Yaşanan enflasyon ve darboğazda mutfakta tencereyi kaynamak her geçen gün zorlaşıyor. Vatandaşlar, zorlu ekonomik şartlarda en uygun fiyatlar için alternatif ararken, Cuma Pazarı en çok tercih edilen yerlerden biri oldu. Her hafta Cuma günü kurulan pazarda konfeksiyondan gıdaya, sebzeden meyveye vatandaşlar bütçelerine göre alış veriş yapıyor. Ancak artan fiyatlar nedeni ile artık Cuma Pazarı da vatandaşların cüzdanını zorluyor.
Şarkılara ve filmlere de konu olan Çanakkale Mutfağının vazgeçilmezi olan zeytin yağlı yemekleri pişirmek de artık zor oldu. Tencere yemeklerinin en çok sevilen zeytin yağlı yemeği olan taze fasulyeyi yemek ise imkansız oldu. Çanakkale’nin halk pazarında taze fasulyenin kilosu 200 liradan satılıyor. Kilo ile almak bir yana gramla bile alınması zor olan taze fasulye yaz aylarında yerli ürünler çıkana kadar tencerelerden uzak duracak gibi.
Zeytin yağlı yemeklerin ana ürünlerinden bir başka sebze ise patlıcan oldu. Pazarda patlıcan ise 80 ile 70 lira arasında değişen fiyatlarda satılıyor. Zeytinyağlı yemeklerde kullanılan kabak 60 lira, biberler ise 80 liradan başlayarak 130 liraya kadar yükseliyor. Dolmalık biberin kilosu ise 100 liradan satılıyor. Pazarda fiyatlar yüksek olunca vatandaşların aklına ‘Zeytin yağlı yiyemem aman’ türküsünü getirdi.