‘Çanakkale Geçilmez’ destanını dünya tarihine altın harflerle yazdıran başta ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile kahraman Mehmetçikler, bugün Çanakkale başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında anılıyor. Çanakkale Deniz Zaferi’nin 110’ncu yılında kentte de çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu kapsamda 1994 yılında 253 bin şehit adına, 3972 Sayılı Kanunla Çanakkale’ye verilen ve üzerinde "Çanakkale Geçilmez" yazan altın madalya bir kez daha şanlı bayrağımızla buluştu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 16 Şubat 1994 tarihli ve 3972 sayılı Çanakkale Şehrine Altın Madalya Verilmesi Hakkında Kanun ile Türk Milletince, Çanakkale Savaşlarında şehit düşen, tarihimize "Çanakkale Geçilmez" yazdırtan ecdadımızın manevi şahsiyetlerine bir şükran nişanı olarak üzerinde "Çanakkale Geçilmez" yazılı altın madalya Çanakkale şehrine verildi.
Çanakkale Valiliğinde muhafaza edilen altın madalya bugün sabah Cumhuriyet meydanında gerçekleşen törende bir kez daha Türk bayrağı ile buluştu. Darphane tarafından özel baskılı olarak hazırlanan madalya 995, iğnesi ve kurdelesindeki işlemeleri ise 22 ayar altından yapılan; 60 milimetre çapında, 3 milimetre kalınlığın ve 166 gram ağırlığındaki madalya, törene katılan Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılması ardından; Türk bayrağına toka edildi.
‘Çanakkale Geçilmez’ altın madalyası
3972 Çanakkale Şehrine Altın Madalya Verilmesi Hakkında Kanun’da; “Türk Milletince, Çanakkale savaşlarında barış ve kahramanlığımızı anlatarak şehit düşen, tarihimize "Çanakkale Geçilmez" yazdırtan ecdadımızın manevi şahsiyetlerine bir şükran nişanı olarak, üzerinde "Çanakkale Geçilmez" yazılı altın bir madalya ihdas edilmiştir. Madalya Çanakkale Valiliği tarafından korunarak ve Çanakkale 18 Mart Deniz Zaferi kutlamalarında vali, garnizon komutanı ve belediye başkanının hazır bulunduğu bir anda Türk Bayrağı ile birlikte göndere çekilir” ifadeleri yer alıyor.