçme suyu olarak 1991 yılında yapılan protokol ile su alımına başlanmış, o günden bu güne kesintisiz olarak içme suyu sağlanmıştır. Ancak artan nüfus ve alternatif su arayışı ile beraber barajdaki su tüketim rezervi pik noktasına ulaşmıştır. Bundan sonraki senelerde de artarak devam etmesi ve havzanın artık yağışlarla tüketilebilecek suyun karşılayamayacağı durumlarla karşı karşıyadır. Bundan dolayı Belediye olarak 2019 yılından beri başlattığımız ve her geçen yıl artan su tasarrufu ve suyun yönetilebilmesi alanında çalışmalar yürütmekteyiz. Yüzde 60 oranında başladığımız kayıp kaçak oranımızı, yüzde 24’lük seviyelerine düşürerek Türkiye ortalamasının altına düştük. Ki Türkiye Ortalaması yüzde 32’dir. Bakanlığın 2028 için ön gördüğü rakamlara şimdiden ulaştık. 2032 yılı hedefine de 2026 yılında ulaşmak istiyoruz. Ayrıca arıtılmış atık suların yeniden kullanımı ile peyzaj alanlarının sulama çalışmalarına başlayarak yeşil alan sulamalarında ciddi tasarruflar elde etmeyi planlıyoruz. Burada da Bakanlığımızın belirlediği hedeflerin çoğunu şimdiden yakaladık. Boğa giden her damla suyun havzamızdan eksildiğini ve çevre korumanın ne kadar zor olduğunun bilincindeyiz” dedi.
Su Zirvesi Organizasyon Komite Başkanı Prof. Dr. Uğur Cengiz ise, zirvenin amacı ve yapılacak grup çalışmaları hakkında bilgiler vererek “Su Zirvesi programı ile bir farkındalık oluşturmak ve suyumuzun boşa gitmemesi için Çanakkale’deki paydaşlarla neler yapabiliriz hep birlikte konuşacağız ve yol haritası belirleyeceğiz. Su konusunu önemli bir konu . Çanakkale’de artan yatırımlarla beraber nüfusu da artıyor. Böyle olunca da Çanakkale’nin su kullanımı daha fazla oluyor. İçme suyumuzu sağlayan Atikhisar barajımızın da ne durumda olduğu ve su seviyesini korumak amacı ile bir farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Böyle bir sürecin bu zirvede konuşulması önemli. Atikhisar Barajı nüfusu 200 bine yaklaşan Çanakkale’mize içme suyu kaynağı sağlıyor bunu biliyoruz depolama oranının çok büyük bir kısmı Çanakkale Merkezdeki nüfusun su kullanımını sağlamakta bu da çok ciddi bir rakam. Diyelim ki Atikhisar barajında bir arıza yaşandı o zaman ne yapacağız? Muhakkak bazı önlemlerimiz vardır ama bu tedbirler devreye girene kadar bir hafta susuz kaldığımız düşünemiyorum bile. Çünkü ciddi sıkıntılar başlayabilir. Onun için tek su kaynağımız olduğu için Atikhisar Barajının güvenliği bizim için çok önemli. Gerçekleştirdiğimiz Su Zirvesinin misyonu ve amacının çerçevesi de barajımızı korumak oluyor aslında” dedi.
6 Farklı kurumun Çanakkale suyu için bir araya gelerek oluşturduğu zirvede, akademisyen ve bilim insanlarının da yer alacağı 5 ayrı grupta çalışmalar yürütecek. Zirve kapsamında oluşturulan gruplar yaptıkları araştırmalarını rapor haline getirilerek, su kaybını önlemenin yol haritasını belirleyecek. Zirve kapsamında oluşturulan raporlar ise farkındalık yaratmak amacı ile Nisan ayında yapılacak başka bir toplantıda Kamuoyu ile paylaşılacak.