CHP heyetinden köylere ziyaret CHP heyetinden köylere ziyaret

Çanakkale’nin Kent imajı olarak seramikçiliğin vurgulandığı ve kentinin uluslararası platformlarda tanınırlığının artmasına ve seramik kenti rotalarında cazibe merkezi haline gelmesine sağlamak amacı ile 9-11 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek olan 1.Uluslararası Çanakkale Seramik Festivali tanıtım lansmanı toplantısı Kolin Otel Megaron salonunda yapıldı. Lansman toplantısına Çanakkale Vali Yardımcısı Abdulkadir Duran, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör  Doktor Arda Aydın, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Güzel, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Özlem Eryiği, 2020 yılında UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında düzenlenen “Yaşayan İnsan Hazineleri” ödülüne laik görülen Çanakkale’li seramik ustası İsmail Bütün ve çok sayıda davetli katıldı. Seramiğin insanlık tarihi için önemi ve Çanakkale seramiklerinin konuşulduğu lansman toplantısında 9-11 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek olan 1.Uluslararası Çanakkale Seramik Festivali ile ilgili bilgilerde verildi.

“Seramik Tarihe İz Bırakan En Önemli Unsurlardan Biri”

Lansman toplantısında ilk konuşmayı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Güzel yaptı. Güzel konuşmasında Seramiğin somut olmayan kültürel mirasımız olduğunun altını çizerek. Adı her zaman seramikle anılan Çanakkale’de uluslararası seramik festivali düzenleyeceklerini ifade ederek “ Kentimiz için önemli bir adım atma aşamasındayız 9 - 11 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan uluslararası Çanakkale Seramik Festivali tanıtımı için  sizlerle bilgi paylaşıma bulunmak için buradayız. Biliyorsunuz seramik taştan sonra Tarihe  iz bırakan en önemli unsurlardan bir tanesi ve kentimiz Buna sahip. Verimli Topraklar ve bu topraklara can veren ustalarımız sayesinde en görünür şekilde kültürel aktarımı sağlayan bir şehir. Ama maalesef  yüzyıllardır devam eden seramik geleneği geçmişten günümüze sürdürülen emek harcanan bu gelenek istenilen nitelikte istenilen platformlara taşınmamıştı şimdiye kadar. Seramik konusunda çaba sarf eden birçok sanatçı arkadaşımız, akademisyen arkadaşımız geçmiş yıllarda bu konuya emek veren birçok değerli insan olmasına rağmen istediğimiz nitelikte uluslararası boyuta taşınmadığını düşündük. Bu festivalin ana fikri bir proje çıktısıyla beraber sizlerle beraber ortak olarak çıkardığımız bir ana fikir doğrultusunda gerçekleştirdik 29 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirdiğimiz çalıştayda pek çoğunu burada gördüğüm sevgili katılımcıların ortak kararıyla şehrimizin bir festivale ihtiyacı olduğunu  karar verdik çalışmalarımız sonrasında. Ve gönüllü bir ekip Festival komitesini oluşturdu. Sevgili arkadaşlarımla 9 aydır bu Festival için gerekli bağlantıları, görüşmeleri, araştırmaları yaptık ve bugüne kadar gelmiş durumdayız. En büyük mutluluk Sayın valimizin, rektörümüzün ve belediye başkanımızın bu oluşuma destek vermesi. Tabi burada iki dernekte bize destek veriyor bunun mutlaka altını çizmem gerekiyor. Bu derneklerden bir tanesi “Geleneksel Çanakkale Seramikleri Yaşatma derneği “ bir diğeri ise “Turizm Destinasyon Yönetimi Derneği” biz Hep birlikte bu kentin laik olduğu öneme ulaşa bilmesi için bu tür etkinliklerin yapılması gerektiğini düşünüyoruz ve sizlerin katkıları çok önemli.  Çanakkale önemli bir kültürel aktarımını yüzyıllardır sağıyor. Bu kültürel aktarım kentin ekosistemi ile bütünleşik bir şekilde orta çıkmasındaki en büyük görünürlük seramikle gerçekleştiğini düşünüyoruz. Çünkü, seramik bizim somut olmayan mirasımız.Şehrimizin bu mirasla anılması ve şehrimizin değerli sanatçılarını ürünlerinin, eserlerinin tanıtılacak olması temel amacımız” dedi.

“Festivaller Şehri Olma Yolunda Hızla İlerliyoruz”

Lansman toplantısında konuşma yapan Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez’ de yaptığı konuşmada  “Çanakkale artık bir festivaller şehrinin olma yolunda hızla ilerliyor. Marka olan şehrimiz festivaller ile taçlanıyor. Turizm Bakanlığımızın icra ettiği, her sene düzenli olarak 30 Ağustos - 7 Eylül tarihleri arsında kültür yolu festivalimiz,  belediyemizin tarafından gerçekleştirilen Troia festivali ve yine Çanakkale Derneği de tarafından iki yılda bir tekrarlanan Çanakkale Bineali  şehrimize sanat anlamında bir hareket katıyor. Çanakkale'mizin Artık geneline baktığınızda kültür ve sanata yönelik ilgi ve alakanın her geçen gün daha da arttığını görüyoruz ve hissediyoruz. Bu anlamda bu gibi etkinliklerle festivallerin de şehrimize bir değer katmasıda kaçınılmazdır. Ben Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Mezunuyum. Üniversitede  ilk dersimiz seramik dersiydi. Üniversitede hocalarımız bize ilk şunu öğrettiler seramik  olmazsa olmaz. kültür materyali yani insanlığın ortaya çıkışı ile birlikte bir kültür mirası bırakmada seramik olmazsa olmaz. Biz bunu Çanakkale'de üç bin yıldır kesintisiz olarak sürdüğünü görüyoruz. Bugün Troya Müzesi'ne gittiğinizde Troya Müzesi'ndeki seramiklerine baktığımızda daha sonra Tevfikie köyüne gittiğimizde ve diğer köylerinize gittiğimizde Ayvacık'ın Yörük köylerine gittiğinizde bakıyoruz ki bu desenler arasında hiçbir fark yok.  Ve anlıyoruz ki bu şehrimizde, Anadolu'muzda kültürel süreklilik devam ediyor. Kültürel miras devam ediyor. Bizler Türkiye, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak bu topraklara, bu mirasa sahip çıkmak zorundayız. Korumak ve kollamak zorundayız. Kültürel mirasımızı, kültürel miras zenginliğimizi ve kültürel varlıklarımızı korumak zorundayız.” dedi.

Muhabir: Ogün İnal