İlk oruç için vatandaşlar bu gece, 28 Şubat'ı 1 Mart'a bağlayan gece sahura kalkacak. Ramazan ayında 1 Mart' ta vatandaşlar ilk gün oruçlarını tutacak.26 Mart Çarşamba günü Kadir Gecesi idrak edilecek. 29 Mart Cumartesi günü ise Ramazan'ın son günü olacak. Ramazan ayında en önemli olanda ramazan Sahur ve ramazan sofraları. Ramazan ayında sahur ve iftar sofraları çok önemli peki sahur ve iftar sofralarında nelere dikkat etmeliyiz ramazanda nasıl beslenmeliyiz. Tüm bu sorulara Çanakkale Sağlık İl Müdürlüğü Diyetisyeni Selin Sarıbudak cevapladı. Ramazan ayında oruç tutanlar için beslenmenin çok önemli olduğunun altını çizen Sarıbudak Ramazan ayının en sağlıklı ve verimli şekilde nasıl geçirebiliriz? Beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz? Sorularına cevap verdi.
Ramazan Ayında Beslenme Düzeni Değişiyor
Çanakkale Sağlık İl Müdürlüğü Diyetisyeni Selin Sarıbudak oruç tutanlar için ramazan ayı boyunca beslenme düzeninin değiştiğine dikkat çekerek “Ramazan ayında beslenme düzenimiz değişmektedir. Öğünlerimiz sahur ve iftar olmak üzere iki ana öğün, iftardan sonra bir, bir buçuk saat aralıklarıyla bir bir iki ara öğün olacak şekilde düzenlenmelidir. Günün verimine geçmesi için yeterli ve dengeli bir sahur öğünü çok önemlidir. Sahura kalkmamak, sahurda sadece su içip yatmak, açlık süresinin uzamasına, beslenme yetersizliğine ve kan şekerinizin günün erken Saatlerinde düşmesine sebep olmaktadır.” dedi.
Sahur Çok Önemli
Sahurda hafifi bir kahvaltının yapılmasının yada zeytinyağlı ve sebze yemeklerinin yenmesinin çok önemli olduğunu vurgulyan Sarıbudak “Sahurda süt, yumurta, peynir, mevsim sebzeleri ve tam tahıllı ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı ya da çorba, yoğurt, zeytinyağlı sebze yemekleriyle öğünler oluşturulabilir. Sahur öğünümüzde yağlı tohumlardan destek alabiliriz. Badem, ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar. Çiğ olacak şekilde tuzsuz tüketilmelidir. Sahurda aşırı yağlı ve tuzlu ürünlerden uzak durmalıyız.
Sıvı Tüketimine Aşırı Özen Gösterilmeli
Sarıbudak, Ramazan ayı boyunca iftar ve sahurda sıvı alımının da çok önemli olduğunu belirterek “İftar ve sahur arasında su tüketimimize Göstermeliyiz. Çay, kahve gibi içecekler sıvı alımımızı, sıvı ihtiyacımızı karşılamamaktadır. Başlıca su olmak üzere ayran, kefir, taze sebze ve meyve suları, komposto ve sade maden suyundan destek alabilir sıvı ihtiyacımızı bunlarla destekleyebiliriz.” dedi.
İftarda Çorbadan Sonra Ara Yerilmeli
İftara peynir, hurma, zeytin gibi iftariyelikler ile başlanması gerektiğini belirten Sarıbudak şunları söyledi.” İftariyelikler ile başlayan iftar ‘ da çorba ile devam etmeliyiz. Sindirim Sistemimizin sağlığı için çorba tükettikten sonra mümkünse on, on beş dakika ara vermeliyiz. Ara verdikten sonra ana yemeğimize geçebiliriz. Ana yemek, yoğurt, salata, komposto ile devam edilmelidir. Kan şekerini hızlı yükselten pirinç pilavı, makarna, beyaz ekmek ve pide tüketiminde kontrollü davranmalıyız. Sindirim sistemi ve bağırsak sağlığımız için lif oranı yüksek Kuru baklagiller, sebzeler, tam tahıllı ürünler beslenmemizde yer verilmelidir. İftardan sonra şerbetli tatlılar yerine güllaç, muhallebi, sütlaç gibi sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmeli. Tatlı tüketimimizi sınırlandırmalıyız. Tatlı tüketim sıklığımızı tatlı tüketim sıklığımıza dikkat etmeliyiz.
Mutlaka Ara Ögün Yapılmalı
Sarıbudak iftardan sonra ara öğünler yapılması gerektiğini de belirterek “ Meyvelerle, yağlı tohumlarla (Ceviz, Fındık, Badem, Ayçiçek çekirdeği, yer fıstığı) ayran ve kefirle ara öğünlerde yapabiliriz. Merkez ilçe, Ezine, Çan ve Gelibolu ilçelerimizde sağlıklı hayat merkezlerimiz bulunmakta. Ayrıca diğer ilçelerimizde de ilçe sağlık müdürlüklerimizde, beslenme danışmanlığı başta olmak üzere, birçok sağlık hizmetimiz sunulmaktadır. Sunulan bütün sağlık hizmetlerimiz ücretsiz olup, vatandaşlarımızı Il sağlık müdürlüğü olarak herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum.” dedi.