Son olarak merkeze bağlı Aşağıokçular köyünde, üretici Suat Tiryaki’ye ait elma bahçesinde feromon çubukları uygulaması gerçekleştirildi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2020 yılında başlatılan proje, ilk etapta Merkez ilçeye bağlı Yapıldak köyünde 5 üreticinin toplam 66 dekarlık bahçesinde hayata geçirilmişti. Uygulama sonucunda elma iç kurduna bağlı zarar oranı yüzde 1’in altına düşürülerek önemli bir başarı sağlandı. Bu sonuçların ardından, uygulama alanı 2022 yılında 212 dekara çıkarıldı.
2025 yılı itibarıyla Çanakkale genelinde 3 ilçe ve 7 köyde, 11 üreticiye ait toplam 280 dekarlık alanda biyoteknik mücadele çalışmaları sürdürülüyor. Kullanılan İsomate-C adlı ürün, elma iç kurdunun çiftleşmesini engelleyen ve zararlının popülasyonunu düşüren özel feromon çubuklarından oluşuyor. Dekara 50 adet yerleştirilen bu biyolojik çubuklar, çevreye zarar vermeden etkili bir koruma sağlıyor.
Hem Üretici Kazanıyor Hem Tüketici Sağlıklı Ürüne Ulaşıyor
Elma üreticilerinin sıkça başvurduğu kimyasal pestisitlerin hem maliyetli hem de insan sağlığı açısından riskli oluyor.
Bu projeyle kimyasal kullanımını azaltarak üretim maliyetlerinin düşürülmesini ve daha sağlıklı ürünlerin tüketiciyle buluşmasını hedefleniyor.
Çanakkale’de elma üreticileri, çevreye duyarlı ve ekonomik açıdan avantajlı bu yöntemle hem kaliteli hem de verimli üretim yapmaya devam ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün doğa dostu üretim tekniklerinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarını artarak sürdürmesi bekleniyor.