Kentin gelecekteki turizm vizyonunu belirleyecek olan planın ilk hazırlık toplantısı Çanakkale Valisi Ömer Toraman, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, ilçe belediye başkanları, turizm sektörü temsilcileri , akademisyenler ve sektör temsilcilerinin geniş katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantı da bir konuşma yapan Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Çanakkale’nin pek çok açıdan çok ileri noktada olduğunu belirterek, “Biraz eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz ama aslında kentin çok önde olduğu, çok yol katettiği mesafeler de var. Bunun da hakkını teslim etmek lazım” dedi.
“İlk sıralarda yer alan değerlerimiz var”
Tarihi Alan Başkanlığı'nın da dünya ölçeğinde ender uygulamalardan ve başarılı uygulamalardan bir tanesi olduğunu belirten Vali Toraman, “Tarihi alan yönetimi ve tarih turizmi olarak değerlendirilecek olursak. Öte yandan Türkiye'nin özellikle kültür turizminde çok köklü, çok kadim markalarına ve ören yerlerine sahip. Troya gibi, Assos gibi antik kentlerimiz var. Ki bunlar gittikçe çoğalıyor. Yani Türkiye'de en önemli ören yeri say deseniz belki bir Efes dersiniz, iki Troya dersiniz. Bu kadar ilk sıralarda yer alan değerlerimiz var. Bunlar tabi bu yeni bulunmuş, yeni keşfedilmiş de değil. Öteden beri vardı bunlar zaten ve buralarda da çalışılıyordu. Zaten ziyaretçi rakamları da bunların değerini gösteriyor. Dolayısıyla çok iyi bir noktada kentin hakkını teslim edelim ama daha iyi nasıl olabilir ona bakmamız lazım Çanakkale Turizm Master planı konusunda" şeklinde konuştu.
Çanakkale turizminin geleceği için master planının sürdürülebilir ve uygulanabilir olmasının daha da önemli olduğunu ifade eden CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, "Bunun için de mutlaka hazırlık aşamasında işin paydaşlarının içerisinde geniş bir katılımcı kitlesiyle birlikte hazırlanması önemli" dedi.
“Turizm master planını da çok önemli buluyorum”
Tarih, kültür, turizm ve üniversite kenti olmak istediklerini belirten Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, “Bu konuda çok güçlü bir vizyon var paydaşlar arasında. Bugün hemen hemen herkes burada. Çok iyi bir uyum var, dayanışma var. Bu açılardan ben çok sağlıklı bir şekilde ilerleyeceğimizi düşünüyorum ve bu stratejik planı ve turizm master planını da çok önemli buluyorum" ifadelerini kullandı.
"İklim değişikliğiyle birlikte Çanakkale'nin değeri daha da artıyor"
Çok tarihi günlerden geçtiklerini söyleyen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Çok önemli bir viraj noktasındayız. Çünkü global ısınmayla birlikte, dünyadaki 2 derecelik bir ısınma ile birlikte iklim değişikliğiyle birlikte Çanakkale'nin değeri daha da artıyor. Artık Antalya yazın yaşanmaz hale gelip, Bodrum'un bile yazın çekilmez hale geldiği bir noktada, Çanakkale herkesin talep ettiği bir yer oldu. Artı olarak Çanakkale artık ulaşılabilir bir yer. Eskiden Çanakkale'ye gitmek, gelmek zordu. Fakat gerçekten yapılan yatırımlarla birlikte, köprüyle beraber otoyolumuz ile beraber özellikle İstanbul artık 2 saat mesafede yer alıyor” dedi.