Öğrenciler için ek seferler başlıyor Öğrenciler için ek seferler başlıyor

Çanakkale Kent Müzesi Arşivi, kentin simgelerinden birisi olan saat kulesinin tarihine ilişkin paylaşımda paylaştı.

Çanakkale il merkezinde, feribot iskelesi yakınlarında bulunan Saat Kulesi, kentin simgelerinden biri olarak her gün binlerce yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor. Kentin önemli yapılarından biri olan bu saat kulesinin, 1896 yılında Vitalis Gaptiorele’nin finansmanıyla Sancakbeyi Cemil Paşa tarafından yaptırıldığı öğrenildi. Kule, 20 metre yüksekliği ve beş katlı yapısıyla dikkat çekiyor.

Mimari Yapı ve Tasarım Özellikleri

Saat Kulesi, kare planlı olup aşağıdan yukarıya doğru daralan bir yapıya sahiptir. Kesme taşlarla inşa edilen kule, üst katlarda dekoratif detaylarla zenginleştirilmiş bir form sergiler. Yapının en üst kısmında yer alan saat çanı, çokgen gövdeli ve kubbeli bir köşk bölümüyle korunmaktadır.

Kulenin ilk katında bir çeşme yer alırken, bu kat diğerlerinden daha yüksek ve geniştir. Yapı, beş kat boyunca yatay silmelerle bölümlere ayrılmıştır. İlk kattaki silmeler, diğer katlardan daha geniş olup, ikinci katın balkonunu destekleyen konsollarla zenginleştirilmiştir.

İkinci ve dördüncü katlar ise, ilk kattan daha küçük boyutlarda, paralel silmelerle süslenmiştir. Üçüncü katta ise, kirpi saçak benzeri sade bir silme yer alırken, dördüncü kat, köşelerdeki dört dekoratif sütunla dikkat çeker. Her yüzde bir dairesel saat kadranı bulunan bu kat, son derece estetik bir görünüme sahiptir.

Son Kat ve Çanakkale Seramikleri

Kulenin beşinci katı sekizgen formda olup, soğan kubbesiyle tamamlanmıştır. Bu katın her yüzünde yer alan açıklıklar, son onarımlar sırasında turkuaz renkli Çanakkale seramikleriyle kapatılmıştır.

Çeşme ve Kitabe

Kulenin ilk katında güney cephesinde bir çeşme nişi bulunur. Çeşme, üç ince kaval silme ile çevrelenmiş ve U şeklinde sivri kemerli bir yapıya sahiptir. Beyaz mermerden yapılan çeşme, dikdörtgen biçimli süslemesiz bir aynası ve yalağı ile dikkat çeker. Yapının kitabesi, çeşme alınlığında yer alır ve yeşil zemin üzerine yazılmış altı satırlık metin, II. Abdülhamit’in tuğrasıyla tamamlanmıştır.

Çanakkale Saat Kulesi, tarihi ve mimari zenginliğiyle kent için bir kültürel miras olmanın ötesinde, her gün pek çok fotoğraf karesine ve hatıraya ev sahipliği yapmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi