Çanakkale İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, müdürlüğün 2024 yılında il genelinde yaptığı çalışmaları değerlendirdi.  Basın toplantısında bir yılda yapılan çalışmaları bir sunum halinde gerçekleştiren Op. Dr. Baştürk, konuşmasının başında verdiği nüfus piramidi ile yaşlı nüfusa dikkat çekti.  Baştürk “Çanakkale’nin nüfus piramidi çok önemli. Çünkü bize gösteriyor ki doğum oranı Türkiye ortalamasından düşük,  yaşlı oranı Türkiye ortalamışının çok üzerinde olan bir iliz. Buda bize  gebelerimizin bizim için çok kıymetli olduğunu gösteriyor.  Yeni doğan ve genç nüfusunun artması için Çanakkale özelinde  tekrar değerlendirmemiz gerektiğini gösteriyor.  Çanakkale genelinde özel ve üniversitemiz dahil,  6 bin 500’ü kamuda çalışmak üzere  toplam 8 bin 700 kişilik sağlık ordumuz bulunuyor.  Biz toplamda  4 milyon 408 bin 257  muayene yapmışız.  Bu kamu hastanelerinde yaklaşık 3ü5 milyon civarındadır.  Amacımız vatandaşlarımızın hiç hastalanmaması, ama  hastaların  da tedavi edilmesi için sağlık kuruluşlarının da sorunu çözebilmesi. Biz bu yolda çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Randevuya gidemeyeceklere bir kez daha çağrı

Alınan randevu ve randevulara gidilmemesi ile ilgili de istatistikler veren ve vatandaşa seslenen İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk “Ülke genelinde randevu alma, alınan randevuya girmeme  gibi bir gündem var ve hala devam ediyor.  Verilerde de şunu görüyoruz, 1,5 milyondan fazla randevu alınıyor,  yaklaşın 200 bin randevudan 91 bin 89 randevuya gidilememiş.  Yani bu gidilmeyen randevular çöpe gitmiş.  Buradan vatandaşlardan bir kez daha rica ediyoruz,  aldığınız randevuya gidemeyecekseniz lütfen paylaşın. Çünkü başka bir hastanın   daha sonra tedavi olmasına neden olabiliyor.  Verilerde görüldüğü gibi normal randevudan daha fazla hastalara bakmışız.  Yani yaklaşık 1,5 milyon  muayenemiz randevu dışı gerçekleştirilmiş.  Toplamda 2 milyon 775 bin  hastaya muayene yapmışız” dedi.

Başarılı ameliyatlara arttı

Zorluk derecesi yüksek ameliyatların Çanakkale’deki sayısının arttığını da belirten ve bu alanda yapılan ameliyat ve yoğun bakım hizmetleri hakkında da istatistikler veren İl Sağlık Müdürü Gökhan Baştürk “Yoğun bakımlar bizim  için çok önemli. Vatandaşlarımızı başka illerde belki özel hastanelerde mümkün olmayan hasta yakınları oluyor.  Bu vatandaşları mağdur etmemek için çok özen gösteriyoruz.  Ve 2024 yılında 10 bin 933 kişiye hizmet vermişiz. Bunun yaklaşık 7 bin 500’ü kamuda  geri kalanı ise daha çok üniversitede olmak üzere  ilimizde tedavi etmeye çalışmışız.  Bizim için önemli olan bir başka konu ise ameliyatlar.  Biz ameliyatları yapabiliyor muyuz? Ya da başka illere göndermek zorunda kalıyor muyuz? Bir eksiğimiz var mı? Diye hep kendimizi değerlendiriyoruz.  A,B,C,D,E Yapılan ameliyatın   niteliği ve ağırlığı demek. A,B,C  en zor ameliyat demek ve bu ameliyatların  31 bin 552’sini ilimizde gerçekleştirmişiz,  daha sık yapılan ameliyatları ise yaklaşık 47 bin tanesini gerçekleştirmişiz. Toplamda  84 bin 188 ameliyat yaparak hastalarımızı ameliyatla sağlıklarına kavuşturmuşuz.    Bazen farklı hastanelere sevkler yapılıyor ve bu konuda ‘Yatak kapasitesi yeterli değil’ diye haberler duyuluyor.  Ama yeterince kapasitemiz var v elimizden geldiği kadar  104 bin 400 kişiye  servis ve yatak yerlerinde çıkan sıkıntılar nedeni ile   takip etmişiz. Hangi hastanemizde kaç yatak var?  En son Bayramiç, Gelibolu ve Eceabat hastanelerini yaptığımız zaman daha detaylı bir hizmet vermiş olacağız” dedi.

Sömestir öncesi Uludağ'da hareketlilik başladı Sömestir öncesi Uludağ'da hareketlilik başladı

Ben muayene olmadım demesi mümkün değil

Palyatif hastalarının tedavi ve muayene süreçleri ile diyaliz çalışmalarına ilişkin de bilgiler veren Op. Dr. Gökhan Baştürk “Öncelikle palyatif ne demek?  Palyatif, yoğun bakım ile servis arası  geçiş yeri demek.  Yoğun bakımdan çıkan bir hastanın evde nasıl takip edileceği ile ilgili vatandaşımıza bir bir ulaşıyoruz. Palyatif Bakım tüm hastanelerimizde mevcut.   Koronavirüs döneminde oluşan risk nedeni ile iyi hizmet vermeme durumlarımız oldu ama  onun haricinde uzak palyatifte 351 bin  315 kişiyi muayene etmişiz. Bunların 158 bininin operasyonunu, 52 bininin de poliklinik çalışmalarını gerçekleştirmişiz.  Şu anda 15 gün içinde Çanakkale’nin her hangi bir yerinde ‘Ben hekime muayene olamadım’  demesi mümkün değil. Çünkü bütün randevuları birebir takip ediyoruz.  Diyaliz konusunda da evde hem diyaliz yapıyoruz, hem de  rutin kontrolünü yapıyoruz.  Dolayısı ile Gökçeada ve Yenice dahil en uzak ilçelerimizde bile  diyaliz cihazlarımız  ve çalışmalarımız mevcut” ifadelerini kullandı.

Evde hizmetle sağlık vatandaşın ayağına götürülüyor

Evde Sağlık Hizmetlerine ilişkin de açıklamalarda bulunan ve hastaneye gelme imkanı olmayan vatandaşlara hizmet götürdüklerini dile getiren İl Sağlık Müdürü Baştürk “Bazen insanların evde bakım hizmetinin ne olduğunu bilmiyor. Vatandaş, eğr yatalak, engelli, kanser hastası, kimsesiz, yaşlı, kimsesiz  ya da bakıma muhtaç kim varsa 449 230’u aradığı zaman,  direkt 48 saat içinde doktor ve sağlık ekipleri direkt evine geliyor, muayene yapıyor yua da yerinde uzman görüşü alabiliyor.  Bizim yapmamız gereken evde sağlık hizmetinin yaklaşık üç katını  gerçekleştirebildik.  Şu ana kadar 4 bin 355 kişiyi evde  aktif olarak takip ediyoruz.  Bir yılda  29 bin 785  hastaya  ziyaret gerçekleştirdik. Bundan sonra da takip etmeye devam edeceğimiz gibi   tüm vatandaşlara da buradan çağrımdır,  ben hastaneye gidemiyorum, yakınım yatalak nasıl taşırım hastaneye diyen tüm vatandaşlarımız 449 230’u aradığında hastanemizden gereken destek hizmeti alabiliyorlar.  2024 yılında  29 bin 785  hastaya ulaştık aktif 4 bin 355 hastamız var. Belli bir yaşın üzerinde hastalığı olmasa da vatandaşlarımıza  evinde sağlık hizmeti verebilmişiz.  Zaman zaman duyuyoruz ülkenin farklı yerlerinde özel ve kamu hastaneleri ile ilgili sıkıntılar çıkmakta. Çanakkale’de bir sıkıntı çıkmasın diye  önceden takip ettiğimiz eczaneler, özel poliklinikler, diş hekimlikleri, hastaneler, yoğun bakımlar, acil servisleri bire bir denetliyoruz.  Özel hizmetlerle ilgili akla gelebilecek her şey hastanemizde yapılabilmekte” dedi.

Araştırmalar devam ediyor güzel haberi vermek istiyoruz

Basın mensuplarının, şehir merkezindeki hastane eksikliği ve bu eksikliğin giderilmesi için yapılan çalışmaların sorulması üzerine, bir gelişmenin olmadığını detaylı çalışmalar yaptıklarını dile getiren İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk “Göreve geldiğimizden beri aynı çalışmanın içerisindeyiz.  Bakanlığımız da bu konuda gerçekten çok olumlu.  Ama bunun bir arsa ve fizibilite çalışması olmak zorunda.  Zaman kazanmak için söylemiyoruz gerçekten bunun için çalışıyoruz.  Umarım yakın zamanda hayırlı haber vermek istiyoruz.  Her gelen bizden bu hastaneyi istiyor. Biz de yerel dinamiklerle  bu konuyu sürekli görüşüyoruz.  Hayırlı haber vermek istiyoruz.  Şu an için bunun dışında söyleyecek hiçbir şey yok. Fakat biz de merkezde bir hastane ihtiyacının olduğunun farkındayız.  Ancak bir arsa çalışması olacak en az 30 dönümlük bir arsayı bulmaya çalışıyoruz.  Bulsak bile trafik akışı, ambulansların girip çıkması için trafik akışı, yoğun bakım gibi  pek çok planlama gerekiyor. Ama nihai sonuç, bu konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor ve bununla ilgili yakın zamanda hayırlı bir haber vereceğimizi düşünüyorum” dedi.

Muhabir: Cuma Deren