Bir restoranda gerçekleştirilen toplantıya, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğretim Üyesi Dr. Erhan Babaç, Rektör Danışmanı Doç. Dr. İlker Türkeri, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferah Özkök, TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanlığı üyesi Erdal Çeri, Çanakkale’ de kahvaltı konsepti ile çalışan işletme sahipleri ve şefler ile içerik üreticileri katıldı.
Çanakkale’nin eşsiz tarihi ve doğa güzelliklerinin yanında gastronomi faaliyetleri ile de adından söz ettirmek için harekete geçildi. Bu çalışma kapsamında Çanakkale kahvaltısını tanıtmak için gerçekleştirilen toplantılarda Çanakkale kahvaltının neden ön plana çıkarılması gerektiği ve Çanakkale kahvaltısının çok iyi tanıtılması ile Çanakkale ve Çanakkale turizmine yapabileceği katkılar masaya yatırılıyor.
Bu kapsamda gerçekleştirilen toplantıların üçüncüsünde konuşan Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, Çanakkale Kahvaltısının markalaşması için başlayan tanıtım çalışmalarının Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) işbirliğiyle yürütüldüğünü ifade etti. Esirgemez konuşmasında “Çanakkale bildiğiniz gibi turizm anlamında, kültür turizmi anlamında bilhassa ön plana çıkmış ve bir marka değeri olan bir şehrimiz. Kültürel varlıklarıyla, kültürel değerleriyle tarihiyle, turizmle artık bir marka değeri olan şehrimiz. Ama biz şu eksikliği görüyoruz. Çanakkale'nin nesi var? Ne yiyeceğiz? Nerede yiyeceğiz? Hep bu sorularla karşılaştık şimdiye kadar. Biz bu soruların cevabını da Çanakkale'de turizmde güç birliği adı altında Çanakkale'mizin turizminde bir güç birliği yaparak valiliğimiz, başta Sayın Valimiz Doçent Doktor Ömer Toraman Bey'e de buradan çok teşekkür ediyorum. Projemize çok destek verdi. Arkasından Çanakkale Belediye Başkanımız Sayın Muharrem Erkek, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörümüz Profesör Doktor Ramazan Cüneyt Erenoğlu l, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Selçuk Semizoğlu, Ticaret Borsası Başkanımız Abdullah Deniz Bey'le sağ olsun hepsine bu projeye destek verdiler. Bu destekle’ de Çanakkale kahvaltısı markalaşıyor” dedi.
“Geride Çanakkale Turizmine Bırakacağımız Güzel Bir Değer Olsun”
Esirgemez konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi. “Çanakkale Kahvaltısı markalaşma yoluna çıkmadan önce 2018 Troia yılı çalışmasına baktık ki, gerçekten turizmde eğer bir değer öne çıkartılıyorsa ve bu değerde bir marka değeri oluyorsa bunun arkası geliyor. Yani halk buna ilgi gösteriyor. Gelen ziyaretçiler turistler buna ilgi gösteriyor ve böylece turizm bir ivme kazanıyor. Eğer biz Çanakkale turizmine tekrardan bir ivme kazanmak istiyorsak bilhassa Çanakkale merkez için konaklama süresini, geceleme süresini arttırmak istiyorsak tüm paydaşlarımızla birlikte Çanakkale'nin hangi değeri varsa o değeri öne çıkartmamız gerekiyor. İşte buradan hareket ile Çanakkale kahvaltısını oluşturan ürünlerin zenginliği, bu kahvaltıyı oluşturan ürünlerin tamamen Çanakkale’nin ilçelerinde üretiliyor olması. Yani yöresel ürün olması nedeni ile bu ürünlerin tamamının içinde olduğu Çanakkale Kahvaltısını markalaştırmak için yola çıktık. Çanakkale Kahvaltımızda Coğrafi şart ürünlerimiz var. Bakın peynirimiz, zeytinimiz, salçamız, işte hamur işlerimiz, çok değişik hamur işlerimiz var. Sadece pişiyle değil., lokmayla değil. İnanın hem Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gastronomi Bölümüz hem de İl Kültür Turizm Müdürlüğü, çok güzel bir çalışma yaptı. Bilhassa 2006 yılından beri oluşturduğumuz reçeteler için köylere gidildi köylerde sabah kahvaltısını oluşturan ürünlerin tarifleri alındı. Bu tarihler hem üniversitemizde hem bizde il müdürlüğümüzde envanter yapıldı. Şimdi Çanakkale Kahvaltısını markalaştırarak Çanakkale turizmine kazandıracağız. Gastronomi Derneklerimiz sağ olsunlar bu anlamda da bize çok destek oluyorlar. Yakın zamanda da Çanakkale'de bir gastronomi evi kurulması planlanıyor. Sayın Valimizin destekleriyle GESTAŞ'a ait bir palamut deposu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne “Gastronomi Evi “olarak tahsisi yapıldı. Çanakkale gastronomi evinde hem Çanakkale kahvaltısı markalaşacak hem de Çanakkale'nin yöresel ürünlerinden yapılan Çanakkale yemekleri de ön plana çıkartılacak. Eğer bir şeyi başaracaksak hep beraber el ele başarmamız lazım. Burada kazanacak olan Çanakkale ve kent turizmi. Bizler bugün varız, yarın yokuz. Ama geride Çanakkale turizmine bırakacağımız güzel bir değer olsun” dedi.