Çanakkale şehir merkezinde yerleşim yerlerine yakın olan ve Çanakkale’de en çok denize girilen yerlerden biri olan Çanakkale Belediyesi Barış Halk Plajı’nda belediye,  ‘Atıksız ve izmaritsiz sahiller için’ sloganı ile Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek ve gönüllü vatandaşların katılımı ile bir temizlik hareketi başlattı. Gündüzleri yüzmeye gelen ve akşamları sahilde oturan bazı vatandaşlar, sigara içtiklerinde izmaritlerini sahile atıyor ve kuma gömüyor. Bu durum çevre kirliliğinin en önemli nedenlerinden biri oluyor. Bu konuya farkındalık yaratmak amacı ile Çanakkale Belediyesi’nin başlattığı temizlik hareketi ile Barış Halk Plajı’nda izmarit toplandı.

Vatandaşların serin bir deniz havası almak için tercih ettiği yerlerden biri olan Barış Halk Plajı, yaşanılan kalabalıktan dolayı çöp sorunu ile karşı karşıya kalıyor. Bazı duyarsız vatandaşların yediği şeyleri, özellikle çekirdek kabuklarını sahile atması sonucunda görüntü kirliliği oluşuyor. Sahilde çevre kirliliğine sebep olan en büyük etkenlerden biri de sahile atılan sigara izmaritleri.

Duyarlı vatandaşlar şikayet etti

Duyarsız vatandaşların sahilde kuma gömdüğü izmaritler çevre kirliliğine neden olurken, Çanakkale Belediyesi duyarlı vatandaşların giderek artan şikayetlerini dikkate alarak ‘Atıksız ve izmaritsiz sahiller için’ sloganı ile bir temizlik harekatı başlattı. Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Belediye Başkan Yardımcıları, STK temsilcileri ve gönüllü vatandaşların katılımı ile gerçekleşen etkinlik, ilk olarak 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda Güzelyalı Halk Plajı’nda, ikinci olarak ise Barış Kordonundaki halk plajında farkındalık yaratmak için yapıldı.

“Bütün varlıklar bu ekosistemin bir parçasıyız”

Belediye Başkanı Muharrem Erkek, etkinlik öncesi yaptığı açıklamada gelecek nesillerin temiz bir çevrede büyüme hakkına sahip olduğunu belirterek “Barış Kordonu sahilimizde sigara izmariti topluyoruz.  Sahillerimizi, kıyılarımızı korumamız lazım.  Biz canlı cansız bütün varlıklar bu ekosistemin bir parçasıyız.  Bunu asla unutmayacağız ve gelecek nesillere, temiz bir çevre bırakmak zorundayız.  Çünkü gelecek nesillerin temiz bir çevrede doğup büyüme hakları var.  Onların hakkına saygılı olmalıyız. Ekosistem hakkı dediğimiz hak, gelecek nesillerin, daha doğmamış nesillerin hakkı.  Bu yüzden çevre duyarlılığımız çok yüksek. Bu konuda Çanakkale belediyesinin çevre yatırımları, çok yüksek maliyetli yatırım olmasına rağmen Türkiye’de örnek gösteriliyor.  Bu nedenle emeği geçen önceki dönem Belediye Başkanımız Ülgür Bey olmak üzere emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

“İçenler de izmaritlerini kuma gömmesin”

Etkinliği duyarlılık ve farkındalığı artırmak amacı ile yaptıklarını ifade eden Başkan Erkek  “Geçen hafta Güzelyalı plajımızda gerçekleştirdik bu hafta Barbaros Mahallemizdeki barış plajında yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.  Buradaki amacımız bir duyarlılık, bir farkındalık yaratmak.  Öncelikle sigara içmesini istemeyiz sağlık açısından da ama lütfen içenler de izmaritlerini kuma gömmesin.  Kumu elliyorsunuz altından onlarca izmarit çıkıyor.  Özellikle çöplerimizi atmayalım. Tabi ki Çanakkale özgürlüğün kenti, barışın kenti ve tertemiz bir kent.  Biz Belediye olarak elbette temiz tutmaya çalışıyoruz. Ama bu bizim, öncelikle sahili kullananların koruması ile daha da iyi bir noktaya gelebilir. Bu etkinlik duyarlılığı ve farkındalığı arttırmak amacı ile yapılan etkinlikler” ifadelerini kullandı.

“Böyle bir yer Türkiye’de başka yok”

Barbaros Mahalle Muhtarı Şaban Şahin de çevreyi kirleten duyarsız vatandaşlardan dolayı çok sıkıntı yaşadıklarını dile getirdiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Barbaros mahallemizde bulunan Barış Plajı, kumu, doğası ve çevresi ile çok güzel bir yer.  Denizimiz çok temiz, kumumuz çok temiz. Ancak akşamları sahil kenarında oturan kişiler, yediklerini, içtiklerini önüne atıyorlar.  Bunun aslında olmaması lazım.  Halbuki her tarafta çöp kutularımız var.  Vatandaşlar burada çekirdek çitleyip sigara içiyorsa bunları da toplaması lazım.  Sahillerimizi ve kordonumuzu kirletenlere karşı duyarlı vatandaşlarımız tarafından çok şikayet geliyordu.  Biz de temizlik için elimizden geleni yapıyoruz ama duyarsızlar yüzünden çok sıkıntı yaşıyoruz.  Zaman zaman böyle etkinlikler olursa vatandaşlar da görür ve ‘Bizim çöplerimizi mahalle sakinleri, Belediye Başkan ve yardımcıları topluyor’ diyerek belki kendileri de bu duyarsızlığa kayıtsız kalmayarak kendilerine çeki düzen verirler.  Lütfen sahilimizi temiz tutalım.  Temiz tutalım ki sahilimiz pisliği ile değil, temizliği ile anılsın.  Sabahın erken saatlerinde vatandaşlar burada denize giriyor. Ne kadar güzel bir şey.  Böyle bir yer Türkiye’de başka yok”

Yapılan konuşmalar sonrasında sahil temizliği başladı. STK’ler ve gönüllü vatandaşların katılımı ile gerçekleşen etkinlikte her eşelemeden pek çok izmarit çıkarılırken, pet şişeler dolusu izmarit toplandı. Bu etkinlikle birlikte, bazı vatandaşların duyarsızlığından dolayı oluşan çevre kirliliği gözler önüne serildi.

Muhabir: Veysel Akın Salkın